Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea și somnul

  • Publicat:
Lumina albastră emisă de telefonul mobil afectează vederea și somnul
Sursa foto: shutterstock

Ecranele dispozitivelor electronice, cum sunt telefoanele mobile, computerele, tabletele și televizoarele, pot emite lumină albastră care ne perturbă ciclurile naturale de somn. 

Potrivit cercetărilor, expunerea la lumina albastră înainte de culcare poate să perturbe tiparele de somn, deoarece afectează momentul în care corpul nostru creează melatonină.

Mai mult, întreruperea sistemului circadian joacă un rol în dezvoltarea diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a cancerului, a tulburărilor de somn și a disfuncțiilor cognitive.

Ce este lumina albastră. Pericolul la care ne expunem zilnic

Lumina albastră face parte din spectrul luminii emise de soare, ceea ce înseamnă că noi suntem expuși la ea în fiecare zi. Totuși, expunerea la lumina albastră în timpul nopții și care vine de la gadget-uri precum smartphones, tablete, laptopuri sau etc, poate duce la deteriorarea rapidă a vederii.

Daunele pe care lumina albastră le poate aduce sănătății oculare sunt majore. Expunerea directă la această radiație poate afecta semnificativ rețînă.

Expunerea la lumina albastră afectează și somnul de noapte, influențând negativ producerea de melatonină, hormonul care reglează somnul. Problemele privind somnul și odihnă sunt considerate factori importanți în instalarea unor maladii, de la obezitate la probleme cognitive.

Mai mult, lumina albastră poate afecta și sănătatea mentală, avertizează Organizația ‘American Macular Degeneration Foundation’, organizație care se ocupă de problemele privind degenerarea maculară.

Și deși lumina albastră are o reputație negativă, nu toată lumina albastră este nefastă, spun specialiștii. Expunerea la lumină albastră de la soare pe tot parcursul zilei, de pildă, ne ajută să ne setăm ceasurile corpului și să ne menținem ritmul circadian în fiecare zi.

Problema apare DOAR atunci când expunem la prea multă lumină albastră artificială mai târziu în timpul zilei și noaptea.

Impactul luminii albastre asupra somnului

Nivelurile de melatonină încep să crească în mod natural în corpul nostru cu aproximativ două ore înainte de somn și rămân ridicate în timp ce dormim. Astfel, expunerea la lumină, în special la lumina albastră, în tot acest timp poate întrerupe producția naturală de melatonină, îngreunând procesul de adormire.

Iată câteva modalități prin care să poți reduce efectele negative ale luminii albastre asupra somnului, dar și sănătății tale:

  1. Folosește filtre de lumină albastră pentru smartphone, tabletă și ecranul calculatorului.
  2. Controlează iluminarea și strălucirea pe ecranul telefonului, a tabletei sau a televizorului.
  3. Stabilește o distanță de lucru și o poziție bună pentru vizualizarea ecranului.

Citește și: De ce nu e bine adormim cu ochii în telefon sau televizor?

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandări: