Nopțile nedormite, o adevărată provocare pentru organism (P)

  • Publicat:
Nopțile nedormite, o adevărată provocare pentru organism (P)

Știm prea bine cât de dificil ne este după o noapte nedormită, mai ales când trecem de o anumită vârstă. Nu e ușor niciodată, deoarece întreaga activitate a organismului este dată peste cap, iar ritmul biologic al corpului nu mai este același. Dar, din când în când, ni se întâmplă să pierdem o noapte sau chiar mai multe. Uneori facem asta pentru că mergem la o petrecere, altădată facem un maraton de filme sau mai este și cazul persoanelor care lucrează de noapte.

Sunt destul de multe categorii de oameni care lucrează în timpul nopții. Polițiștii, pompierii, cei care lucrează în magazine deschise non-stop sau în benzinarii ori doctorii sunt nevoiți să gestioneze un astfel de program. Este și cazul angajaților din cazinouri. Nu ne referim doar la cei din cazinourile clasice, ci și la cei care lucrează pentru studiouri de casino live. Din dorința de a le oferi clienților o experiență cât mai complexă, cazinourile online moderne (18+) au inclus în ofertă mese de ruletă, blackjack și baccarat live, alături de celebrele pacanele online. În cadrul acestui material, îți oferim câteva sfaturi care să te ajute să faci față mai bine nopților nedormite.

Ai nevoie de multă lumină naturală

În cazul în care nu poți să dormi după o noapte pierdută și ai nevoie să fii mai fresh, cel mai bun lucru pe care să îl faci este să ai contact cu lumina naturală. Lumina puternică și strălucitoare îți va alerta organismul, căruia îi vei transmite un mesaj clar că este zi și că este perioada zilei în care trebuie să-ți ofere energie.

Activitatea fizică

Chiar dacă ești obosit, este important să faci măcar o plimbare prin parc sau un exercițiu fizic prin care să pui sângele în mișcare. Acest lucru îți va stimula creierul, iar din acel moment vei fi mai vigilent. Contactul cu aerul proaspăt ajută și el, deoarece îți va oxigena creierul.

Evită să realizezi mai multe sarcini în același timp

În momentul în care ai pierdut o noapte, memoria ta nu va mai funcționa la capacitate maximă. S-ar putea să sesizezi diverse probleme de concentrare atunci când încerci să faci mai multe lucruri în același timp. Fii răbdător și încearcă să îndeplinești fiecare sarcină pe rând. Studiile au confirmat că în cazul persoanelor care nu au dormit partea creierului implicată în integrarea de informații nu mai este la fel de activă precum la cele care dorm.

Încearcă să tragi un pui de somn

Chiar dacă din anumite motive nu te poți odihni pentru câteva ore, cum ar fi normal, ar fi o idee bună să încerci măcar să tragi un pui de somn. Studiile au demonstrat că și dacă ațipești 10-15 minute vei stimula creierul. Iar dacă reușești să adormi măcar 40-45 de minute, va fi cu atât mai bine, chiar dacă inițial te vei trezi cu inerția somnului adânc, adică ușor amețit și vei simți picioarele mai grele. După eliberarea acestor manifestări, mintea ta va fi mai limpede și vei vedea beneficiile.

 

 

Ce să eviți după o noapte nedormită

După o noapte nedormită este bine să îți cunoști limitele și să fii conștient că organismul tău nu mai funcționează la fel ca într-o zi obișnuită. Din acest motiv, e indicat să nu te urci la volan, dacă ești obosit. La fel, alcoolul cu oboseala nu fac casă bună și nu îți vor da o stare de bine. Evită orice care te poate suprasolicita, pentru că s-ar putea să nu iei deciziile potrivite. Nici activitatea fizică excesivă nu este recomandată, din moment ce organismul tău nu funcționează chiar la capacitate maximă. Analizează-ți cu atenție deciziile după o noapte nedormită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandări: