Exerciţii care te ajută să respiri mai bine

Pentru ameliorarea respiraţiei, iată câteva exerciţii simple şi eficiente pe care le poţi face!
  • Publicat:
Exerciţii care te ajută să respiri mai bine


Dacă suferi de bronhopneumopatie obstructivă cronică, e foarte posibil ca respiraţia ta să nu fie tocmai ideală şi să simţi că rămâi fără aer după un efort nimim, cum ar fi gătitul sau făcutul cumpărăturilor.

Pentru ameliorarea respiraţiei, iată câteva exerciţii simple şi eficiente pe care le poţi face!

 

5 exerciţii pentru îmbunătăţirea respiraţiei

Mersul pe jos – este perfect, mai ales pentru că nu te costă nimic, nu te limitează la o sală de sport. Mergi pe jos prin parc, prin mall sau pe unde îţi face plăcere, în ritmul în care te simţi bine. Important e să mergi, chiar şi într-un ritm mai lent.

Mersul pe bicicleta staţionară – poţi face asta acasă sau la sala de sport, dar e bine să o iei treptat. Dacă observi că respiraţia ta este sacadată şi întreruptă după câteva minute de pedalat, înseamnă că trebui să o iei mai uşor. Ia o pauză de câteva minute şi revino pe bicicletă, de data asta cu gândul să pedalezi mai cumpătat.

Ridicări de greutăţi – în special cele de mâini, dar poţi folosi chiar şi sticlele cu apă de 2 litri. Ţine greutăţile strânse în mâini, pe lângă corp, apoi adu-le uşor în faţă, până la nivelul pieptului; 10-15 repetări sunt suficiente. Nu uita să te concentrezi pe respiraţie: inspiră, expiră!

Ridicat pe vârfuri – este un exerciţiu simplu, dar foarte eficient. Te ajută să îţi controlezi respiraţia şi să ai un mers mai uşor. Ridică-te uşor pe vârfuri, expiră şi sprijină-te cu mâinile de spătarul unui scaun poziţionat în faţa ta, apoi coboară uşor trunchiul şi inspiră. Pe măsură ce capeţi putere în muşchi, renunţă să te mai ţii de spătarul scaunului.

Extensii pentru picioare – pentru coapse ferme şi articulaţii puternice, stai pe un scaun care protejează spatele, inspiră, apoi expiră lent în timp ce întinzi un picior în faţă, fără să ţii genunchiul foarte încordat. Respiră adânc în timp ce aduci piciorul în poziţia iniţială. Dacă ţi se pare un exerciţiu prea uşor, adaugă o greutate pe gleznă.

Urmărește CSID.ro pe Google News