Chiar dacă, pentru majoritatea dintre noi, timpul petrecut pe telefon poate avea efectul opus, există numeroase moduri prin care partenerul nostru electronic de buzunar ne poate ajuta să ne menținem în formă. În acest material, explorăm împreună modalitățile prin care telefonul nostru ne poate îmbunătăți condiția fizică și starea de bine.
Opțiunile dintre care poți alege sunt numeroase, indiferent de modelul de telefon sau sistemul de operare pe care îl folosești. Cele mai populare app-uri sunt disponibile pe iPhone 15 și iPhone 15 Pro Max, dar și pe modele mai vechi de iPhone și pe dispozitivele Android.
Aceste aplicații au numeroase funcții care se dovedesc a fi de mare ajutor pentru monitorizarea antrenamentelor tale, crearea unor planuri de antrenament personalizate sau demonstrații video ale exercițiilor recomandate, pentru a-ți îndeplini mai ușor obiectivele de fitness.
Unele dintre aplicații au multiple surse generoase din care poți să te documentezi, elaborate de antrenori cunoscuți în întreaga lume. Îți poți alege singur tipul de antrenament, durata acestuia, intensitatea și echipamentul pe care îl ai la dispoziție.
Nu este nevoie să te limitezi doar la fitness, pentru că găsești ușor o selecție de aplicații dedicate și altor sporturi precum alergarea sau ciclismul. Multe dintre acestea folosesc GPS pentru a-ți urmări traseul, distanța și ritmul în care faci mișcare. În plus, poți împărtăși din experiența ta și altor utilizatori care au aceeași pasiune, pentru a stabili obiective și trasee comune.
Sportul nu este singurul factor care te menține în formă. Ceea ce mănânci este, deseori, mult mai important. Aplicațiile pentru nutriție sunt și ele în număr foarte mare, iar cele mai multe dintre acestea te pot ajuta cu succes în a-ți stabili și respecta obiectivele. Funcții precum monitorizarea aportului alimentar, bazele extinse de alimente și caloriile aferente, planurile personalizate de nutriție, toate fac din aceste aplicații un ajutor de neprețuit, aproape la fel de bun ca un consultant.
Aplicațiile mai avansate vin chiar cu instrumente de scanare a alimentelor, pentru o evidență mai precisă a micronutrienților și a caloriilor consumate. De cele mai multe ori, aplicațiile de nutriție pot fi sincronizate ușor cu alte dispozitive, pentru ca tu să ai parte de o analiză precisă a stării tale de sănătate.
Deși telefonul în sine este mai mult decât suficient pentru a-ți schimba obiceiurile în unele sănătoase, poți alege să-ți cumperi dispozitive și accesorii care să-ți susțină mai bine planurile. Smartwatch-urile te ajută să-ți măsori cu o mai mare precizie eforturile, dar și starea generală de sănătate. Un ceas inteligent colectează date despre distanța parcursă, ritmul cardiac, caloriile arse și durata antrenamentelor tale.
Recomandarea noastră este să-ți cumperi un astfel de accesoriu de la producătorul telefonului tău. Sincronizarea se face astfel fără probleme sau întreruperi.
De mult ori ignorat ca importanță pe lângă alimentație și activitate fizică, somnul este un factor extrem de important în menținerea calității vieții. Multe smartphone-uri au funcții de monitorizare a somnului pentru a ajuta utilizatorii să înțeleagă mai bine propriile tipare de somn. Unele aplicații externe pot fi folosite drept instrumente de analiză a duratei și stadiilor somnului, oferind date exacte despre calitatea acestuia, plus sugestii de îmbunătățire.
AI începe din ce în ce mai mult să fie parte din rutina noastră zilnică. Prin AI, multiple aplicații adună date despre obiceiurile și preferințele noastre, construind modele și planuri personalizate. Prin intermediul AI poți beneficia de feedback în timp real, analiză de mare acuratețe a progresului și chiar estimări cu privire la evoluția stării de sănătate, bazate pe modele de predictibilitate.
Unele aplicații structurate pe baza inteligenței artificiale te pot ajuta chiar în timp ce îți faci exercițiile fizice, prin accesul la camera telefonului, corectând astfel postura greșită și reducând riscul unor accidente.
Antrenamentele clasice pot fi mult îmbunătățite cu ajutorul Realității Augmentate (AR), prin suprapunerea imaginilor digitale peste cadrul filmat în lumea reală. Prin AR, orice exercițiu obișnuit poate fi transformat într-o experiență interactivă, mult mai plăcută și ușor de dus la capăt.
Unele aplicații pot construi o întreagă poveste în jurul exercițiilor tale, similară cu cele din jocurile video. Prin AR poți transforma o sesiune de alergare într-o vânătoare palpitantă de zombi. Șansele durata sesiunii să fie mai lungă și caloriile arse să fie mai multe cresc.
Având în vedere multitudinea de opțiuni pe care le ai la îndemână în mediul digital, nu există un moment mai bun să-ți setezi obiective ambițioase privind sănătatea ta decât cel de acum. Fă o selecție atentă a celor mai cunoscute aplicații destinate îmbunătățirii stării tale de sănătate, alege-ți preferatele și setează un interval de timp în care să ai disponibilitate și suficient de multă energie. E mult mai ușor să-ți duci la capăt planurile atunci când beneficiezi de puțin ajutor din partea tehnologiei, nu-i așa?