Te uiţi cu jind la cei care plonjează în apa mării sau în piscină şi ţi-ai dori să ştii să înoţi? Dacă nu ai avut parte de lecţii personale de înot la timpul potrivit sau pur şi simplu ţi-a fost frică de apă, acum e momentul să îţi iei inima în dinţi şi să descoperi secretele înotului.
Nu e chiar atât de greu precum pare şi nici nu trebuie să cheltui o avere pe antrenori specializaţi, pentru că există anumite trucuri care te pot ajuta să deprinzi tainele înotului. Nu te aştepta să fii ca peştele în apă de la primele şedinţe totuşi.
Înotul se învaţă exersând. Mult! Desigur, dacă bugetul îţi permite, este indicat să apelezi la cursuri de iniţiere în înot. Dar dacă nu ai astfel de posibilităţi, există soluţii. Iată un ghid util pentru înotătorul începător!
Dacă îţi este frică de apă, şansele să înveţi să înoţi sunt mai mici, dar asta nu înseamnă că este imposibil. În primul rând, trebuie să îţi învingi teama de apă. Şi cum poţi face asta altfel decât stând cât mai mult în… apă! Desigur, nu în apă adâncă, ape curgătoare, lacuri sau în mare, ci într-o piscină de mică adâncime, cu apă până la nivelul pieptului, unde te simţi în siguranţă, dotată cu elemente de susţinere (scări, bare, margini, colac, saltea etc.), care contribuie la stabilizarea poziţiei în apă şi la perfecţionarea mişcărilor de înot.
De asemenea, un ajutor de nădejde poate fi un prieten de încredere care ştie deja să înoate şi care te poate ajuta cu unele sfaturi în acest sens. În plus, prezenţa unui prieten alături de tine în astfel de momente este mai mult decât indicată, chiar recomandată, mai ales că există riscul să intri în panică şi e bine să existe o persoană în apropiere care poate interveni în caz de pericol.
Înainte de a învăţa mişcările de bază, este esenţial să ştii cum să-ţi controlezi respiraţia. Dacă respiri haotic, îţi va fi mult mai greu să îţi menţii concentrarea şi vei obosi mai repede.
Regula de bază: scufundă-te în apă doar după ce inspiri adânc. Odată scufundat în apă, expiră într-un flux constant de bule, ca şi cum ar ieşi aer dintr-un balon. Este o greşeală să îţi ţii respiraţia în timp ce înoţi! Asta nu face decât să te dezechilibreze şi, prin urmare, vei intra repede în panică, deoarece vei avea senzaţia că nu ai aer.
Un alt truc: nu respira niciodată pe nas când (încerci să) înoţi. Este mult mai uşor să elimini apa din gură decât din nas. În plus, apa care intră în nas provoacă disconfort şi te poate demotiva. Aşadar, reţine: foloseşte gura şi când inspiri, şi când expiri!
Prima lecţie de „înot” poate consta în următorul exerciţiu: ţine-te cu mâinile de marginea piscinei şi încearcă să-ţi ridici corpul până când acesta este în întregime paralel cu fundul piscinei. Repetă mişcarea de mai multe ori, până o perfecţionezi.
Ulterior, după ce vei fi deprins această mişcare de bază, poţi trece la următorul exerciţiu: cu corpul paralel de fundul piscinei şi cu mâinile sprijinite de marginea piscinei, mişcă picioarele în sus şi în jos, dar fără să îndoi genunchii. Un truc pentru a-ţi menţine poziţia cât mai dreaptă este să ţii capul paralel cu corpul, nu ridicat în sus, în timpul acestui exerciţiu.
După ce vei repeta aceste mişcări de mai multe ori, poţi încerca să te desprinzi de marginea piscinei şi să te foloseşti de un colac sau de o saltea. Dacă execuţi corect mişcările de mai sus, corpul va începe să se deplaseze uşor.
Urmează braţele! Stai pe spate şi începe să-ţi mişti picioarele, cu braţele pe lângă corp. După ce capeţi un pic de încredere şi îţi foloseşti ritmic picioarele, ridică mâinile deasupra apei, făcând jumătăţi de cercuri în aer, cu capul cât mai pe spate. Braţele trebuie să deseneze sub apă jumătăţi de cercuri şi să se întoarcă în poziţia iniţială. Este foarte important să existe o coordonare între mişcările braţelor şi ale picioarelor.
Dacă te împingi înainte cu picioarele, braţele trebuie ţinute întinse, ca o săgeată, apoi trebuie să le mişti simultan într-o mişcare simetrică semicirculară, aducându-le împreună la piept.
Un alt truc de care ar trebui să profiţi pentru a învăţa mişcările de înot este să „furi meserie” de la cei din jur. Dacă eşti la piscină, fii atent la cei care înoată, observă-le mişcările braţelor, apoi pe cele ale picioarelor. Poţi găsi şi pe Youtube câteva lecţii utile în acest sens.
Sigur că există numeroase stiluri de înot şi tot atâtea mişcări specifice. Important însă este să înveţi tehnica corectă în cazul fiecărui stil de înot şi să nu renunţi!
Trebuie să reţii totuşi că înotul nu se învaţă de pe azi pe mâine! Sunt necesare cel puţin 10 şedinţe a câte 1-2 ore până să învingi frica de apă şi să deprinzi mişcările corecte.
De cele mai multe ori, frica de apă se traduce în frica de înec, dar această temere poate fi uşor învinsă cu ajutorul câtorva tehnici, dar şi cu puţină ambiţie şi motivaţie.
Încearcă în primul rând să te „împrieteneşti” cu apa, să nu o mai consideri un duşman, ci mai degrabă un prieten. Găseşte o metodă prin care să te simţi în control atunci când eşti în apă şi să te concentrezi pe ceea ce ai de făcut. Corpul trebuie să fie relaxat, nu rigid! Cu cât îţi laşi corpul mai moale şi eşti mai relaxat, cu atât efortul de a pluti sau de a înota este mai redus.
O altă recomandare pentru fricoşi este purtarea de ochelari speciali de înot, care te ajută să te relaxezi şi să vezi mai bine sub apă.
Şi, la final, un sfat mai important decât toate celelalte de mai sus: nu te grăbi să pui în practică mişcările învăţate la piscină în apa de mare adâncime de la mare. Este nevoie de timp, de ambiţie, de motivaţie (descoperă aici care sunt beneficiile înotului pentru sănătate şi siluetă) şi, mai ales, de îndrumare pentru a deprinde tainele înotului. De aceea recomandăm lecţiile de înot cu personal calificat, sfaturile prezentate având doar rol informativ.