Un copil născut în Singapore în 1960 avea șanse să trăiască (la acea vreme) doar până la 65 de ani, dar un copil născut în Singapore astăzi se poate aștepta să trăiască până peste 86 de ani, conform estimărilor.
În plus, numărul centenarilor din Singapore s-a dublat în perioada 2010-2020.
Singapore este considerată a fi a șasea zonă albastră a longevității la nivel mondial datorită creșterii spectaculoase a speranței de viață. Această a crescut progresiv începând din 1965, de la 64,5 ani la 78 de ani la începutul anilor 2000.
Singaporezii sunt învățați constant să preia controlul asupra sănătății lor prin consolidarea asistenței medicale primare, dobândirea comportamentelor preventive și gestionarea bolilor cronice de către sistemul public de sănătate.
Dacă zonele celebre precum Sardinia, Okinawa, Ikaria au o longevitate nativă dobândită și susținută prin cultul străvechi al obiceiurilor sănătoase, Singapore a reușit această performanță de a ajunge în Top 10 țări longevive prin intervenții în sănătatea publică și programe sociale implementate în ultimii 30-40 de ani.
Cele șase zone albastre cu cea mai mare speranța de viață sunt:
În toate aceste zone, dieta e predominant vegetală: fructele, legumele și semințele sunt foarte căutate. Carnea, în schimb, este consumată doar ocazional.
Mai mult, locuitorii zonelor albastre fac activitate fizică cu regularitate. Fie că grădinăresc, cultivă sau doar merg, mișcarea nu le lipsește. Includerea activităților fizice în viața de zi cu zi îi menține activi, păstrându-le mobilitatea și reducând riscul de boli specifice înaintării în vârstă.
Zonele albastre pun, de asemenea, accentul pe reducerea stresului, iar locuitorii acestor zone își alocă timp pentru activități precum meditația, rugăciunea sau, pur și simplu, pentru odihnă și relaxare.
Sursă foto: Shuttertsock.