Pe 26 septembrie, a avut loc la Cinema Pro din Bucureşti cea de-a treia ediţie a conferinţei ”Mama şi copilul” organizată de ”Ce se întâmplă doctore?”, avându-le ca invitate pe dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice în cadrul clinicii Smart Nutrition şi dr. Adriana Nicolae, medic primar alergolog şi imunologie clinică, în cadrul clinicii Medicum.
Partenerul gold al evenimentului a fost Lidl, iar cei bronze Eurolife ERB Asigurări şi Bambo Nature. De asemenea, printre sponsori s-au numărat Mollers şi Romaqua Group Borsec, Aquatique. Cea de-a treia ediţie „Mama şi copilul”, organizată de „Ce se întâmplă, doctore?”, a fost realizată cu sprijinul Scandinavian Design House (Bo Concept ne-a asigurat mobilierul), Olga Gudynn International School.
Timp de 3 ore, Beatrice Osanu, redactor şef ”Ce se întâmplă doctore?” şi Bianca Poptean, senior editor ”Ce se întâmplă doctore?”, au discutat cu medicii invitaţi despre cele mai importante sfaturi pentru o imunitate bună, pentru prevenţia şi tratarea alergiilor şi o nutriţie sănătoasă încă din primii ani de viaţă.
Părinţi aflaţi în sală au aflat de la doctor Valeria Herdea ce înseamnă o imunitate puternică, ce se poate face pentru a fi modulată corespunzător, cât de important este să nu suprastimulăm imunitatea, iar de la doctor Mihaela Posea au aflat care este rolul dietei echilibrate în menţinerea imunităţii. Dr. Herdea a subliniat că „imunitatea înseamnă şi armonie emoţională în familie şi dragoste, afecţiune, cuvinte frumoase”.
Medicul nutriţionist a explicat că este important, mai ales la schimbarea de sezon, să avem grijă să le asigurăm copiilor noştri o alimentaţie care să le acopere şi necesarul nutriţional, nu doar cel caloric. În acest sens, a explicat care sunt cei mai importanţi nutrienţi care ar trebui să se regăsească în farfuria copiilor, nutrienţi ce contribuie la crearea unui sistem imunitar puternic: vitamina A ( pe care o găsim în ardei gras), vitamina D (studii recente au concluzionat că vitamina D trebuie să suplimentată tot timpul şi nu doar în primii ani ai copilăriei – încă nu există reglementări oficiale în acest sens), vitamina E ( care se găseşte în alune, migdale), zinc ( ficat), seleniu, B9.
Un loc aparte în funcţionarea imunităţii au alimentele naturale care conţin Vitamina C, acestă vitamină luptă cu radicalii liberi de oxigen. Cele mai bogate alimente în vitamina C sunt ardei, pătrunjel, căpşunile, kiwi, citrice.
O altă discuţie interesantă s-a situat în jurul subiectului ”ce conţine coşul de cumpărături”. Pe lângă fructe, legume proaspete autohtone de preferat (pentru a evita substanţele chimice aplicate pentru conservarea fructelor şi legumelor din import), carne de la animale crescute natural, coşul de cumpărături nu trebuie să conţină produse care abundă în zahăr. ”Să ne concentrăm pe nutrienţii din alimente, nu pe gust” este de părere dr. Posea, care atunci când merge la cumpăraturi cu cei doi copii, face o listă împreună cu ei de la care nu se abat şi ocolesc raionul de dulciuri”.
Obezitatea a crescut în rândul copiilor şi o dată cu ea, diversele afecţiuni asociate. ”Dacă diabetul de tip 2 era considerat o boală a adulţilor, în ultimii ani a crescut numărul copiilor care primesc diagnostic de diabet de tip 2. Este foarte dificil să ţii sub control această afecţiune, pentru copii neexistând tratament medicamentos ci trebuind schimbat drastic regimul alimentar” a mai explicat dr. Posea.
În cadrul conferinţei, medicul alergolog Adriana Nicolae a vorbit despre un fenomen îngrijorător: creşterea numărului de copii care suferă de alergii. ”Asistăm la o explozie de alergii alimentare. La cabinet apar mulţi pacienţi cu alergiile la nucifere, la arahide, dar şi cu alergii la fructe şi legume exotice (românii au schimbat mult obiceiurile alimentare)” a avertizat medicul.
De asemenea, persoanele care au în familie cazuri de alergii, trebuie să fie atente pentru că acestea se transmit genetic. ”Alergiile au agregare genetică. Dacă o femeie gravidă se ştie cu alergii, ar trebui din sarcină monitorizate anumite comportamente pentru a proteja copilul”, a mai adăugat dr. Adriana Nicolae.
Discuţia s-a mutat către o altă întrebare arzătoare ”Cât de gros îmbrăcăm copilul în sezonul rece”? Răspunsul a fost dat de către medicul de familie ”Cum ne îmbrăcăm şi noi, aşa îmbrăcăm şi copilul. Dacă noi purtăm o bluză cu mâneca lungă şi pantaloni lungi şi ne simţim confortabil, la fel trebuie îmbrăcat şi copilul. ” De asemenea, casele şi camera copiilor nu trebuie supraîncălzite – un alt obicei al multor familii de români. ”Dacă diferenţele de temperatură sunt foarte mari între casă şi afară, este normal să apară îmbolnăviri”, a mai explicat dr. Herdea. O altă completare a medicului de familie a fost legată de încălţămintea de plastic pe care mulţi copii o poartă. ”Nu sunt recomandaţi papucii din cauciuc, plastic la copii. Pielea trebuie să respire.
Pentru că trăim într-o era digitală, tentaţia copiilor mici şi foarte mici pentru ecranele smart phone-urilor este uriaşă. Mulţi părinţi nu găsesc metodele prin care să întrerupă acest obicei, dar riscul pentru a dezvolta ”demenţă digitală” (scăderea abilităţilor cognitive din cauza utilizării excesive a tehnologiei) este foarte mare. ”Un copil sub 2 ani nu are voie să se fie în faţa ecranului, nici măcar 1 minut. După 2 ani, maxim 30 de minute pe zi au voie în faţa ecranului, deoarece le stimulează prea mult creierul şi îi agită pe copii” a explicat dr. Posea. ”Dacă mergem cu copiii la restaurant, nu le dăm telefonul pentru că avem nevoie de un moment de linişte. Pot avea o carte de colorat în schimbul telefonului. Nici părinţii nu vor sta cu ochii în telefon”, consideră medicul nutriţionist.
Printre întrebările sosite de la cititorii „Ce se întâmplă, doctore?” prezenţi la eveniment a fost şi cea legată de diversificare, iar dr. Herdea a explicat. ”Nu începeţi diversificarea când sunteţi în concediu şi nici când copilul este bolnav sau are diaree”. Medicul a explicat de ce nu este bine să insistăm cu un aliment pe care copilul îl refuză. ”Dacă copilul refuză un aliment, abia după trei săptămâni îl introducem. Nu fortaţi, chiar dacă vouă vă place acel aliment. Copilul este o altă persoană, cu propriile gusturi”.
În cadrul celei de-a treia ediţii a conferinţei „Mama şi copilul”, organizate de „Ce se întâmplă, doctore?”, specialiştii au oferit şi câteva soluţii pentru a combate teama de doctor a copiilor şi pentru a scădea riscul de alergii la copii încă din perioada intrauterină. Astfel, dr. Valeria Herdea, medic primar medicină de familie, a vorbit despre o soluţie la îndemâna părinţilor, care se poate aplica uşor copiilor înainte de a le aplica o terapie injectabilă: este vorba despre crema anestezică Romla, care face ca micuţii să accepte mai uşor injecţiile.
În cazul alergiilor, medicul Adriana Nicolae a subliniat importanţa administrării uleiul de ficat de cod, precum cel de la Mollers, şi a probioticelor, încă din timpul sarcinii. Studiile au pus în evidenţă scăderea riscului de eczeme şi alergii alimentare la copii ca urmare a consumului în sarcină de acizi graşi de tip Omega 3 din ficat de cod şi a suplimentelor cu probiotice. De altfel, uleiul din ficat de cod poate fi consumat şi de copii şi adulţi datorită conţinului de vitamine esenţiale cu rol important în funcţionarea normală a inimii, creierului, vederii şi a sistemelor osos şi imunitar.
Pe lângă informaţiile extrem de preţioase pentru sănătatea familiei, participanţii prezenţi la evenimentul „Mama şi copilul”, organizat de „Ce se întâmplă, doctore?”, au avut parte şi de câteva surprize din partea sponosrilor: partenerul gold Lidl Romania a oferit participanţilor, prin tragere la sorţi, 100 de premii constând în produse de îngrijire pentru copii. De asemenea, partenerul bronze Eurolife ERB Asigurări şi magazinul de mobilier şi accesorii pentru bebeluşi, copii şi adolescenţi FLEXIMO au oferit prin tragere la sorţi câte un premiu. În plus, participanţii au primit cadouri de la Bambo Nature şi Mollers.