Cand ai voie sa mergi la sala si sa faci exercitii solicitante? Cat de tare poti sa-ti fortezi muschii in timpul antrenamentelor? Care sunt cele mai bune metode sa arzi rapid calorii? Sa vedem impreuna adevarul din spatele multor dileme care privesc activitatea fizica.
O sedinta de fitness se incepe de obicei cu exercitii cardio. Le faci usor, apoi cresti progresiv intensitatea si tot o cresti pana simti ca nu mai poti. Apoi reduci din intensitate si continui. Cercetarile arata ca poti avea rezultate excelente si daca, in timpul antrenamentului, alternezi miscarile din partea superioara a corpului cu cele destinate partii inferioare. In felul acesta, inima va lucra la intensitate mare si va trimite oxigen spre grupe musculare aflate in parti total opuse. Prin aceasta metoda, caloriile dispar cu o viteza fantastica.
Mit: „Trebuie sa fac exercitii de stretching inainte de a ma apuca de cele de fitness“.
Adevar: In primul rand, ai nevoie sa iti incalzesti muschii inclusiv inainte de exercitiile de stretching, pentru ca aceste miscari facute cu o musculatura neincalzita pot provoca accidentari, unele chiar foarte grave, mai ales daca alegi sa faci sport dimineata. La primele ore ale zilei, muschii sunt putin flexibili. Dar asta nu inseamna ca stretchingul nu este bun. Dimpotriva. Dar aceste exercitii se executa dupa ora ta normala de sport, te ajuta sa iti mentii muschii flexibili si sa ai o statura de invidiat.
Mit: „In timp ce lucrez la sala n-ar trebui sa simt disconfort“.
Adevar: Exista o limita foarta fina intre disconfort si durere si tu trebuie sa ti-o descoperi singura. In momentul in care incepi un program de fitness, muschii tai vor trece printr-un proces de adaptare. Renunti la confort cel putin pentru o vreme si iti provoci musculatura. Vei simti disconfort, dar si o senzatie incredibila de putere. Daca te confunti cu dureri puternice la genunchi, coapse, omoplati, maini, atunci trebuie sa te opresti. Dar daca ai doar celebra febra musculara, trebuie mergi inainte. Tot prin miscare vei depasi aceasta etapa.
Mit: „Trebuie sa imi antrenez toate grupele musculare in fiecare sedinta ca sa am cele mai bune rezultate in cel mai scurt timp“.
Adevar: Daca faci exercitii diferite in zile diferite inseamna ca te concentrezi doar pe o anumita grupa musculara. Celelalte grupe musculare au un moment de respiro. Lucrand pe grupe musculare la intensitate mare, rezultatele sunt mai bune si apar in timp mai scurt.
Mit: „Trebuie sa lucrez ore in sir ca sa imi schimb forma corpului“.
Foto: GULIVER