Află când vei muri cu ajutorul unui test simplu inventat de cercetători! Ideea unui astfel de test care prezice cât mai avem de trăit poate suna ca o idee dintr-un film science fiction. Societatea Europeană de Cardiologie a efectuat un studiu pentru a determina cât mai avem de trăit. Iată ce a rezultat!
Dacă vrei să afli care ţi-e speranţa de viaţă, nu e necesar să faci analize şi investigaţii sofisticate. Conform unui studiu publicat de Jurnalul European de Cardiologie, felul în care facem un test simplu şi rapid dezvăluie cât de probabil e să mai fim în viaţă în următorii șase ani.
Cu cât rezultatele punctajului este mai mic, cu atât este mai probabil să muriți în următorii șase ani. Dacă nu reușiți să treceți acest test, nu vă panicați, totuși!
Se pare că modul în care reuşeşti să te aşezi jos din picioare şi să te ridici apoi la loc fără să te ţii de nimic poate dezvălui cât mai ai de trăit.
Testul numit „sitting-rising test“ (SRT) a fost efectuat pe mii de participanți în cadrul unui studiu publicat de Societatea Europeană de Cardiologie încă din anul 2002. Testul nu este ceva complicat, ci doar trebuie să vă așezați pe podea!
Stai în picioare, încrucişează-le şi încearcă să te aşezi jos, fără să te sprijini de ceva, iar apoi străduieşte-te să te ridici în poziţia iniţială. Nu este permis să te ajuți de mâini sau picioare.
Participanții au început cu zece puncte și au pierdut câte un punct dacă s-au folosit, fie la așezare, fie la ridicare, de mâini, genunchi, antebraț sau partea laterală a piciorului.
Studiul a supus peste 2.000 de adulți la acest test și a constatat că, dintre cele 159 de persoane care au murit în perioada de studiului, majoritatea au obținut rezultate slabe. Cei cu un scor cuprins între 0 și 3 aveau un risc de până la șase ori mai mare de a deceda.
Doar doi subiecți care au obținut un scor perfect de 10 au murit în timpul perioadei de studiu. La momentul respectiv, echipa de cercetare a declarat că testul ar putea ‘reflecta capacitatea de a efectua cu succes o gamă largă de activități ale vieții de zi cu zi, cum ar fi aplecarea pentru a ridica ceva de jos’.
De asemenea, testul se adresează în primul rând persoanelor cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani.
„Acesta este un studiu interesant care combină pragmatismul cu dovezile”, spune doctorul Stephen Lawrence de la Warwick Medical School.
Sursa: Metro.co.uk