Unul dintre cele mai deranjante mirosuri cu care nimeni nu doreşte să fie asociat este cu siguranţă mirosul de picioare transpirate. Din cauza localizării a aproximativ 250.000 de glande perspirante la nivelul pielii picioarelor, transpiraţia este absolut normală. De ce miroase urât însă şi cum putem veni de hac mirosurilor neplăcute ale picioarelor şi ale încălţărilor?
Despre mirosul neplăcut al picioarelor se pot scrie romane întregi, se pot crea seriale cu sute de episoade, se pot explica multe dintre întâlnirile amoroase eşuate… Pur şi simplu, este un miros pe care nu îl putem tolera oricât de politicoşi am fi. Chiar şi copiii îşi strâmbă involuntar nasul când simt aşa zisul miros de picioare nespălate. V-aţi gândit vreodată la câte vizite acasă la cineva nu se amână tocmai din acest motiv… Şi cu toate acestea, nu transpiraţia picioarelor trebuie stopată.
Deşi poate fi enervant, să transpirăm este un fenomen absolut firesc care reglează temperatura corpului. Gândiţi-vă doar la cât de benefic este să transpirăm atunci când avem febră! În plus, prin transpiraţie se menţin moliciunea şi flexibilitatea pielii. Dar totuşi, nicio altă zonă a corpului nu are această odoare atunci când transpiră. Este adevărat, cea mai mare concentraţie a glandelor perspirante în corpul omenesc se află la nivelul picioarelor – aproape un sfert de milion.
Mirosul de picioare transpirate este cel ce lasă o impresie neplăcută. Nu transpiraţia de la nivelul picioarelor în sine este purtătoarea mirosului. Odoarea este produsă de bacteriile care se dezvoltă în pantofi ca urmare a căldurii şi umidităţii. Acestea atacă moleculele de transpiraţie, le descompun şi generează mirosul neplăcut.
O altă veste bună este că mirosul de transpiraţie al picioarelor poate fi ţinut sub control.