Dacă până acum se considera că mersul la sala de fitness este doar o activitate practicată de bărbaţi, iată că în ultimii ani şi femeile au devenit interesate de sport şi de antrenamentele efectuate cu ajutorul unui antrenor personal, care să le ajute să obţină silueta mult visată. Încă există câteva mituri în privinţa efectelor pe care sportul le are asupra siluetei. Câteva dintre ele au fost demontate de Flavius Ursachi, HeadCoach la Bodyshape Transformation Center.
“Sunt multe idei preconcepute despre cum este bine ca femeile să facă sport. Le enumăr şi le explic doar pe patru dintre acestea”:
Flavius Ursachi este de părere că multe femei se tem de creşterea excesivă a masei lor musculare şi că vor pierde din feminitatea siluetei. Nu aveţi de ce să vă temeţi. Este imposibil să ajungeţi ca un bodybuilder în mod natural, doar prin efectuarea antrenamentelor obişnuite la sala de fitness. Femeile au un nivel de testosteron de zece ori mai scăzut decat cel al bărbaţilor, motiv pentru care acestea nu sunt predispuse hormonal pentru dobândirea masei musculare masive, specifice bărbaţilor. Nu trebuie să vă feriţi de antrenamentele de forţă. Veţi obţine o siluetă impecabilă, feminină, prin alimentaţie echilibrată şi antrenamente de forţă şi de tip HIIT (High Intensity Interval Training), aşa cum sunt clasele de la Bodyshape, sub îndrumarea unui antrenor personal.
Auzim frecvent că, pentru a arăta bine, trebuie să avem un corp perfect tonifiat. În realitate, nici nu există procesul de tonifiere sau definire musculară în sensul în care majoritatea persoanelor îl înţeleg. Scopul real pentru care trebuie să vă antrenaţi la sala de fitness este de a elimina grăsimea şi de a creşte masa musculară. Dacă reuşiţi acest lucru, veţi avea silueta visată pentru că musculatura va fi evidenţiată natural, iar imperfecţiunile cauzate de depozitele de grăsime vor fi înlăturate. Un corp lucrat excesiv este atunci când masa musculară crescută se combină cu un procent de grăsime mai mare decât cel recomandat în cazul femeilor. Astfel, reducerea nivelului grăsimii trebuie să reprezinte principalul vostru scop atunci când mergeţi la sala de fitness.
Flavius Ursachi atenţionează că este greşit să faci multe repetări cu greutăţi mici crezând că aşa nu îţi creşte masa musclară. Acest tip de antrenament nu produse efecte considerabile, ci doar îmbunătăţeşte rezistenţa musculară. E necesar să efectuaţi seturi de exerciţii în care sa creşteti gradual dificultatea. Puteţi opta pentru 5-15 repetări ale mişcărilor efectuate cu acelaşi set de greutăţi. Astfel, îi veţi oferi corpului stimuli reali pentru a se transforma eficient. Scopul vostru trebuie să fie acela de a trece de la un exerciţiu la altul prin optarea pentru greutaţi de dimensiuni tot mai mari şi prin alternarea perioadelor de repaos dintre seturile de exerciţii efectuate.
Este greşită ideea că, dacă efectuezi zeci şi sute de repetări pe o zonă, de exemplu, prin abdomene, veţi sculpta perfect zona respectivă. Distribuţia grăsimii în organism este influenţată de factorii genetici. Astfel, atunci când veţi începe să eliminaţi grăsimea nedorită din corp, veti observa că în unele zone grăsimea se încăpăţânează să rămână şi în altele va dispărea rapid. Astfel, antrenamentele efectuate la sală, indiferent cât de eficiente sunt, nu conduc la reducerea locală a grăsimii. În schimb, prin înţelegerea modului în care organismul vostru funcţionează, veţi şti asupra căror zone ale organismului să acţionati mai mult, prin efort fizic.