Echipa „Ce se întămplă, doctore?’’ şi-a întâlnit cititorii, sămbătă, la Cinema Pro. Invitatele evenimentului „Mama şi copilul’’, organizat de Ce se întâmplă, doctore?, au fost medicul primar pediatru Ana Culcer, medicul primar dermatolog Ioana Simian şi medicul primar stomatolog Raluca Pascu, specialist ortodonţie şi CEO IDentity Clinic. Partenerul gold al evenimentului a fost Lidl România, un alt partener fiind şi IDentity Clinic. Ne-au sprijinit: AURA Mineral Water, BluParty, KIDS FEERIA şi Chairry (ne-au asigurat decorul).
Naştere normală sau cezariană? Sunt indicate vaccinurile? Cum avem grijă de pielea copilului nostru şi cum îl ferim de iritaţii? Când mergem cu copilul la stomatolog? Acestea au fost doar câteva din temele pe care specialiştii le-au discutat împreună cu cititorii CSID.
„Copilul reflectă atmosfera din casă. Dacă sugarul e vesel, în casă e dragoste, linişte, armonie. Dacă se ţipă, mama e nevrozată, copilul plânge non- stop”, a precizat medicul pediatru Ana Culcer la evenimentul CSID.
Specialistul a pledat şi pentru naşterea naturală. „Cezariana trebuie să fie o soluţie de necesitate, când este o problemă medicală. La naşterea normală, copilul are imunitate pentru toţi microbii, el se poate apăra. La cezariană este o decompresiune rapidă, ca şi cum scoţi un scufundător din fundul mării’’, a adăugat medicul Ana Culcer.
De asemenea, cercetările arată că şi alăptarea poate avea numeroase beneficii pentru cel mic, pentru că acţionează ca un prim vaccin şi îl protejează de numeroase boli.
„În laptele de mamă se găsesc anticorpi pentru numeroase afecţiuni, hormoni cu factori de creştere a creierului, a ochilor, deci nu e un lapte mort. Cel care face analiza laptelui de mamă e total necunoscător. Se face o foarte mare greşeală atunci când copilul stă separat de mamă, fie că e naştere normală sau cezariană. Am luptat la Spitalul Municipal ca micuţul să stea din primele ore lângă mamă, pentru că trebuie să sugă în prima jumătate de oră, nu să îl duci după trei zile, când sânul e beton.
Copilul ar trebui alăptat exclusiv 6 luni, iar după asta vine diversificarea. Cel care primeşte lapte de la mamă poate să aibă şi nouă kilograme la şase luni, pentru că nu rămâne obez”, a adăugat Dr. Ana Culcer.
În general, copilul are nevoie de o îngrijire cât mai simplă. „Se spune că trei băiţe pe săptămână sunt suficiente. Dacă sunt prea multe poate creşte riscul de uscăciune. Spălăm copilul cu apă şi cu săpun, fără chimicale, parabeni, parfum. E preferat săpunul lichid, care se adaugă direct în băiţă, nu pe tegumentul copilului, pentru că este agresiv. Apa trebuie să fie calduţă şi baia cât mai scurtă, în jur de 10 minute. Protejăm zona de scutec cu vaselină, nu aş recomanda pudră de talc, pentru că există riscul să fie inhalată de copil’’, a afirmat dermatologul Ioana Simian.
„Programul de vaccinare nu îl face niciun personaj care apare la televizor, ci Organizaţia Mondială a Sănătăţii, de aceea trebuie respectat cu sfinţenie. Dacă micuţul are alergie, acesta trebuie văzut de un alergolog, se discută de la caz la caz. Am avut copii care nu au fost vaccinaţi şi au murit în nouă zile. Unii pot face o formă uşoară a bolii, alţii pot dobândi una gravă. Unii rămân cu handicap, alţii mor. Eu, în 50 de ani, nu am întâlnit efecte grave la niciun vaccin’’, a continuat medicul Ana Culcer.
La prima aniversare, la un an, părinţii trebuie să ajungă cu copilul la stomatolog, pentru a stabili cu acesta anumite reguli de igienă. „Recomand ca după fiecare supt cavitatea bucală să fie curăţată cu un tifon. Ulterior, după erupţia primilor dinţişori, care apar între şase luni şi un an, trebuie să acordăm atenţie curăţării acestora.
Se obişnuieşte ca micuţul să adoarmă în dinţi cu biberonul cu lapte îndulcit, un lucru foarte nociv, asta dacă ne gândim că acest lucru se întâmplă la 3- 4 ani. În acest fel ajungem să avem de a face cu aşa numitele carii de biberon. Practic, între 2- 6 ani, dinţii sunt afectaţi de zaharurile din laptele îndulcit. În timpul somnului, producţia salivară scade, iar pe dinţi rămâne laptele îndulcit. După periajul de seară, care este obligatoriu, copilul are voie să bea doar apă, nu îi dăm sucuri, miere etc’’, a mai spus medicul stomatolog Raluca Pascu la evenimentul CSID.
La finalul evenimentului, partenerul gold Lidl Romania a oferit participanţilor 100 de premii constând în produse de îngrijire pentru copii.