Soluţia cea mai simplă pentru a preveni un cancer de colon, sân sau uter

Exerciţiile fizice nu au beneficii doar pentru sănătatea inimii. Există o mulţime de dovezi că acesta poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta cancerul mamar, de colon sau cancerul uterin.
  • Publicat:
Soluţia cea mai simplă pentru a preveni un cancer de colon, sân sau uter

Exerciţiile fizice nu au beneficii doar pentru sănătatea inimii. Există o mulţime de dovezi că acesta poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta cancerul mamar, de colon sau cancerul uterin. A fi activ presupune o gamă largă de beneficii pentru organism şi efectele sunt importante pentru a ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer. În continuare, găsiţi explicate teoriile cu dovezile aferente.

Exerciţiile fizice nu au beneficii doar pentru sănătatea inimii. Există o mulţime de dovezi că acesta poate reduce, de asemenea, riscul de a dezvolta cancerul mamar, de colon sau cancerul uterin. A fi activ presupune o gamă largă de beneficii pentru organism şi efectele sunt importante pentru a ajuta la prevenirea diferitelor tipuri de cancer. În continuare, găsiţi explicate teoriile cu dovezile aferente.

În anul 2010, un studiu efectuat pe populaţia americană a vizat efectele produse de exerciţiile fizice asupra bolnavilor de cancer. Tipurile de cancer studiate au fost: cancerul de sân, de uter, de prostată, limfomul şi leucemia. Ştiţi deja că în general medicii recomandă practicarea a 30 de minute de sport pe zi.  Ce nu ştiţi, însă, este că studiile au putut confirma faptul că sportul combinat cu tratamentele urmate de fiecare pacient, au dovedit o eficienţă mult mai mare decât urmarea tratamentului de unul singur ( pacienţii au efectuat zilnic cele 30 de minute timp de 5 săptămâni).

Activitatea fizică şi hormonii
Hormonii sunt mesaje chimice purtate de-a lungul corpurilor şi sângelui nostru. Ele ajută organismul şi celulele noastre în activităţile pe care le exercită. Un stil de viaţă în care sportul are un rol important presupune abilitatea de a schimba nivelurile unor hormoni, inclusiv cele ale estrogenului şi ale insulinei.

Studiile au demonstrat faptul că la femei, activitatea fizică poate scădea nivelul de estrogen (acesta fiind responsabil pentru dezvoltarea multor tipuri de cancer precum cele de sân şi uter). Astfel, reducând nivelurile estrogenului, poate fi redusă şi apariţia riscului. Un alt studiu publicat în martie 2007, a arătat faptul că femeile care au suferit de cancer la sân, au înregistrat o stare fizică şi spirituală mult mai bună după urmarea unui program de exerciţii fizice timp de 12 săptămâni, spre deosebire de femeile care au urmat strict tratamentul medicamentos.

Activitatea fizică şi cancerul de colon
Exerciţiile fizice şi-au dovedit utilitatea şi în lupta împotriva cancerului la colon. Practicarea acestora este recunoscută ca având beneficii în procesul de mişcare a alimentelor ingerate de-a lungul intestinelor. Astfel, timpul defecaţiei
a fost minimizat la aproape jumătate din timpul anterior practicării exerciţiilor sportive, ajutând la reducerea contactului cu bacteriile dăunătoare.

A fi activ ajută şi la nivelul de control al inflamaţiei în intestin. Inflamaţia este o parte normală a modului în care organismele noastre reacţionează la un prejudiciu sau infecţie, dar aceasta poate provoca, uneori, chiar mai multe daune, în special atunci când continuă să se întâmple în acelaşi loc.

Acest lucru poate duce la multiplicarea mult mai frecventă a celulelor pentru a înlocui celulele moarte şi deteriorate, crescând totodată riscurile dezvoltării cancerului. Totuşi, sunt 30 de minute de sport zilnice suficiente pentru prevenţia cancerului? 

Deşi aceasta este recomandarea standard a doctorilor, studiile arată faptul că 30 de minute zilnice nu sunt de ajuns pentru prevenţia cancerului atunci când vorbim de persoane preponderent sedentare. Pentru un stil de viaţă sedentar se recomandă în primul rând mişcarea cât mai prelungită şi statul în şezut cât mai diminuat. În cazul unui stil de viaţă normal sau activ, cele 30 de minute de sport zilnice sunt mai mult decât suficiente.

Cu toate acestea, alimentaţia joacă şi ea un rol primordial. Astfel, o dietă echilibrată şi mişcarea zilnică pot fi unealta cea mai la îndemână pentru un stil de viaţă sănătos, lipsit de griji! În anul 2010, un studiu efectuat pe populaţia americană a vizat efectele produse de exerciţiile fizice asupra bolnavilor de cancer. Tipurile de cancer studiate au fost: cancerul de sân, de uter, de prostată, limfomul şi leucemia. Ştiţi deja că în general medicii recomandă practicarea a 30 de minute de sport pe zi. Ce nu ştiţi, însă, este că studiile au putut confirma faptul că sportul combinat cu tratamentele urmate de fiecare pacient, au dovedit o eficienţă mult mai mare decât urmarea tratamentului de unul singur (pacienţii au efectuat zilnic cele 30 e minute timp de 5 săptămâni).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult