Frumuseţe şi sănătate în aer liber!

Dupa o iarna petrecuta in casa, primavara este o adevarata binecuvantare pentru tot ce inseamna miscare si vitalitate. Exercitiile in aer liber iti permit sa stai mult timp in aer curat si te motiveaza, iar tu vei reusi sa faci totul cu si mai multa placere.
  • Publicat:
Frumuseţe şi sănătate în aer liber!

Dupa o iarna petrecuta in casa, primavara este o adevarata binecuvantare pentru tot ce inseamna miscare si vitalitate. Exercitiile in aer liber iti permit sa stai mult timp in aer curat si te motiveaza, iar tu vei reusi sa faci totul cu si mai multa placere.

Iar daca iti place ce faci, ai sa fii tentata sa faci acel lucru mai des si mai eficient. Si vestea buna e ca se aplica si in cazul miscarii in aer liber. Totusi, ce anume ar trebui sa faci atunci cand planuiesti sa te antrenezi afara? Pai, posibilitatile sunt variate; iata ce iti propunem: mers, jogging, ciclism, inot sau urcus pe munte.

Mersul pe jos – beneficii si calorii arse

Este una dintre cele mai bune metode de exercitiu fizic. Si este un sport. Inca unul foarte apreciat, tocmai pentru ca il poate practica oricine, oriunde. Nu solicita foarte mult incheieturile, nu ai nevoie de echipament special, si unde mai pui ca poti arde o gramada de calorii… Totusi, mai putine in comparatie cu alte modalitati de a face sport.

Recomandarile de specialitate spun ca un adult sanatos are nevoie de jumatate de ora de mers sprinten pe zi pentru a se pastra in forma. Se pare ca mersul pe jos 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe saptamana tine afectiunile cronice la distanta. De asemenea, scade simtitor si riscul de a suferi de boli cardiace, diabet si hipertensiune arteriala scade. Pentru a scapa de kilogramele in plus, vei avea nevoie de 60 pana la 90 de minute de mers pe jos in majoritatea zilelor saptamanii.

Daca suna tentant, afla ca cea mai buna solutie pentru a imbina exercitiul fizic si rutina zilei este sa le alternezi. De fapt, sa incluzi mersul pe jos in activitatile tale din fiecare zi, in asa fel incat sa nu ai senzatia ca pierzi timp pretios. Mergi in fiecare dimineata pana la statia de autobuz si intoarce-te pe jos cand termini programul de la serviciu. Urca scarile ori de cate ori ai ocazia si fa cat mai multe drumuri pe parcursul zilei. Pana si plimbatul catelului dimineata si seara este o metoda foarte buna de a face miscare.

De ce ai nevoie: Pantofi de sport comozi, in care sa te simti bine si care sa nu solicite prea mult glezna si talpa piciorului.

PRO: Mersul este o forma de miscare ce antreneaza toata greutatea corpului. Aceasta inseamna ca mersul pe jos este benefic pentru oase si ajuta la intarirea rezistentei cardiovasculare. In plus, oricine se poate antrena in acest fel, avand in vedere ca nu trebuie sa aiba un anumit nivel de pregatire fizica si nici varsta nu conteaza prea mult.

CONTRA: Este posibil sa nu scapi de kilogramele nedorite atat de usor pe cat te asteptai. Nu renunta insa, incearca sa grabesti pasul si intesitatea antrenamentului, precum si durata acestuia si rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Jogging – alergarea usoara si beneficiile ei

Este numai bun pentru inima si plamani. In plus, iti imbunatateste tonusul general si rezistenta la efort. Daca vrei sa slabesti, vestea buna este ca jogging-ul te ajuta sa arzi caloriile mai repede decat daca mergi pe jos.

Cu toate astea, trebuie sa stii ca alergarea solicita destul de mult incheieturile, in special genunchii si gleznele. De aceea, este bine sa te antrenezi treptat, cu putin efort la inceput, si din ce in ce mai mult pe parcurs, nedepasind distanta cu mai mult de 10 procente la fiecare saptamana.

Iar asta nu pentru ca inima si plamanii nu ar face fata, ci pentru ca muschii si incheieturile au nevoie de mai mult ragaz ca sa se adapteze la efort. Prea mult prea devreme si poate aparea tendinita sau o gramada de alte afectiuni ale articulatiilor.

De ce ai nevoie: Este important sa ai o pereche de adidasi buni pentru alergat, iar in cazul femeilor, o bustiera pentru sport. Ai grija pe unde alergi! Cararile si suprafetele acoperite cu iarba sunt mai moi, dar au denivelari. Cimentul este bun, insa vei avea nevoie de incaltari speciale care sa absoarba socul.

PRO: Jogging-ul este un exercitiu cardiovascular foarte bun. Ajuta la slabit si creste rezistenta organismului la stres, efort si boli.

CONTRA: Alergarea poate solicita peste masura muschii si incheieturile, putand cauza tendinite sau rupturi musculare.

Ciclism – mersul pe bicicleta pro si contra

Nu este doar o metoda foarte buna de exercitiu cardiovascular, insa este si un prilej numai bun de a explora imprejurimile. Multi oameni aleg sa mearga cu bicicleta si la serviciu, in timp ce altii merg in calatorii, parcurgand distante foarte lungi. In timp ce alergarea solicita mai mult muschii din partea posterioara a coapselor, mersul pe bicicleta ii stimuleaza pe cei din zona superioara a acestora.

Daca te-ai hotarat sa incepi sa mergi cu bicicleta, trebuie sa te asiguri ca aceasta se potriveste taliei tale, ca sa nu fortezi prea mult spatele si genunchii. De aceea, cand cumperi o bicicleta este bine sa mergi la un magazin specializat unde o poti testa inainte de a o achizitiona. De asemenea, ai grija sa nu aiba saua prea moale, si nici prea lata pentru ca te va incomoda, mai ales daca vei petrece mult timp pe ea. Daca nu ai mai mers de ceva timp cu bicicleta, mergi intai la sala si exerseaza cu cea fixa. Apoi, afla cate ceva despre cum se repara, pentru ca nu stii niciodata cand se poate defecta ceva.

De ce ai nevoie: Bicicleta, casca de protectie si manusi care sa impiedice aparitia basicilor. Acestea absorb si vibratiile, evitand in acest fel vatamarea incheieturilor mainii.

PRO: Ciclismul este placut, distractiv si sanatos. Bicicleta poate fi folosita si ca mijloc de transport, si antreneaza o serie de muschi distincta decat cei pe care ii implica alergarea si mersul pe jos.

CONTRA: Echipamentul necesar este destul de scump. In plus, mersul cu bicicleta nu este un exercitiu care presupune echilibrarea intregii mase corporale, astfel ca nu va contribui la mentinerea sanatatii oaselor. De aceea, vei avea nevoie de inca o forma de miscare care sa suplimenteze acesta lipsa.

Inotul – beneficii si recomandari

Inotul este un stimulator cardiovascular minunat care tonifica in acelasi timp  bratele si picioarele, si nu supune articulatiile unui efort exagerat.

De fapt, este chiar recomandat persoanelor care sufera de afectiuni musculare sau articulare. Starea de imponderabilitate (densitatea scazuta a apei) a apei este favorabila practicarii de exercitii, fara sa incomodeze prin durere. Inotul creste vigoarea (rezistenta, vitalitatea), ajuta la prevenirea diabetului si a hipertensiunii, si inlatura stresul.

Echipament necesar: Costum de baie si (optional) ochelari de protectie.

PRO: Majoritatea oamenilor stiu deja sa inoate; e distractiv, reconfortant si permisiv cu excesul de greutate sau handicapurile fizice.

CONTRA: Nu toata lumea are acces la piscine, lacuri sau mare. Inotul nu ajuta la slabit, deci ar trebui sa-l practicati in paralel cu activitati precum mersul pe jos sau ridicarea de greutati.

Drumetii montane mai usoare si mai dificile

Mersul pe munte necesita multa urcare si coborare, asa ca impreuna cu beneficiile cardiovasculare primiti si un important antrenament al picioarelor. In plus, mersul pe munte pune la dispozitie o atmosfera relaxanta pentru o activitate care nu pare deloc un antrenament. Bogatiile naturii, sunetele relaxante din jur si compania unui prieten reprezinta modalitatile ideale de a evada din rutina stresanta cu care te-ai obisnuit.

Calatoriile pe munte nu necesita un anumit grad de pregatire. Totusi, un incepator ar trebui sa studieze traseul si sa gaseasca drumuri scurte care sa ofere privelisti frumoase fara prea mult efort sau echipament special. De asemenea, incepatorii ar trebui sa fie informati in ceea ce priveste potentialele pericole din zona. Serpii, animalele de prada si unele insecte se pot dovedi a fi periculoase. 

Va trebui sa te imbraci pentru vreme schimbatoare – alege mai multe variante vestimentare, in functie de temperatura de afara. Asigura-te ca exista apa potabila pe drumul pe care ai ales sa mergi! O carte de drumetii care sa contina rute de urmat este de asemenea o investitie buna.

Drumetiile mai dificile ofera un oarecare sentiment de implinire.  Unele persoane decid sa fac excursii „extreme”, care necesita escaladari complicate si care pun la incercare atat mintea cat si corpul. Pentru un plus de aventura si provocare, poti lua cu tine un rucsac pentru varianta in care te hotarasti sa innoptezi pe munte.

Echipament necesar: Aveti nevoie de o pereche de bocanci, un rucsac (pentru apa si alimente), si posibil un toiag.

PRO: Drumetiile implica un efort considerabil pentru picioare, abdomen si fese si ajuta la intarirea rezistentei cardiace. O femeie cu o greutate de 70 kg poate arde mai mult de 200 de calorii mergand 30 de minute.

CONTRA: Daca nu locuiti aproape de munte, drumetiile se reduc la iesirile de la sfarsit de saptamana. De aceea, este bine sa incerci sa mergi pe jos, sa alergi sau sa intreprinzi orice alta activitate pentru a compensa exercitiile fizice din timpul saptamanii.

Urmărește CSID.ro pe Google News