Mi-am permis să modific puţin vorba aceea „mens sana in corpore sana” – minte sănătoasă în corp sănătos. Mi se părea că nu subliniază suficient de tare incredibilele beneficii ale mişcării. Şi ce dacă le-aţi mai citit?Trebuie să le auziţi şi din gura/tastatura fiicei risipitoare a sălilor de sport, copilului anti-talent până şi la şotron, omului care a ajuns să îndrăgească mişcarea mai mult ca pe savarine. Vă invit să mă însoţiţi în lumea sportului, să aflaţi plusurile diferitelor cursuri şi apoi să vă întreceţi care să ajungă primul în clubul de fitness!
Sper că nu aveţi cu sala de sport acelaşi tip de relaţie pe care îl aveam eu: acum ne găseam şi ne iubeam câteva luni, acum nu mai ştiam nimic una de alta şi treceau aşa jumătăţi de ani peste noi. La revederea următoare, eu eram garantat mult mai rotofeie, iar sala avea, cel mai probabil, o altă adresă. Nu era bine, ştiu. Orice specialist într-ale sporturilor mi-ar fi spus că mai bine constant şi mai puţin, decât mai mult, dar total neregulat.
Acum lucrurile stau cu totul altfel. De cel puţin 5 luni, ca să nu credeţi că mă laud după o săptămână. M-am întors spăşită la sport prin aprilie şi după ce au sărit scântei de la amorul nostru consumat într-o sală de fitness nemaipomenită, m-am decis să mă angajez la o relaţie de lungă durată. Până când bastonul (inevitabil de la o vârstă) ne va despărţi. {i cum nu sunt egoistă, vreau să împart cu voi toate informaţiile şi ponturile sportive pe care le-am învăţat în ultima vreme.
Luăm „meniul” la purecat şi apoi rămâne să alegeţi ce credeţi că vi se potriveşte cel mai şi cel mai bine.
Aerobicul – Sunt convinsă că atunci când citiţi “aerobic”, fiecare vă gândiţi la câte un curs de care aţi prins drag ori pe care l-aţi făcut hăăăt acum mulţi ani. i nu greşiţi deloc. În cateoria “aerobic” intră şi faimosul step şi aquagymul şi spinningul şi mersul pe jos şi înotul. „Aerobic” înseamnă de fapt „cu oxigen” şi presupune ca mai mulţi muşchi să fie angajaţi într-o activitate continuă.
Un curs de acest fel combină de regulă exerciţii aerobice cu stretching şi antrenament de forţă ca să ne îmbunătăţească, până la urmă, forma fizică în totalitate – flexibilitate, forţă musculară, sistem cardiovascular. Dacă vă topiţi după orele de aerobic, atunci spuneţi chiar acum un sincer „mulţumesc!” în gând pentru doctorul Kenneth Cooper, mare pasionat de mişcare, care a inventat şi termenul de aerobic şi conceptul în sine.
Cartea lui din 1968 intitulată simplu Aerobics a fost o adevărată revoluţie. Vă spun doar, pe scurt, că omul era uluit de ce unele persoane cu o masă musculară impresionantă nu au cine ştie ce performanţe la alergat, înot sau mers pe bicicletă. A început să le măsoare progresele cu un dispozitiv, în funcţie de abilitatea fiecăruia de a folosi oxigenul.
Dar să-l lăsăm pe inventator şi să descoperim avantajele excepţionale ale acestui tip de antrenament. Ne ţine greutatea sub control, scade semnificativ riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, dar şi riscul apariţiei diabetului, scade colesterolul rău şi îl creşte pe cel bun, ne umple corpul de endorfine de care poate vă mai amintiţi ca fiind hormonii stării de bine, creşte forţa musculară şi întăreşte sistemul osos, micşorând astfel riscul osteoporozei, scade riscul apariţiei hipertensiunii arteriale şi chiar o combate în cazul celor care o au deja, îmbunătăţeşte circulaţia periferică, previne inclusiv anumite tipuri de cancer, ne face să dormim mai bine, să scăpăm de stres şi de eventuale depresii.
Step aerobicul
Sunt o mare admiratoare a lui şi aş ţopăin zi-lumină pe step, deşi, în mod bizar, dacă mă pui să urc scări, deci tot un soi de step, te întreb cu ce ţi-am greşit şi pornesc spre lift. Pentru cei care nu-l cunosc spun că vreme de o oră stăm în faţa unui step (o platformă dreptunghiulară) ridicat la o anumită înălţime în funcţie de cât de specialişti suntem într-ale stepului şi ne cocoţăm pe el urmând o coregrafie simpatică, cu o muzică antrenantă.
Mie personal îmi plac orele dificile de step care mă fac să simt că îmi sare inima până la primul nor şi îmi ard muşchii picioarelor. {i pentru că am adus vorba de picioare, aflaţi că pe ele le lucrează cel mai bine acest tip de sport. Le tonifiază din cale afară şi izgoneşte nesuferita celulită. Este, bineînţeles, şi un nemaipomenit antrenament cardio şi topeşte între 400 şi 700 de calorii într-un curs care durează 50-60 de minute.
Spinning sau, dacă vreţi, indoor cycling
L-am descoperit târziu, abia acum 2 luni, şi vă sfătuiesc din inima mea – pe care a antrenat-o atât de bine acest tip de mişcare să nu faceţi la fel. Dacă aveţi posibilitatea să găsiţi o sală unde se practică astfel de cursuri, intraţi chiar mâine şi încercaţi. Este foarte posibil să aveţi o revelaţie.
Reţeta este relativ simplă, este nevoie de o bicicletă specială pentru sală, o sticlă mare de apă pentru că veţi transpira cum nici cu gândul nu gândiţi şi de o voinţă puternică să nu renunţaţi când vă e lumea mai nedragă şi antrenamentul mai în toi. A, şi vă mai trebuie un instructor al naibi de bun pentru că de el depinde mare parte din satisfacţia post-antrenament. Trebuie să ştie să motiveze, să corecteze, să încurajeze. Unii vă pun să vă imaginaţi că urcaţi dealuri şi vă descriu peisajul ca să vă facă să mergeţi mai departe, alţii preferă să tragă draperiile la sală şi să aprindă globuri disco ca să vă stimuleze.
Există şi cei pe care eu nu-i simpatizez – muţii sau cei care nu repetă decât 3 mişcări la nesfârşit. Despre spinningul ăsta trebuie să vă spun un adevăr cam neplăcut pe care l-am aflat şi eu trăgând cu urechea la poveţele unui antrenor francez: nu slăbeşte, nu acesta este principalul lui scop, nu este un exerciţiu focusat pe talia noastră. |n schimb, antrenează intens muşchiul inimii, aşa că după fiecare curs de spinning vom simţi că putem face exerciţii fizice din ce în ce mai multe şi din ce în ce mai grele (eu înainte de a-l practica oboseam după 10 minute de alergare pe bandă, acum după 40 încă sunt zglobie).
De asemenea, ajută la tonifierea musculaturii. Curioşi de calorii? Arde multe, între 400 şi chiar
800-900 pe oră, în funcţie de intensitatea cu care lucrăm.
Aquagym, aquafitness şi alte minunăţii acvatice
Pe româneşte, mişcări de gimnastică şi fitness făcute în piscină. De ce să nu rămânem pe uscat? Pentru că, de pildă, apa amortizează şocurile, iar tendoanele şi articulaţiile noastre se simt ca în rai în timpul unui astfel de curs. Vă veţi simţi întregul corp masat şi dacă vă spuneam că stepul este duşmanul celulitei, apăi aquagym-ul este inamicul ei numărul unu.
Toate grupele de muşchi lucrează dacă facem exerciţiile în piscină pentru că ne chinuim din fiecare fibruţă să ne menţinem echilibrul. {i-n plus ia ghiciţi cine scapă de neplăcuta transpiraţie în timpul sportului? Să nu faceţi ca mine şi să vă gândiţi cu teamă la gimnastica în apă pentru că nu ştiţi să înotaţi – sunteţi în siguranţă, cu nivelul cel mult până la gât. Niciodată n-am înţeles de ce am văzut mai multe femei în vârstă la aceste cursuri şi nu m-am îngrămădit în bazine cu domnişoare conştiente de beneficiile unui astfel de antrenament.
Calorii? Nu sunt cine ştie câte – cam 200 pierdeţi la un curs care ţine 40-50 de minute – însă aveţi de câştigat un corp mult mai bine modelat decât în sală.
Zumba-isteria care a cuprins şi România
Dar care pe mine nu m-a cuprins aici, deşi am fost la un curs. Nu m-a lovit îndrăgosteala de ea şi chit că intenţionam să revin nu am mai făcut-o. Amorul cel mare pentru zumba m-a cuprins în Franţa unde am depistat zumba fitness – adică nu doar dansuri latino cum predau mulţi instructori români în timpul acestui curs, ci coregrafii internaţionale elaborate chiar de inventatorul zumbei, coregrafii care conţin şi multe mişcări de fitness (genuflexiuni, fandări).
Pe scurt, un curs genial care te face să îţi conturezi talia şi să te simţi tot mai sexy şi iscusită într-ale dansului. Să vă spun însă şi cum a intrat zumba asta în vieţile noastre, căci e o poveste drăguţă. A intrat printr-un „fericit accident” cum spune chiar inventatorul, columbianul Alberto Perez. În 1986, Perez, instructor de fitness, uită acasă caseta cu muzica pentru cursul de aerobic pe care îl preda, ia muzica lui din maşină, adică salsa şi merengue, şi improvizează o oră pe ritmurile pe care le are la dispoziţie.
Ora de dance-fitness are un impact extraordinar, cursanţii cer „bis”-ul, aşa că omul dezvoltă ideea şi naşte programul revoluţionar Zumba Fitness Party. „Zumba” a ajuns inclusiv argou în Columbia şi se traduce sub expresia „să te mişti repede”. Zumba implică o combinaţie de elemente ce ţin de dans şi elemente din sfera aerobicului/fitnessului.
Aşa că pe lângă beneficiile comune cu celelalte sporturi, ne aduce instantaneu bună-dispoziţie, ne face să urcăm pe ringul de dans mai experimentaţi şi să ne simţim mai încrezători – brusc toată lumea descoperă că se poate mişca pe ritmuri fierbinţi. Coregrafia are mişcări de hip-hop, samba, salsa, merengue, mambo, dans din buric, reggaeton. În funcţie de cât vă agitaţi, puteţi arde între 450 şi 700 de calorii. Păi nu-i păcat să nu încercaţi?
Exerciţiile de forţă sau nou inventatul bodypump – bine, sub denumirea de bodypump m-am întâlnit şi împrietenit cu acest antrenament în străinătate, la noi are diverse alte denumiri – la o sală l-am găsit ca „tone training”.
Denumirea contează prea puţin (dacă sunteţi curioşi de bodypump căutaţi pe internet filmuleţe care sigur vă vor plăcea), ce contează cu adevărat este conceptul: practic, antrenamentul cu haltere intră în sala de aerobic cu o muzică drăguţă şi îşi propune să ne lucreze fiecare grupă de muşchi şi să ne facă să arătăm trăsnet. Acesta este antrenamentul despre care instructorul de spinning pe care vi l-am pomenit mai sus spune că este conceput pentru slăbit, este unul dintre obiectivele lui.
Acum eu admit că m-am cam strâmbat când am auzit de gantere şi haltere şi greutăţi. E pentru musculoşi, mi-am zis. Şi 2 luni nu am intrat la acest curs (ce fleaţă ce am fost). Din clipa în care am decis să îl testez, trupul meu a început să îşi schimbe forma în mai bine, eu mi-am crescut semnificativ anduranţa, iar metabolismul mi s-a accelerat (a crescut masa musculară, iar masa musculară arde mai multe calorii, în plus, noi ardem mai multe calorii şi după antrenament pentru că muşchii lucrează să se refacă şi au nevoie de „combustibil”).
Aş fi vrut să vă mai scriu despre vreo 14-15 chestiuni, dar paginile revistei mă obligă să fiu scurtă şi, sinceră să fiu, vreau să prind şi nişte ore interesante la sală. Voi ce-aveţi de gând?
Citeşte şi: Jurnalul unei pofticioase mereu la dietă: gustul sportului
Muşchiul potrivit la munca potrivită
Kangoo Jumps cu Annes: cântăreaţa face 10 ore de sport pe săptămână