Mișcarea înseamnă sănătate, iar un stil de viață sănătos este idealul fiecăruia dintre noi. Sportul face parte din rutina ta zilnica, dar simți că a venit momentul să îți îmbunătățești performantele sportive. Indiferent care este obiectivul tău, dacă vrei ca sportul să îți aducă rezultatele dorite, ai nevoie de două lucruri: disciplină și consecvență.
“Cu toții ne dorim să ne transformăm în sportivi de performanță și dacă se poate asta să se întâmple peste noapte. Greșeala multora este că atunci când încep să practice un sport, sunt tentați să se compare cu un sportiv de performanță care a obținut rezultatele în ani de zile de muncă” a explicat dr. Șerban Damian, nutriționist sportiv.
”Trebuie să înțelegem că pentru ca un plan de antrenament să dea rezultate, trebuie să avem răbdare, să fim consecvenți și să lucrăm cu profesioniști” a mai completat nutriționistul sportiv. De altfel, sportivii profesioniști respectă reguli dovedite științific. ”Sportivii de performanță nu se antrenează oricum, ci o fac pe baza datelor științifice. Există o serie de teste care se fac sportivilor de performanță pentru ca aceștia să progreseze, teste care sunt și la îndemâna sportivilor amatori, indiferent de nivelul de pregătire.”, a mai completat dr. Șerban Damian – nutriționist sportiv.
Sportivii de performanță au o rutină zilnică de antrenament, care constă în câțiva pasi simpli. Iată pe scurt un plan de acțiune:
Primul și cel mai important test este testarea cardiometabolică sau testul de efort cardiorespirator.
“Învață să îți pui corpul pe prima poziție în lista de priorități. Dacă îți vei programa antrenamentul de dimineață, va fi mai puțin probabil să îl sari din cauza oboselii, a responsabilităților la muncă, etc.”, recomandă doctorul Șerban Damian.
Antrenamentul izoinertial este un sistem revoluționar pentru dezvoltarea forței musculare şi a stabilitaţii.
Există persoane care se confruntă cu tulburări legate de mers și de echilibru. ”Baropodometria reprezintă analiza detaliată a presiunilor exercitate de către tălpi în poziţie statică, dar şi dinamică, pentru a identifica și trata eventuale probleme legate de tulburările de mers și de echilibru” a precizat dr. Șerban Damian.
Ceea ce faci înainte și după un antrenament este la fel de important ca și ceea ce faci în antrenamentului propriu-zis. Odihna, alegerea alimentației potrivite, hidratarea, stretching-ul și utilizarea strategiilor de regenerare îți pot duce corpul la nivelul următor.