10 lucruri pe care (probabil) nu le știai despre pizza

  • Publicat:
10 lucruri pe care (probabil) nu le știai despre pizza

Pizza este una dintre cele mai populare rețete culinare din lume, existând numeroase feluri cu diferite ingrediente și varii moduri de gătit. Cu toate acestea, cât de multe știi despre pizza, în afară de faptul că este extrem de delicioasă?

Curiozități despre pizza pe care, poate, nu le știai

Nu italienii au inventat pizza

1. Majoritatea oamenilor cred că pizza a fost inventată de italieni, însă grecii și egiptenii au mâncat încă din cele mai vechi timpuri diverse versiuni de pâine asezonată cu ulei de măsline și condimente. Pizza modernă, așa cum o știm noi azi, a apărut în Napoli, Italia, la finalul secolului al XVIII-lea, atunci când peste “pită” a fost adăugat sosul de roșii.

Pizza Margherita a apărut în anul 1889

2. Se spune că cea mai faimoasa pizza, pizza Margherita, a apărut în anul 1889, atunci când un bucătar, pe nume Raffaele Esposito, a pregătit în onorea Reginei Margherita din Savoy, trei feluri de pizza: pizza Mastuncola cu untură, brânză și busuioc, pizza Marinara cu roșii, usturoi și oregano și o pizza cu roșii, mozzarella, ulei de măsline și oregano, reamintind de tricolorul italian. Regina a fost impresionată de gustul celei cu roșii și mozzarella și i-a trimis o scrisoare bucătarului pentru a-l felicita pentru preparatul sau minunat. Așa a apărut celebra pizza Margherita.

O rețeta absolut delicioasă, AICI: Pizza Margherita cu broccoli

Cea mai mare pizza măsoară 37.4 metri

3. Cea mai mare pizza făcută vreodată a avut un diametru de 37.4 metri și a fost făcută în 1990, într-un supermarket din Africa de Sud.

Americanii consumă cea mai mare cantitate de pizza

4. În fiecare an sunt vândute peste 5.000 de milioane de felii de pizza și fiecare persoană din Statele Unite mănâncă aproximativ 46 de felii.

Sâmbăta se comandă cel mai des pizza

5. Serile de sâmbătă sunt considerate a fi cele în care oamenii comandă cel mai des pizza. Și, ca fapt divers, băieții care livrează pizza acasă spun că femeile dau de obicei bacșișuri mai mari decât bărbații.

Recordul pentru consumul de pizza, deținut de un român

6. Recordul actual pentru consumul de pizza este deținut de românul Cristian Dumitru, care, în anul 2006, a reușit să mănânce peste 90 de kg de pizza într-o săptămână, mai mult decât greutatea propriului corp.

Pizza reduce riscul de cancer esofagian

7. Surprinzător, consumul săptămânal de pizza reduce riscul de a dezvolta cancer esofagian.

Citește și: Pizza: cea mai sănătoasă reţetă

În timpul Super Bown se mănâncă cea mai mare cantitate de pizza

8. Super Bowl este cea mai mare zi a anului pentru livrarea de pizza în SUA. Americanii, pare-se că iubesc fotbalul și iubesc și pizza. Există alte patru zile în care se mai consumă pizza la fel de mult: Halloween, Ziua Recunoștinței, Crăciunul și Anul Nou.

O pizza a fost livrată în spațiu

9. În 2001, Agenția Spațială Rusă a fost plătită cu mai mult de 1.000.000 de dolari pentru a livra o pizza de 6inch la Stația Spațială Internațională. Rusul cosmonaut, Yuri Usachov, a avut onoarea de a fi prima persoană care a primit o livrare de pizza pe orbită.

Cea mai scumpă pizza din lume costă 12.000 de dolari

10. Luis XIII în Salerno, Italia, are cea mai scumpă pizza din lume. Aceasta nu este, însă, o pizza obișnuită. Printre ingredientele sale se regăsesc și trei tipuri de caviar, homar din Norvegia, Cilento, brânză de mozzarella bufala și boabe de sare de mare australiană din râul Murray.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian