Yoga pe YouTube. Sănătatea care ţi se potriveşte.

Numele meu este Edi Enache. Am 27 de ani, am fost jurnalist, fotograf, PR, social-media manager vreme de mulţi ani însă acum mă concentrez pe un blog de modă şi lifestyle – TheFashionJumper.com – unde am adunat experienţa anilor de lucru în online-ul românesc (zece la număr) şi încerc să descopăr şi să arăt o altă faţă a vieţii unui om, cea în care tot ce e în exterior (fie că e vorba de haine, comportament, tehnologie, locurile în care ne învârtim sau oamenii din jur) trebuie să fie conectat la ce e în interior.
  • Publicat:

Numele meu este Edi Enache. Am 27 de ani, am fost jurnalist, fotograf, PR, social-media manager vreme de mulţi ani însă acum mă concentrez pe un blog de modă şi lifestyle – TheFashionJumper.com – unde am adunat experienţa anilor de lucru în online-ul românesc (zece la număr) şi încerc să descopăr şi să arăt o altă faţă a vieţii unui om, cea în care tot ce e în exterior (fie că e vorba de haine, comportament, tehnologie, locurile în care ne învârtim sau oamenii din jur) trebuie să fie conectat la ce e în interior.

Nu sunt instructor de yoga, nu am vreo calificare oficială să vorbesc despre un stil de viaţă sănătos, dar mi-am schimbat viaţa după câteva luni de exersat yoga acasă de pe YouTube, vreme de câteva minute sau zeci de minute pe zi. Şi dacă articolul acesta va reuşi să facă pe cineva să simtă că poţi să faci mişcare şi să te simţi bine atât fizic dar şi psihic, înseamnă că şi-a atins scopul. Vin dintr-o generaţie care preferă să înveţe totul de pe internet.

Am învăţat să fac PR de pe internet, am cunoscut mai bine industria muzicală şi industria modei, am învăţat să fac poze mai bune, să gătesc mai bine, să mă îmbrac mai bine, să gândesc mai sănătos şi am învăţat multe alte lucruri de pe internet. Generaţia în care mă înscriu are o deschidere mare către a găsi soluţii pentru a se simţi la fel că orice alt cetăţean cu acces la internet, indiferent de ţară. Accesul la informaţie este aproape 100% liber iar asta aduce multe lucruri bune şi ne schimbă vieţile. Bineînţeles, internetul are şi multe informaţii eronate, neverificate de profesionişti în domeniu, informaţii care pot induce oamenii în eroare. însă după câteva ore petrecute online, îţi dai seama care e site-ul de încredere şi care nu este. Un pont: www.csid.ro e mereu de încredere.

Cum văd eu sportul

Pentru mine, mersul la sală n-a fost niciodată o plăcere. Şi cred că sunt mulţi în situaţia asta. La fel de neplăcute mi-au fost şi exerciţiile făcute în casă. Până când am început să înţeleg care era problema. Mersul la sală nu era potrivit pentru mine. Să lucrezi muşchii din corp e esenţial, dar nu e îndeajuns. Atunci nu ştiam dar aveam nevoie de ceva care să îmi lucreze mintea, corpul şi spiritul în acelaşi timp. Când lucrezi corpul, mintea tinde să zboare în tot felul de părţi şi începem să ne gândim la cât de neplăcut sau dificil e exerciţiul şi cum nu simţim că suntem neapărat mai sănătoşi ci doar ne tonifiem şi ajungem să ne încadrăm într-un profil social despre cum ar trebui să arăţi bine sau să fii slab.

Home, sweet home for sport 

Am încercat să merg la cursuri de yoga şi nu m-am simţit confortabil. Am încercat să merg la sală şi nu a fost plăcut deşi rezultatele veneau rapid. Am încercat să merg la sala de dans. Însă niciuna din astea nu s-a încadrat în programul meu în care ziua începe la 8-9.00 şi se poate încheia după miezul nopţii, în funcţie de întâlniri, evenimente, filmări, shootinguri foto şi video. Aşa că tot ce pot să fac este ca, la finalul său la începutul zilei, în funcţie de starea de spirit – prefer la finalul zilei când mintea e încărcată de gânduri şi întâmplări de peste zi şi pot să descarc totul – să iau 15-30 de minute în care pun telefonul pe modul “avion”şi să mă aşez pe covoraşul din cameră cu laptopul deschis în faţă pe o pagină de YouTube pe canalul lui Adriene.

Măresc pagina cât tot ecranul după ce mi-am selectat exerciţiul zilei şi încep. Programul meu de yoga include 15 minute de yoga pentru abdomen în care îmi construiesc şi clădesc mijlocul, partea centrală a corpului. După aceea, includ 25 de minute de meditaţie, relaxare sau breath & body practice în care am învăţat să balansez şi să las să existe energia care intră şi iese din corp. Sunt nişte mişcări care se repetă de multe ori însă efectele sunt instant. 

Cine e Adriene şi cum a schimbat milioane de vieţi? 

Adriene Mishler este numele actriţei care postează săptămânal, din 2012 încoace, filmuleţe pe canalul ei de YouTube unde a strâns deja peste un milion de abonaţi şi 55 de milioane de vizualizări. Motto-ul ei este “Find what feels good“şi insistă pe a-şi conecta corpul cu minteaşi spiritul mai mult decât pe a face pătrăţeleşi muşchi. Deşi cele mai multe din exerciţii lucrează toţi muşchii, antrenează corpul,şi tonifiază şi păstrează tonusul ridicat. În acelaşi timp, mişcările de yoga necesită chiar mai multă concentrare şi atenţie decât exerciţiile din sală deoarece e nevoie de o prezenţă completă. Trebuie să fii cu totul acolo, nu prea ai cum să faci yoga şi să te gândeşti la ce s-a întâmplat acum câteva ore, yoga presupune o conexiune, acest echilibru univers al fiinţei noastre care ne conectează la ce suntem cu adevărat, la ce ştim noi că există în interior. Yoga with Adriene e cel mai iubit canal de yoga de pe YouTube

Şi nu e doar despre cifre. Spun asta pentru că e o actriţă foarte carismatică şi se pune de fiecare dată în locul celui care se află în faţa ecranului şi oferă sfaturi pentru cei care poate nu ar şti cum facă exerciţiul, cei care vor să trişeze sau cei care nu înţeleg de ce anume mişcarea pe care o indică ea are efect, de exemplu, de ce trebuie roteşti mijlocul câteva minute şi cum influenţează asta digestia. Adriene e foarte atentă şi de fiecare când simte că o poziţie ar putea fi prea grea sau prea tensionată, spune “nu uita să zâmbeşti”. Îţi aduce aminte să zâmbeşti şi să te bucuri şi de momentele grele la fel cum o faci cu cele bune şi uşoare. Şi e ironic că, de fiecare dată, spune asta fix în poziţiile cele mai neobişnuite când simţi că nu o să mai poţi.

Partea cea mai folositoare vine – în cazul lui Adriene-în faptul că a gândit programe de yoga complete de peste 30 de minute dar şi exerciţii punctuale. Are filmuleţe pentru a te energiza, pentru a reduce sau a scăpa complet de durerea de spate, de dureri de cap, de probleme de digestie. Poţi să scapi de stres, poţi să te umpli de energie pozitivă, poţi să te simţi mai puternic în momentele când parcă nu găseşti putere în tine (spirituală şi fizică). Are o mulţime de exerciţii pentru abdomen, pentru dis-de-dimineaţă, pentru alte părţi specifice ale corpului, pentru începători, pentru picioare, pentru a slăbi şi multe altele. Există puţine probleme pentru care yoga să nu aibă rezolvare. Şi după ce, la finalul zilei, îţi dai seama că ai dureri de spate şi după 15 minute de yoga, spatele tău e mult mai relaxat, îţi dai seamă că rezolvarea pentru orice problemă e în corpul nostru. 

Sănătatea e deja în corp

Una din cele mai importante lecţii pe care le-am învăţat este că, rezolvarea pentru orice problemă din corpul nostru se află tot în corpul nostru. Şi am înţeles asta, cel mai concret, după ce, la finalul unor zile, am ajuns acasă cu dureri de spate de la rucsacul în care intră laptopul, încărcătoarele, aparatul foto şi altele. Nişte exerciţii de 15 sau 35 de minute – în funcţie de durerea în partea de sus sau de jos a spatelui – au rezolvat aceste neplăceri. Am lucrat muşchii respectivi, i-am antrenat, i-am masat şi s-au relaxat iar durerea a dispărut. {i la fel s-a întâmplat şi cu durerea de cap. Acolo, e chiar mai simplu de atât deoarece exerciţiile de respiraţie şi de oxigenare a creierului ajută mai mult decât orice altceva. Şi asta e un alt punct pe care îl puteţi explora dacă încercaţi yoga – să vedeţi cât de diferit te poţi simţi dacă înveţi să respiri corect, să respiri profund şi să oxigenezi bine creierul.

Gândurile sunt mai clare, mai elocvente şi se crează o conexiune mai puternică între ce simţim şi ce gândim. Ar putea fi un motto în viaţa profesională, personală, socială şi în orice alt aspect. “Find what feels good for you”. Găseşte ceea ce îţi place, ceea ce ţi se potriveşte. Pentru energia ta şi pentru mintea ta. Când faci ceea ce îţi place, nu vei mai simţi că e un efort. Cam asta e ideea pe care am înţeles-o după fix un an de făcut yoga de pe YouTube. Pentru un om a cărui cea mai slabă medie în şcoala generală şi în liceu era la sport, să găsească plăcere în a face mişcare e o noutate. Sunt un om care a încercat să meargă la sală însă deplasarea, timpul pierdut, efortul, aparatele, disciplina şi… din nou, timpul pe care simţeam că îl pierd acolo trăgând de muşchi, ceva nu se potrivea cu ceea ce sunt eu.

Aşa că am primit răspunsul sub forma unui link de YouTube pe 1 ianuarie 2015: O provocare cu 30 zile de yoga care începea fix în prima zi a anului. Şi acum provocarea merge mai departe către tine, cel care citeşti acest text. Mergi pe YouTube şi găseşte ceea ce ţi se potriveşte. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News