În țara noastră, moașa are un rol foarte important atunci când o femeie însărcinată urmează să nască.
În zilele noastre, îndatorirea moașei începe din momentul în care bebelușul vine pe lume. Moașa spală nou născutul, îi aduce haine, îl îmbracă și îl poate pune chiar în brațele mamei.
În trecut, pentru că multe femei nășteau acasă, moașa era de cele mai multe ori persoana care stătea lângă gravidă atunci când aceasta intra în travaliu și o ajuta să nască în momentul în care era cazul. Mai mult, tot aceasta o iniția și pe proaspătă mama în tainele maternității.
Moașele care sunt acreditate au de cele mai multe ori pregătirea medicală a unei asistente sau a unei infirmiere și pot să lucreze împreună cu alți furnizori de servicii de îngrijire a sănătății sau pe cont propriu. În 2023, acestea au un salariu cuprins între 1985 de lei și 4049 de lei pe lună, potrivit salariulmeu.ro.
Venitul lunar variază foarte mult în funcție de experiența moașei. O moașă începătoare câștigă între 1985 de lei și 3913 lei. Pe de altă parte, o moașă care are minim 5 ani experiență are un salariu care variază între 2041 de lei și 4023 de lei pe lună.
De pildă, la Spitalul Județean de Urgență Tulcea, salariul unei moașe în luna martie 2023 a arătat astfel:
La ora actuală, în România, 1,5 milioane de români trăiesc cu salariul minim pe economie (3300 lei brut, 2079 lei net).
Citește și: Câți lei primește salariu lunar o farmacistă de la Dr. Max din România, acum, în 2023