Triatlon: Cum să-ţi depăşeşti limitele şi să învingi

Înot, ciclism, alergare. Împreună reprezintă triatlonul, o competiţie care reuneşte aceste trei probe consecutive pe distanţe variabile. Sportivii nu au pauză între cele trei forme de mişcare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Triatlon: Cum să-ţi depăşeşti limitele şi să învingi

Înot, ciclism, alergare. Împreună reprezintă triatlonul, o competiţie care reuneşte aceste trei probe consecutive pe distanţe variabile. Sportivii nu au pauză între cele trei forme de mişcare. Câştigă cel mai bun timp cumulat, însă învingători sunt toţi participanţii.

CE ESTE TRIATLONUL

Originile cuvântului “triatlon” sunt greceşti la fel ca Jocurile Olimpice: “treis atlons” se traduce prin “trei concursuri”. Reunite, înotul, ciclismul şi alergarea sunt o adevărată provocare pentru sportivi: se practică din 1920 şi a devenit probă olimpică în anul 2000. De atunci şi până astăzi, triatlonul a devenit popular în întreaga lume şi are mai multe variante: distanţa sprint (750 metri înot, 20 km ciclism, 5 km alergare); distanţa standard sau proba olimpică (1,5 km înot, 40 km ciclism şi 10 km alergare); half Ironman (1,9 km înot, 90 km ciclism şi 21,1 km alergare) şi competiţia Ironman, una dintre cele mai dificile din lume (3,8 km înot, 180, 2 km ciclism şi 42,2 km alergare).

Competiţiile sunt adevărate provocări pentru sportivii de performanţă, dar şi amatorii care vor să-şi depăşească limitele şi să-şi demonstreze că stilul de viaţă sănătos, bazat pe dietă şi sport, îi poate ajuta să încheie cu succes concursuri dificile.

CE SPUN CAMPIONII?

Ciprian BalanescuCiprian Bălănescu de 9 ori consecutiv campion naţional al României la triatlon, promovează competiţia şi dezvăluie secretele performanţei.

Cum e să participi la triatlon? Care sunt cele mai mari provocări pentru un sportiv?

Este frumos. Nu există cele mai mari provocări. Fiecare probă este o provocare, până şi tranziţia dintre probe este o luptă contratimp. Din punctul meu de vedere, triatlonul este o provocare în sine, satisfacţia pe care o ai la terminarea unei curse nu poate fi descrisă în cuvinte. Cred că orice om pasionat de sport ar trebui să încerce măcar o dată să participe la un triatlon.

Ce-ţi spui când nu mai poţi?

Aş vrea să formulez un răspuns mai lung însă atunci când simt că nu mai pot întodeauna îmi spun «nu există nu pot, există doar nu vreau! Eu îmi doresc prea mult încât să fac greşeala să mă opresc!»

Ce dietă ţii, care este programul de hidratare?

Dieta mea este “un stil de viaţă sănătos”.
În trecut, făceam greşeli destul de mari, mâncăm prea mult şi nu ţineam cont de categoria din care fac parte alimentele pe care le consumam. De mai bine de un an, sunt atent cum combin alimentele şi niciodată nu mănânc până simt că nu mai pot. Sunt zile în care am şi 5 mese pe zi însă niciodată ceea ce consum nu este ales la întâmplare. De mai bine de un an mă ajută foarte mult produsele Herbalife. Formula 1 este un înlocuitor de masă bogat în proteine, care îmi asigură energia pentru întreaga zi.

Ultima masă o am cel târziu la ora 20, însă înainte de culcare consum Rebuild Strenght din gama Herbalife H24 care mă ajută la recuperarea dupa antrenamente. Sunt foarte importante atât proteinele cât şi carbohidraţii. Nu lipsesc nici lactatele sau vitaminele.

Apa este esenţială pentru organism. Beau între 3 şi 4 L de lichid zilnic. De când a început colaborarea mea cu Herbalife, am descoperit şi băutura izotonică, Hydrate, care în combinaţie cu Prolong (un produs care oferă rezistenţă la efort), fac antrenamentele, mai ales cele de anduranţă sau intensitate, mult mai uşoare.

PARTICIPĂ Şi TU LA HERBALIFE BRAŞOV TRIATLON!

Herbalife Braşov Triathlon este dedicat tuturor pasionaţilor de înot, ciclism şi alergare. În 16 martie 2015 s-a dat startul înscrierilor, iar competiţia se va desfăşura în 19 iulie. Herbalife Braşov Triathlon este o competiţie cu un caracter unic printre concursurile de triatlon din România şi din ţările învecinate, atât prin gradul de dificultate al traseului şi frumuseţea acestuia, cât şi prin poziţia centrală a oraşului Braşov în România, fapt ce creşte potenţialul concursului de a deveni un eveniment foarte important printre practicanţii atât profesionişti cât şi amatori.

”Triatlonul Braşov a devenit un eveniment de referinţă în calendarul competiţiilor de triatlon din România reuşind să treacă testul primelor două ediţii. Începând cu anul acesta, ne-am asociat cu două organizaţii puternice, Herbalife şi Clubul Sportiv Smart Atletic, care vor ridica  valoarea şi nivelul de organizare al evenimentului”, declară Alex Enache, organizator al competiţiei Herbalife Braşov Triathlon.

Înscrierile sunt deschise atât celor care se află la primul lor triatlon, cât şi celor mai competitivi. Participanţii pot opta între probele individuale sau de ştafetă, iar distanţele sunt:
• triatlon individual şi ştafetă sprint: 500m înot + 27km bicicletă + 4km alergare
• triatlon individual şi ştafetă olimpică: 1500m înot + 47km bicicletă + 8km alergare

Anul acesta sunt disponibile 300 de locuri la probele individuale şi 50 de locuri la ştafete. Traseul este unul cu totul deosebit, zona de start fiind situată în zona Codlea, proba de bicicletă va trece prin Poiana Braşov, iar finish-ul va fi în centrul istoric al oraşului – în Piaţa Sfatului (între Biserica Neagră şi Biserica Muzeu), cu trecere pe lângă zidul cetăţii vechi şi Bastionul Ţesătorilor, pe sub Tâmpa.

Herbalife Braşov Triathlon are şi o importantă componentă de responsabilitate socială, fondurile strânse fiind folosite pentru susţinerea Centrului de primire în regim de urgenţă Cireşarii II din sectorul 5, Bucureşti. Cei 50 de copii din Centru vor avea acces la mai multe facilităţi şi echipamente sportive pentru a putea face mişcare într-un mediu dotat şi curat. Anul trecut, cu ajutorul competiţiei Herbalife Triatlon Buftea, s-a strâns suma de 1000 de euro care a fost folosită pentru amenajarea terenului de sport din Centrul de primire în regim de urgenţă Cireşarii II din sectorul 5, Bucureşti.

Urmărește CSID.ro pe Google News