Peștele este un aliment consumat de către oamenii din întreaga lume. Iar în cazul în care te gândești să cumperi o cantitate mai mare de pește, trebuie să știi cum să îl depozitezi, dar și în cât timp trebuie să îl consumi pentru a nu avea probleme de sănătate.
Recomandare: înainte de a cumpăra pește proaspăt, fii atent la condițiile de igienă și depozitare, uite-te în jur ca magazinul să fie unul curat, peștii să fie acoperiți în gheață sau, dacă sunt vii, să fie ținuți în acvarii mari și aerisite.
În plus, dacă peștii sunt deja eviscerați, trebuie să fii mult mai atent la toate condițiile de igienă.
Citește și: Vrei să mănânci peste? Iată cum să-l cumperi!
Dacă nu este ținut la temperatură și în condiții de igienă optime, peștele proaspăt se poate strică foarte ușor. Acesta trebuie curățat de măruntaie cât mai repede căci acestea se alterează cel mai repede.
După curățare, peștele trebuie depozitat în frigider sau congelator, în funcție de cât de repede se dorește a fi pregătit.
Dacă ai ales să îl ții la frigider după ce l-ai cumpărat, tapotează-l ușor cu șervețele de hârtie pentru a îndepărta apa, acoperă-l în folie de plastic sau așază-l într-un recipient închis pentru a nu intră în contact cu alte alimente și, dacă se poate, pe raftul cel de jos (deasupra legumelor și fructelor).
Dacă nu îl găsești imediat, marineaza-l și pune-l la rece într-un vas închis ermectic. O metodă extraordinară de marinare, aici.
Peștele proaspăt curățat și porționat se ține la frigider la o temperatură de -18 grade Celsius sau chiar mai mică. În cazul peștelui gras (scrumbie, macrou, crap, hering sau somon), perioada recomandată de depozitare prin congelare este de maxim 3 luni.
Peștele proaspăt slab (caraș, șalău, știucă, cod, bican, merluciu) însă, se poate păstra la congelator și până la 6 luni, atâta vreme cât temperatura este una constantă.
Un termen mai mare de valabilitate în congelator îl au porţiile de pește sigilate în vid, ele putând fi păstrate și până la un an.
Citește și: Adevărul despre peste: care e mai bun, peștele congelat sau proaspăt?