Care este vârsta maximă până la care ar trebui să rămâi însărcinată, de fapt. Avertismentul experților medicali

  • Publicat:
Care este vârsta maximă până la care ar trebui să rămâi însărcinată, de fapt. Avertismentul experților medicali
Sursa foto: CANCAN

“Ceasul biologic” este un fapt de viață, iar odată cu avansarea în vârstă anumite riscuri merită să fie  explicate, astfel încât femeia să poată lua o decizie informată privind planificarea unei sarcini.

Perioada de vârstă în care o femeie are șansele cele mai mari de reproducere este cuprinsă între sfârșitul adolescenței și sfârșitul decadei a două de viață.

Începând cu vârstă de 30 de ani, fertilitatea femeii (capacitatea de a rămâne însărcinată) începe să scadă. Această scădere devine și mai rapidă odată cu vârstă de 35 de ani.

Începând cu vârsta de 45 de ani, fertilitatea scade atât de mult încât în cazul majorității femeilor este puțin probabil ca acestea să rămână însărcinate pe cale naturalăvarsta.

De ce este importantă vârsta atunci când vrei să ai copii

Potrivit specialiștilor, femeile care decid să rămână însărcinate după vârsta de 40 de ani au un risc de peste 50% de a suferi un avort, chiar din prima săptămâna de sarcină.

Statisticile arată că rata natalității este de aproximativ 8% în cazul femeilor care sunt trecute de 40 de ani.

Riscurile la care se supune o femeie care decide să aducă pe lume un copil după vârstă de 40 de ani includ:

  • tensiune ridicată sau diabet gestational
  • dezlipire placentă
  • placenta previa
  • avort spontan

În egală măsură, un copil născut de o mamă de 40 de ani poate avea o greutate anormală la naștere (prea mică), se poate naște prematur sau cu diferite anomalii genetice, precum sindromul Down sau etc.

Cercetările arată că, în cazul femeilor de 40 de ani, sunt mai mai mari șansele de travaliu indus sau de cezariană.

Ce teste suplimentare se fac în sarcina de după 40 de ani

O sarcină la 40 de ani necesită analize suplimentare. Sunt recomandate, astfel, dublul și triplul test.

Dublul test este efectuat în primul trimestru. Cu ajutorul acestuia, se urmărește riscul de apariție de sindrom Down și a altor anomalii genetice.

Triplul test se efectuează în al doilea trimestru de sarcină și urmărește identificarea riscului de sindrom Down la naștere, de defect de tub netral sau de trisomie 18.

În cazul în care primele teste de screening prenatal indică un risc crescut de anomalii cromozomiale, medicii recomandă și amniocenteza.

Dieta, un factor deosebit de important în preconcepție

Totuși, pentru că o femeie să reușească să aibă o sarcină fără probleme după 40 de ani, este indicat să ia măsuri care să îi ajute organismul. Astfel, o nutriție bună se poate dovedi a fi extrem de importantă în perioada de preconcepție, încât nivelurile corespunzătoare de acid folic și alte vitamine pot ajuta la prevenția unor anomalii în dezvoltarea fătului.

Citește și: Conf. Dr. Nicolae Poiană: analize și investigații necesare pentru un cuplu pentru a obține o sarcină

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: