Certificatul de viață, actul care trebuie depus de unii pensionari ca să nu rămână fără pensie. Unde poate fi găsit și cum se completează?

  • Publicat:
Certificatul de viață, actul care trebuie depus de unii pensionari ca să nu rămână fără pensie. Unde poate fi găsit și cum se completează?

Legea pensiilor vine cu schimbări importante nu doar în ceea ce privește recalcularea pensiilor. Pensionarii care au domiciliul în străinătate trebuie de acum încolo să completeze un certificat de viață.

Ce este certificatul de viată și când trebuie transmis la casa de pensii

În legea veche, certificatul de viață trebuia depus o dată pe an. De la 1 septembrie, când intră în vigoare noua lege a pensiilor trebuie depus de 2 ori pe an. Dacă nu se pune acest certificat de viață, Casa de pensii (CNPP) nu mai trimite respectivului pensionar suma de bani care îi revine ca pensie. Pensia nu se mai plătește.

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii, a declarat la Antena 3 CNN că este vorba despre un instrument de verificare administrativă a faptului că nu s-a modificat situația pentru nerezidenți, pentru ca cei care sunt autorități teritoriale competente să plătească drepturi de pensii să știe că persoana mai e în viață sau mai e în țara respectivă.

Fostul Ministru a adăugat că principiul nu e nou, că acest instrument legal exista și în legile anterioare, doar că acum prin ordin de ministru s-a dat un model de certificat de viață care să fie completat.

Ce spune Ordinul?

Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din partea casei teritoriale de pensii competente, beneficiarul nerezident are obligația de a transmite un certificat care atestă faptul că acesta este în viață.

În cazul noilor beneficiari nerezidenți, dacă între data depunerii cererii de pensionare și data primei plăți a pensiei stabilite prin decizia de acordare a unor drepturi de pensie s-au scurs mai mult de 6 luni, casa teritorială de pensii competentă va transmite, împreună cu decizia de acordare a unor drepturi de pensie și cu o scrisoare de informare, un exemplar al certificatului de viață, urmând ca prima plată a drepturilor de pensie să se efectueze, în acest caz, după primirea exemplarului completat al certificatului, semnat și ștampilat, care atestă faptul că beneficiarul este în viață.

În situația în care beneficiarii nerezidenți au transmis direct casei teritoriale de pensii competente sau prin intermediul instituției de asigurări sociale de pe teritoriul statului de ședere obișnuită detaliile bancare actuale, în perioada menționată mai sus, de 6 luni, obligația confirmării existenței noilor beneficiari nerezidenți prin transmiterea unui certificat de viață se stinge.

Regulile sunt explicate în articolul 98 din legea 360/2023.

Pentru descarcarea acestui document și mai multe informații în acest sens se poate accesa https://www.cnpp.ro/certificatul-de-viata.

Citește și: Categoria de pensionari care va lua mulți bani după recalculare | Câți ani de muncă trebuie să aibă

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian
Recomandări: