Ioana Berza: Legătura între durerile de coloană vertebrală și emoții reprimate

Medicina alopată acceptă din ce în ce mai mult rolul emoțiilor reprimate în somatizarea diverselor boli.
  • Publicat:
Ioana Berza: Legătura între durerile de coloană vertebrală și emoții reprimate
Ioana Berza, foto arhiva personală

Care este legătura între emoții și durerile de spate? Ce să facem cu emoțiile greu de gestionat ca să nu ne afecteze sănătatea, inclusiv coloana vertebrală le înmagazinează? Ce tip de probleme afective afectează vertebrele? Despre toate acestea vorbește cu Ioana Berza, kinetoterapeut.

 

Coloana vertebrală după cum toți știm este cea răspunzătoare de ”verticalitatea”, ortostatismul nostru, poziția noastră dreaptă în viață. General vorbind putem simplu să ne gândim că aceasta și automat spatele ca întreg are de suferit în momentul în care fie se adună prea multe nemulțumiri, fie duce ”în spate prea multe responsabilități”, fie ne simțim neputincioși în fața unei persoane/situații și ”întoarcem spatele”.

Cauze frecvente ale durerilor de coloană verterbrală

Voi  expune părerea autorului Jacques Martel în legătură cu durerile de spate, luate punctual pe fiecare zona în parte. Acestea sper că vor fi filtrate de rațiunea dumneavoastră, deoarece cu siguranță pot exista și multe alte cauze ale durerilor de spate, și pot enumera doar câteva:

  • statul excesiv la calculator în șezut și eventual și într-o poziție vicioasă
  • condusul cu orele în fiecare zi
  • aceia dintre dumneavoastră care lucrați în meserii unde se presupune să ridicați greutăți mari
  • muncitorii de pe șantiere, mereu afară și în poziții grele
  • persoane extrem de sedentare, etc.

Ce cauze emoționale pot ascunde durerilor de coloană vertebrală

Luând ”Marele Dicționar al bolilor și afecțiunilor – Cauze subtile ale îmbolnăvirilor”, de Jacques Martel vă pot rezuma concluziilor autorului după ani de cercetare: ”… o durere de spate indică faptul că, poate vreau să mă salvez de ceva, lăsând acel lucru în spatele meu, deoarece cu spatele ascund experiențele care mi-au provocat suferința. (…) Pot chiar să ascund și visele și dorințele mele, pe care cred ca nu le pot realiza. (…) Dacă o vertebră este deplasată mă întreb în ce situație sunt revoltat/ă, care este idealul la care aspir, dar într-un mod agresiv? (…) Amorțelile dorsale semnifică orgoliul, putere și refuzul de a ceda. (…)

Partea de sus a spatelui (zona cervicală, a gâtului) corespunde regiunii inimii și centrului de energie cardiac, arată dacă am forța de a-mi purta emoțiile. Primele 3 vertebre cervicale suferă dacă mă devalorizez, iar celelalte 4 reacționează la nedreptatea pe care pot avea impresia ca o trăiesc sau pe care o văd în jur.

Partea de mijloc a spatelui (dorsală, 12 vertebre) semnifică culpabilizarea emoțională și afectivă.

Partea de jos a spatelui (lombara, 5 vertebre) simbolizează siguranța, asigurarea și încrederea mea în viață, durerile din această zonă denotă prezența nesiguranței materiale (legate de muncă, bani, bunuri) și afective. Astfel:

L1 – trăiesc un sentiment de neputință față de cineva sau ceva, având impresia că nu pot schimba nimic și sunt obligat să accept acel lucru;

L2 – sunt prizonierul emoțiilor mele, am tendința de a vedea totul în negru

L3 – trăiesc situații tensionate sau conflictuale în familie

L4 – am dificultăți în a face față realității de zi cu zi, am aspirații enorme, dar fricile mele mă împiedică să avansez

L5 – mă devalorizez față de membrii familiei, prieteni, colegi de muncă, etc. Sunt deconectat de frumusețea mea interioară. Trăiesc gelozie, frustrare, dispreț, nemulțumire ”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult