Conservele cu gogoșari murați făcute în casă sunt cele mai gustoase și o sursă excelentă de săruri minerale și de vitamina C. Multe gospodine, însă, preferă să le cumpere direct din magazin.
Iată ce conțin, de fapt, gogosarii murați din magazinele Kaufland, de pildă!
Ingrediente: ardei roșu sferturi, apă, zahăr, sare, oțet de alcool.
Dacă totuși vrei să prepari chiar tu gogoșarii, iată câteva ponturi excelente!
Calitatea legumelor contează pentru rezistența lor în timp în saramură. Asigură-te că alegi ardei mari, roșii, lucioși, cu gust dulce și crocanți.
Evita oțetul de mere sau oțetul alimentar slab. Oțetul din vin va menține gogoșării tari și croncanti mai mult timp și va împiedica mucegaiul să distrugă conservele.
Gogoșării murați se pregătesc în două etape, iar prima dintre ele presupune scufundarea legumelor în oțet fierbinte.
Se folosește 1 litru de oțet la 5 kg de gogoșari. Oțetul se pune la fiert cu 100 ml de miere/250 gr de zahăr, 250 ml de ulei, 3 linguri de sare grunjoasă, boabe de piper și foi de dafin (câte 2 de borcan).
Rădacina de hrean este deosebit de importantă în prepararea murăturilor în general. Adaugă la fiecare borcan/conservă câte 2 tije subțiri de hrean.
Țelina contribuie și ea la textura crocantă a gogoșarilor. Adaugă 2 felii de rădăcină de țelină în borcane și frunze de țelină deasupra gogosarilor.
Dafinul nu trebuie să lipsească nici el din saramură cu oțet. Are proprietăți antibacteriene, împiedică apariția mucegaiului și menține textura crocantă a gogosarilor. 2-3 foi da dafin sunt arhisuficiente pentru fiecare borcan/conservă.
Citește și: Secretul celor mai gustoși gogoșari în oțet, fără fierbere. INGREDIENTUL care îi menține crocanți