Tabere de iarnă pentru copii – ce lecții deprind și ce beneficii are schiatul asupra sănătății lor

  • Publicat:
Tabere de iarnă pentru copii - ce lecții deprind și ce beneficii are schiatul asupra sănătății lor

Beneficiile unei tabere de iarnă sunt numeroase pentru sănătatea fizică și psihică a copiilor. Acolo învață să se orienteze folosindu-se de semnele pe care le dă natura, deprind tehnici de supraviețuire foarte importante, cum ar fi aprinderea focului sau construirea unui adăpost.

În plus, capătă încredere în forțele proprii, dar învață și cât de importantă este munca în echipă. Nu în ultimul rând, pot învăța să schieze, un sport de iarnă care le dezvoltă capacitatea motrice și spiritul de competiție.

Despre ce se întâmplă în cadrul acestor tabere de iarnă pentru copii am vorbit cu Alexandru Ghica, profesor-monitor de schi și multiplu campion național de triatlon.

Ce trebuie să știe părinții despre participarea copiilor în tabere de iarnă

CSID: Spune-ne ce background profesional ai și cu ce te ocupi acum. 

Alexandru Ghica: Am absolvit Academia de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Kinetoterapie. Sunt multiplu campion național de triatlon și profesor-monitor de schi format la Centrul Național de Formare Monitori Schi și Snowboard în colaborare cu Ecole Nationale de Ski Alpinisme (ENSA) Franța și Asociația Națională a Școlilor de Schi din România (ANSSR), certificat ANC.

În prezent organizez tabere și evenimente pentru copii legate strâns de sport și natură. Tematicile alese de mine sunt schiul, montain bike-ul, orientarea turistică și drumețiile montane, escaladă, înot, paintball și, bineînțeles, tabără de supraviețuire.

CSID: De ce este important pentru copii să facă mișcare în aer liber și care sunt beneficiile schiatului?

Alexandru Ghica: Natura și sportul ne oferă dimensiunea reală a vieții. Cred că un echilibru între toate elementele este cheia.

Beneficiile mișcării în aer liber teoretic le știe toata lumea, dar nu le aplică.  Eu încerc să creez o nevoie copiilor care să le fie pasiune pentru toată viața… însăși viața.

Cât privește beneficiilor schiatului pentru copii, acestea constau în dobândirea echilibrului și o bună stabilitate emoțională, creșterea stimei de sine, dar și cunoașterea limitelor. În plus, copilul își găsește sprijin în forțele proprii.

CSID: Ce se întâmplă mai exact în cadrul taberelor de iarnă, ce activități faceți cu copiii?

Alexandru Ghica: Taberele de iarnă au o dinamică aparte impusă de factorii externi și se condensează prin aprofundarea tehnicii și, implicit, a îndemânării pe schiuri.

Schiem aproximativ 5 ore pe zi, cu pauză. Monitorizăm mereu gradul de oboseală și conexiunea copiilor cu instructorii. Acordăm atenție deosebită relațiilor dintre copii.

Drumețiile au rolul de a relaxa copiii mental și psihic. Discutăm deschis despre ce vedem în natură și imaginăm situații în care copiilor le este stimulată gândirea.

Seara avem home-cinema unde proiectăm filme și curiozități. Zilele de tubing sau săniuș sunt savurate din plin de toată lumea.

CSID: Unde au loc aceste tabere de iarnă cu lecții de schi?

Alexandru Ghica: Taberele de schi au loc în Azuga, Predeal, Sinaia, Straja, dar și Austria sau Franța.

Ce învață copiii în taberele de supraviețuire

CSID: Cât de important este pentru copil să fie în contact cu natura, să deprindă noțiuni de bază despre supraviețuire?

Alexandru Ghica: Tabăra de supraviețuire este genială pentru copii. Practic simulăm situații reale la care copiii trebuie să se adapteze și să răspundă.

Copiii sunt cu încrederea la maximum pentru că știu să găsească apă potabilă, să o filtreze, să facă multe tipuri de focuri în funcție de natura locului, știu să-și facă adăposturi, să-și procure hrana și, bineînțeles, să se orienteze și să ajungă acasă.

Orientarea turistică constă în interpretarea semnelor naturale și folosirea busolei și a hărții. Concursul este mereu primit cu bucurie de către copii.

CSID: Care este echipamentul de bază necesar copiilor atunci când vin într-o tabără de iarnă?

Alexandru Ghica: Echipamentul de iarnă constă din 2 sau 3 straturi. Primul strat poate fi o bluză din lână sau sintetic, iar ultimul strat, o geacă din puf sau combinație cu sintetic (primalof). În cazul în care vorbim de 3 straturi, avem bluza de lână, un polar și o membrană (o foiță rezistentă la apă și vânt). În partea inferioară se folosesc 2 straturi sau direct pantaloni matlasați. Echipamentele de schi se găsesc în magazinele de specialitate.

CSID: De la ce vârstă este indicat pentru un copil să participe la astfel de tabere?

Alexandru Ghica: Vârsta de la care iau copiii în tabără este de 5 ani. Sunt tabere speciale de preșcolari. Joaca în zăpadă este esențială în taberele de preșcolari.

CSID: Cum procedezi cu copiii sau adolescenții care sunt supraponderali și nu reușesc să țină pasul cu ceilalți, obosesc mai repede sau cu cei care nu au deloc cunoștințe despre schi, tehnici de supraviețuire?

Alexandru Ghica: Supraponderalitatea nu este o condiție de eșec. În prima zi dau test pentru a face grupele valorice.

Le explic copiilor că este firesc să existe un început în toate și îi pregătesc mental astfel încât să nu intervină frustrarea.

Grupele se pot modifica pe parcurs, în funcție de cum aprofundează tehnica.

CSID: Cum ți se pare alimentația copiilor din zilele noastre și ce ar trebui schimbat, ce sfaturi le poți da părinților?

Alexandru Ghica: Cred că hrana trebuie să… hrănească copiii, nu să devină supraponderali. Văd un echilibru între alimentele cu adevărat bune și satisfacerea unor pofte.

Pun preț pe legume și fructe, vii și colorate. Pește, fructe de mare, carne de tot soiul. Eu recomand atât grăsimea animală (slănină, pește gras, seu), cât și grăsimea vegetală din semințe.

Pastele, orezul, cartofii, fasolea nu trebuie să lipsească.

Copiii vor să guste uneori și cola sau fast-food. Este important să le explicăm că mâncarea cea mai bună este cea gătită, dar să nu-i frustrăm dacă le e poftă de un hamburger.

Principiul meu este „câte puțin din fiecare”.

CSID: Ce feedback ai primit din partea părinților? Ce le-au spus copiii la întoarcerea din tabără, ce schimbări au observat părinții în comportamentul celor mici?

Alexandru Ghica: Părinții mă întreabă când îi iau și pe ei în tabără 🙂 Mă întreabă ce le-am făcut copiilor de au început să mănânce sau le explică ei părinților cum să supraviețuiască în natură.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult