Camelia Alina Potec, fosta mare sportivă a României, a ajuns la 40 de ani și continuă să facă performanță și din postura de președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.
Camelia Potec a fost premiată în cadrul galei ProSport pentru cea mai spectaculoasă ascensiune a unei federații din România.
Din 2013, Camelia Potec se află la conducerea Federației Române de Natație și Pentatlon Modern. Aceasta se află la cel de-al treilea mandat ca președinte.
De-a lungul carierei de înotătoare, Camelia Potec a cucerit peste 200 de titluri naționale, patru medalii de aur la Campionatele Europene și o medalie de aur la Jocurile Olimpice din 2004, de la Atena, în proba de 200 de metri liber.
Pe lângă acestea, românca are în palmares și o medalie de argint și două medalii de bronz la Campionatele Mondiale.
Originară dăn Brăila, Camelia Potec a început înotul în orașul natal, la Liceul cu Program Sportiv, sub atenta supraveghere a profesorului Ion Ionescu.
Prima performanță reușită pe plan internațional a Cameliei Potec a fost în anul 1995, la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTO). Avea doar 13 ani și reușea să cucerească două medalii de aur, în probele de 100 de metri spate, respectiv 200 de metri spate.
Un an mai târziu, a participat la Campionatul European de juniori de la Copenhaga și a obținut trei medalii de bronz, în probele de 100, 200 și 400 de metri liber. După încă un an, aceleași probe i-au adus Cameliei Potec aurul, la Glasgow.
În anul 1997, Camelia Potec a făcut pasul către Campionatele Europene de seniori și, la Sevilla, a câștigat o medalie de bronz în proba de 200 de metri liber.
Au venit mai apoi, peste doi ani, în 1999, și primele medalii de aur la nivel de seniori, la Campionatele Europene de la Istanbul. Cucerea atunci probele de 200 și 400 de metri liber. În anul 2000, tot la Europene, și-a trecut în palmares și prima medalie de aur la ștafetă, în proba de 4×200 de metri liber.
Pe plan național, Camelia Potec a doborât de 11 ori recordul național în diverse probe. S-a făcut remarcată, în acest sens, și pe plan european, când a stabilit un nou record, în anul 2010, în cadrul campionatelor naționale din Franța, în proba de 1500 de metri liber.
Românca are în palmares nu mai puțin de patru participări la Jocurile Olimpice de vară.
După participarea, fără medalii, la Jocurile Olimpice de la Sydney, din anul 2000, Camelia Potec a demarat colaborarea cu Doina Sava. După patru ani, a venit cea mai importantă medalie din cariera sa. Camelia Potec a obținut la Jocurile Olimpice de la Atena medalia de aur în proba de 200 de metri liber.
Peste patru ani, la Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, Camelia Potec a stabilit alte trei recorduri naționale. Pentru această ediție a Jocurilor Olimpice s-a pregătit alături de francezul Philippe Lucas, fost antrenor al multiplei medialiate olimpică, mondială și europeană, Laure Manaudou. La Beijing, Camelia Potec a ratat la mustață podiumul în proba de 800 de metri liber, ocupând locul 4.
După participarea la Jocurile Olimpice de la Londra, Camelia Potec a decis să se retragă din activitate, la vârsta de 30 de ani.
După doar un an, pe data de 31 octombrie 2013, a fost aleasă să conducă Federația Română de Natație și Pentatlon Modern, stabilind și aici un record: a devenit cel mai tânăr președinte de federație din România, la acea vreme.
„Sunt conștientă că ușor nu va fi, dar sunt foarte ambițioasă. Când îmi doresc ceva și îmi pun în cap o idee o duc la bun sfârșit. Iubesc acest sport, nu puteam să mă îndepărtez, să întorc spatele și să mă îndrept spre un alt domeniu, după abandonarea activității sportive, având în vedere situația natației din România. Sper ca tinerețea să nu fie un impediment. Votul de încredere primit azi mă ambiționează să nu le înșel așteptările. Sper să reprezint acest sport tot cu mândrie și satisfacții”, spunea Camelia Potec, după ce a fost aleasă în funcția de președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.
Ulterior, în anul 2016, a fost aleasă și în funcția de vicepreședinte al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, iar în anul 2017, a fost realeasă în funcția de președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.
În ceea ce privește studiile, Camelia Potec a absolvit Facultatea de Economia Turismului Intern şi Internaţional, din cadrul Universităţii Româno – Americane din Bacău, în anul 2005.
Ulterior, în anul 2011, fosta sportivă și-a luat masteratul având drept lucrare „Psihologia Sportului de Performanță”. Apoi, în anul 2020, a devenit absolventa Facultății de Știinţe ale Mişcării, Sportului și Sănătății din cadrul Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.
În dorința de a ajuta sportul românesc, Camelia Potec face parte din membrii fondatori ai Fundației „Casa Campionilor”, din anul 2006, și Fundației „Camelia Potec”, din anul 2018.
„Pe termen lung, Jocurile Olimpice ar trebui să fie planurile oricărei federații. Din păcate, până la următoarea ediție, mai sunt doar doi ani și jumătate. Cu părere de rău, dar este părerea mea, nu cred că ne vom întoarce de la Rio cu medalii, dar de la Tokyo, sunt ferm convinsă. Asta m-a ambiționat să aduc un aer nou, ca Tokyo să fie similar cu Sydney”, spunea Camelia Potec, după ce a fost aleasă în funcția de președinte al FRNPM.
Din păcate, nu i-a ieșit pronosticul, dar mai important decât medaliile, România a câștigat un sportiv senzațional, în care Camelia Potec și-a pus toată încrederea încă de la început: David Popovici. La vârsta de 18 ani, acesta are deja trei medalii de aur la Campionatele Mondiale de juniori, alte două la Mondialele de seniori și încă trei la Campionatele Europene.
Camelia Potec și Federația Română de Natație i-au creat toate condițiile lui David Popovici.
„El s-a antrenat numai şi numai în România, nu în alte ţări, aşa cum am auzit. El a avut susţinerea de care a avut nevoie, alături de părinţi, a primit ceea ce a cerut, alături de antrenori. Antrenorul discută aceste lucruri şi spune care e planul de pregătire, obiectivele şi paşii pentru îndeplinirea obiectivelor, un plan care se depune şi se discută la începutul anului competiţional, în septembrie. El nu primeşte o pungă de bani în septembrie şi îi cheltuie, ci primeşte exact ceea ce cere pentru a-şi îndeplini obiectivul. David a depăşit performanţele scontate, dar va avea parte de acelaşi sprijin şi de acum încolo, dacă va dori mai mult”, spunea Camelia Potec, după performanțele reușite de către David Popovici.
Înainte de David Popovici, a fost Robert Glință, medaliat cu aur la Campionatele Europene din 2020 și cu bronz la Campionatele Mondiale în bazin scurt din 2021.
„Robert Glință a început să aibă rezultate bune nu în ultima vreme, ci în ultimii doi ani. Anul acesta a trecut printr-o perioadă mai grea, dar noi am avut mare încredere în el. El a făcut o schimbare mare, deși existau mici șanse să nu se acomodeze în Statele Unite ale Americii. Robert este o persoană care știe exact ce vrea și a făcut această schimbare pentru a face performanță, iar acest lucru începe să se vadă”, evidenția Camelia Potec, în anul 2017, când Robert Glință plecase în Statele Unite ale Ambericii pentru a-și continua studiile la University of South California.
În vara anului 2021, Camelia Potec a fost realeasă în funcția de președinte al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, pentru un al treilea mandat la conducerea înotului românesc.