Pe 22 mai, în mall Park Lake din Bucureşti a avut loc cea de-a patra ediţie a conferinţei ”Mama şi copilul” organizată de ”Ce se întâmplă, Doctore?”, avându-le ca invitate pe dr. Alina Dinu, medic specialist pediatru în cadrul Medicover şi pe dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog.
Partenerii evenimentului au fost Cedraflon, Aptamil, Aquatique, Râureni, Sanovita şi ParkLake Shopping Center, care a asigurat locaţia evenimentului. Beatrice Osanu, redactor şef ”Ce se întâmplă doctore?” şi Bianca Poptean, senior editor ”Ce se întâmplă doctore?” au discutat cu invitaţii despre cele mai importante informaţii pe care fiecare mămică trebuie să le ştie despre alimentaţia, sănătatea şi pielea copilului, încă din primii ani de viaţă.
Care sunt cele mai bune diete şi alimente sănătoase pe care le poate consuma întreaga familie? Cum convingem copiii să mănânce sănătos acasă şi la şcoală? Cât de importante sunt mesele în familie şi gătitul alături de copii? Care este rolul dietei echilibrate în susţinerea imunităţii? Cum să faci pentru a avea un copil fericit? sunt doar câteva dintre preocupările oricărei mame.
Pentru că un copil nu vine cu manual de instrucţiuni, iar pe proaspăta mămică există o presiune constantă încă dinainte de momentul naşterii, cea de-a patra ediţie a conferinţei ”Mama şi copilul” s-a deschis cu o întrebare esenţială pentru orice mămică aflată la început de drum: “Cât de importantă este alimentaţia mamei în timp ce alăptează?”.
“Mama care alăptează nu este o femeie bolnavă. De aici reiese că nu este nevoie de un regim strict pentru a-şi atinge necesarul caloric. (…) O femeie care alăptează, pe lângă oboseală, efortul fizic, nesomn, consumă foarte multe calorii. Alimentaţia este diversificată: efectiv se consumă din toate grupele alimentare. Are nevoie de nutrienţii şi grăsimile sănătoase. Pe fondul unei alimentaţii deficitare lactaţia poate să scadă. Trebuie să se consume alimente sănătoase, mâncare gătită în casă, cât mai natural şi în porţii mici-medii”, a explicat Dr. Alina Dinu, medic specialist pediatru.
Prima băiţă ne poate da bătăi mari de cap. Nu ştim cum să ţinem bebeluşul, care este cea mai potrivită temperatură a apei, ce săpun este potrivit pentru pielea micuţului şi cum trebuie să-l spălăm. Ştiaţi că în străinătate spălarea bebeluşului nu se face imediat după naştere?
“Undeva pe la jumătatea trimestrului al doilea, începutul trimestrului al treilea de sarcină, se formează o peliculă protectoare pe pielea bebeluşului. Ideal ar fi ca timp de 6 ore după naştere să se evite îndepărtarea peliculei”, explică dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog. “În primele 2-3 săptămâni de la naştere copilul are alt pH al pielii. Ulterior intervin alţi factori precum transpiraţia, acidul lactic. Pentru băiţa bebeluşului folosim un săpun lichid cu pH 5,5 fără parfum, fără coloranţi”, adaugă specialistul dermatolog.
Fiecare părinte vrea să-şi înveţe copilul să ducă un stil de viaţă sănătos. Pentru asta, cel mai bun exemplu suntem noi, pentru că întotdeauna cel mic imită ceea ce fac părinţii, iar dacă vede că şi farfuria noastră conţine legume şi alte alimente nutritive, va fi mult mai uşor să înţeleagă de ce trebuie să mănânce sănătos. Dar ce facem când pacheţelul de grădiniţă sau şcoală al copilului tău este unul sănătos, dar ceilalţi copii, colegi, mănâncă în pauză tot felul de produse nesănătoase şi apar pofta şi tentaţiile?
“Totul porneşte de la informare. Sunt foarte mulţi copii care înţeleg dacă le explicăm de ce nu au voie ciocolată sau a altor alimente nesănătoase, dar consumul ocazional nu este de blamat. I se poate explica porţia, ce i se poate întâmpla în urma consumului. La controalele periodice este recomandat ca părintele să discute cu medicul comportamentul alimentar al copilului”, a declarat dr. Alina Dinu, medic specialist pediatru.
Pentru că zilele însorite de vară încep să-şi facă simţită prezenţa, apare şi dorinţa adulţilor să petreacă mai mult timp la soare, fie că vorbim de plajă sau piscină. Dacă ar fi să descriem ghidul corect de conduit în privinţa bebeluşilor şi copiilor mici atunci când îi scoatem la soare, dr. Ioana Simian, medic primar dermatolog spune că ”plaja este interzisă până la 6 luni. După, folosim factor de protecţie”. De asemenea, nu sunt recomandate uleiurile esenţiale pentru pielea bebeluşului cu scopul de a ţine la distanţă insectele şi nici cremele homemade.
Pe tot parcursul evenimentului, publicul format din viitoare mămici, părinţi şi bunici, a aflat de la cei doi medici invitaţi cele mai importante reguli pentru nutriţia sănătoasă şi îngrijirea pielii copiilor.
La finalul evenimentului, partenerii Râureni şi Sanovita au oferit participanţilor cadouri constând în produse alimentare sănătoase.