Ping-pong, sportul care tratează pacienții cu scleroză multiplă și Parkinson

Pacienții cu sistemul nervos afectat ar putea ameliora efectele jucând ping-pong. Se pare că această activitate poate reduce simptomele sclerozei multiple și bolii Parkinson.
  • Publicat:
Ping-pong, sportul care tratează pacienții cu scleroză multiplă și Parkinson
Ping-pong, sportul care tratează pacienții cu scleroză multiplă și Parkinson

Pacienții cu sistemul nervos afectat ar putea ameliora efectele jucând ping-pong. Se pare că această activitate poate reduce simptomele sclerozei multiple și bolii Parkinson. Ambele sunt boli incurabile și deteriorează nervii vitali de-a lungul timpului, ceea ce înseamnă că pacienții pierd controlul musculaturii. Unde pui că tenisul de masă îmbunătățește și coordonarea ochilor și întărește musculatura, ambele fiind ținte perfecte ale bolilor degenerative.

Potrivit The Sun, Dr Antonio Barbera, care a fost diagnosticat cu scleroză multiplă în 2016, a jucat ani la rând ping-pong pentru unul dintre studiile sale pentru a demonstra beneficiile acestui sport.

„Cred că are potențialul de a revoluționa terapia sclerozei multiple. Ping-pong-ul chiar aduce modificări la nivelul creierului mai mult decât orice altă activitate, iar asta pentru că este un sport rapid. Ochii, mâinile și picioarele trebuie să se sincronizeze și, în același timp, trebuie să procesăm informații în mai puțin de jumătate de secundă pentru a reacționa atunci când primim mingea”, a explicat medicul.

Specialistul susține că dacă joci ping-pong poți îmbunătăți mobilitatea, echilibrul, flexibilitatea și forța, mai ales dacă te confrunți cu scleroză multiplă.

În studiul realizat de Dr. Barbera, pacienții trebuie să joace ping-pong timp de două ore pe săptămână.

Un alt studiu din 2020 arată că pacienții bolnavi de Parkinson și-au îmbunătățit semnificativ vorbirea, scrisul și mersul după cinci luni de ping-pong jucat cu regularitate. Medicii Institutului Național de Sănătate le recomandă pacienților să rămână activi și să aibă activități precum grădinăritul, pictatul, gătitul și sportul.

Ce este scleroza multiplă?

Scleroza multiplă (SM) este o boală neuroinflamatorie cronică, autoimună, multifactorială, care se asociază cu afectarea mielinei (teaca ce învelește prelungirile neuronilor numite axoni) din sistemul nervos central (creier și măduva spinării) și cu neurodegenerare, prin leziuni și pierderi axonale și cu progresia impredictibilă a dizabilității fizice și cognitive, ca și consecință a acestor leziuni.

Debutează în general la persoane tinere (20-40 de ani), în cazuri mai rare și la copii sau adolescenți, raportul femei:bărbați fiind de 3:1. Are grad mare de variabilitate în ceea ce privește evoluția bolii și răspunsul la terapiile specifice modificatoare ale bolii.

Nu este o afecțiune cu transmisie genetică, riscul de a avea un copil cu scleroză multiplă fiind de 2-3% dacă unul dintre părinți a fost diagnosticat cu această boală, și de 12-30% dacă ambii părinți au scleroză multiplă.

Ce este boala Parkinson?

Boala Parkinson este a doua boală neurodegenerativă că frecvenţă după boala Alzheimer. Ca regulă generală, vârsta de debut a bolii este între 40 şi 70 ani, cu un vârf în decada a 6-a de vârstă, având o prevalenţă de circa 1% la vârsta de 65 ani şi de 3,5% la 85 ani.

Din punct de vedere etiopatogenic, boala Parkinson primară este consecinţa unui proces degenerativ neuronal difuz al sistemului nervos central, în care primele leziuni apar în trunchiul cerebral inferior şi care, progresând, determină la un moment dat o degenerescenţă şi a celulelor dopaminergice din substanţa neagră mezencefalică (pars compacta), suficient de mare pentru a dezorganiza sistemul de control al activităţii motorii de la nivelul ganglionilor bazali. În acest proces sunt afectate atât calea directă cât şi, mai ales, cea indirectă de la nivelul circuitelor corti co-strio-palidale, cu implicarea (dezinhibiţia) nucleului subtalamic Luys, având drept consecinţă o exacerbare a fenomenelor inhibitorii în circuitul palido-talamo-cortical.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult