Animalul care trăiește cel mai mult de pe Terra. Poate ajunge și la 2.000 de ani

  • Publicat:
Animalul care trăiește cel mai mult de pe Terra. Poate ajunge și la 2.000 de ani

De-a lungul vremurilor, animalele au suferit multe transformări, însă nu toate au supraviețuit schimbărilor climatice. Cu toate acestea, există pe planetă o specie desemnată cea mai longevivă viețuitoare.

Cel mai longeviv animal de pe Pământ poate trăi până la 2.000 de ani

Nu multă lume știe faptul că Groenlanda este una dintre țările cele mai prielnice pentru animale. Aici, se află unele dintre cele mai vechi viețuitoare din lume.

Rechinul groenlandez, căci despre el este vorba, are o durată de viață de până la 400 de ani, cu mult mai mult decât orice altă specie de pe această planetă. Însă nu este singurul atât de vechi din apele reci. Acesta împarte habitatul și cu alte specii la fel de vechi, printre care și scoica Quahog.

Scoică Quahog este o scoică cu aspect destul de neremarcabil, atingând o dimensiune de aproximativ 5 centimetri și poate dura peste 200 de ani pentru a ajunge la această dimensiune.

Cea mai bătrână astfel de scoică înregistrată avea 507 ani, depășind rechinul de Groenlanda și, totuși, aceste caracteristici fac că scoică să fie doar cel mai bătrân animal non-colonial cunoscut.

Meduza „nemuritoare”

Un alt organism pretendent la titlul de cel mai longeviv animal este meduza nemuritoare – Turritopsis dohrnii – care este puțin mai mică decât unghia de la degetul mic. Așa cum sugerează chiar numele, meduza nu trăiește până la o anumită vârstă, ci pur și simplu refuză să moară. Desigur, asta nu înseamnă că T. Dohrnii va supraviețui dacă este înghițită de prădători.

Țestoasa gigantică de Seychelles

Cel mai bătrân animal terestru cunoscut este Jonathan, o țestoasă gigantică de Seychelles (Aldabrachelys gigantea hololissa). La 190 de ani, Jonathan nu este doar cea mai bătrână țestoasă, ci deține și titlul Guinness World Records de cel mai bătrân animal terestru.

În cartea recordurilor se și menționează faptul că „vârsta lui la sosire este o estimare conservatoare, probabil că este mult mai în vârstă”, notează IFL Science.

Mai mult, oamenii de știință au descoperit cel mai mare burete la o adâncime de 2.133 de metri, în 2015, lângă Monumentul Național Marin Papahānaumokuākea din Hawaii. Organismele coloniale ca acesta au o creștere lentă, ceea ce înseamnă că trebuie să fie foarte bătrân pentru a ajunge la dimensiuni enorme.

Acest burete de record avea 3,7 pe 2,1 metri și, deși vârsta lui exactă nu este confirmată, Administrația Națională pentru Oceane și Atmosfere (NOAA, din SUA) raportează că bureții pot trăi peste 2.300 de ani, ceea ce le desemnează și cele mai longevive viețuitoare de pe Pământ.

Citește și: Adela Dumitraşcu, oceanograf & geolog în Suedia – Cum ne va afecta încălzirea globală în viitor

FOTO: ProfiMedia

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”
Recomandări: