Evenimentul „Sănătatea în prim-plan: Glicemia & Tensiunea arterială la control!”, organizat de „Ce se întâmplă, Doctore?” în parteneriat cu Crucea Roşie Română, a avut loc în perioada 5-6-7 septembrie în Parcul Floreasca. Participanţii au beneficiat de consiliere medicală din partea specialiştilor Medicover şi şi-au putut verifica tensiunea arterială şi testa glicemia cu device-urile Omron. Partenerii evenimentului au fost Medicover România, Med.co reprezentant Omron, Sucrazit România şi Sano, iar gazdele evenimentului au fost Beatrice Osanu, redactor-şef CSID.ro şi Bianca Poptean, senior editor CSID.ro.
Netratate şi nesupravegheate medical, hipertensiunea şi diabetul pot afecta grav starea de sănătate. 45% dintre români au hipertensiune arterială şi doar 59% dintre aceştia iau tratament. La nivel global, 18 milioane de oameni suferă de diabet, iar prima cauză de mortalitate din lume o reprezintă bolile cardiovasculare. Specialiştii Medicover ne-au explicat ce este, de fapt, tensiunea şi care sunt valorile normale pe care ar trebui să le avem pentru a ne menţine sănătatea.
”Tensiunea arterială este forţa, presiunea care mişcă sângele prin sistemul nostru sistem circulator, împreună cu oxigenul şi nutrienţii necesare hrănirii ţesuturilor şi organelor. În momentul în care se produce o dereglare a tensiunii arteriale implicit se produce o dereglare în hrănirea ţesuturilor şi a organelor cu consecinţe devastatoare pentru întregul organism. Există două valori ale tensiunii arteriale: o tensiune arterială sistolică şi este numărul de sus al tensiometrului şi arată presiune pe care o exercită sângele asupra pereţilor arterelor atunci când inima bate şi o valoare diastolică, numărul de jos de pe tensiometru, care reprezintă presiunea pe care o exercită sângele asupra arterelor în momentul în care inima se relaxează între două bătăi. Valorile normalului sunt cuprinse între 120/80 mmHg şi peste 90/60 mmHg”, explică Dr. Cristina Nicolaescu, medic specialist medicină generală în cadrul Medicover.
Specialistul Medicover menţionează că măsurarea tensiunii arteriale trebuie făcută în condiţii de repaus, deoarce toţi factorii externi precum efortul, cafeaua în exces sau tutunul în exces pot modifica valorile, în creştere. În privinţa valorilor care ar trebui să ne alerteze şi să facem o vizită medicului specialist, pacientul trebuie să ţină cont şi de istoricul medical.
”Orice valoare care depăşeşte 140/90 mmHg, ar trebui să-l facă pe pacient să meargă către medic. Cei care au istoric medical, însemnând părinţi, fraţi cu hipertensiune în familie, vor trebui monitorizaţi, iar ca vârstă, după 18 ani, orice pacient ar trebui să-şi monitorizeze tensiunea arterială măcar de două ori pe săptămână”, informează dr. Cristina Nicolaescu.
Printre cauzele hipertensiunii putem menţiona şi lipsa activităţii fizice, dietele dezechilibrate, obezitatea, vârsta înaintată şi factorii genetici. Există însă câteva sfaturi pe care le putem urma pentru a duce o viaţă sănătoasă şi mentru a menţine valorile normale ale tensiunii arteriale.
”Este foarte important pentru toţi să adoptăm un stil de viaţă sănătos. Asta înseamnă să evităm consumul în exces de sare, pentru că sarea creşte tensiunea arterială, să facem sport, zilnic dacă s-ar putea sau măcar să mergem pe jos, să reducem consumul de cafea, să reducem consumul de alcool, să oprim fumatul, să încercăm să menţinem o greutate corporală corespunzătoare vârstei şi sexului, să încercăm să eliminăm cât putem perioadele de stres. La fel, somnul este foarte important: este recomandat să dormim 8 ore pe noapte pentru a avea un regim de viaţă sănătos”, ne sfătuieşte Dr. Cristina Nicolaescu, medic specialist medicină generală în cadrul Medicover.
Multe persoane nu iau în serios primele semne ale hipertensiunii. Nu se tratează sau pur şi simplu nu vor să fie supravegheate medical. În acest sens, sănătatea este expusă unor pericole, iar tensiunea arterială crescută este asociată cu anumite afecţiuni care pot agrava starea de sănătate. Aşa cum Dr. Cristina Nicolaescu menţionează ”tensiunea arterială este o boală tăcută, iar mulţi pacienţi nu vin să se trateze de această boală, ci de complicaţiile tensiunii arteriale”. Cele mai afectate organe în creşterea tensiunii arteriale sunt creierul, inima şi rinichiul. În momentul în care această boală nu se tratează, complicaţiile pot fi devastatoare pentru întregul organism.
”Glicemia înseamnă zahărul din sânge, iar valorile sunt diferite în funcţie de vârstă. Adultul sănătos ar trebui să aibă o valoare a glicemiei cuprinsă între 72 şi 108 mg/dL. Nou-născuţii şi copiii până în 5 ani ar trebui să aibă o valoare a glicemiei între 100 şi 200 mg/dL- aproape de 100 atunci când măsurătoarea se face pe stomacul gol şi aproape de 200 când măsurarea glicemiei se face după masă sau înainte de culcare. La copilul între 5 şi 11 ani, valoarea glicemiei diferă şi este cuprinsă între 70 şi 150 mg/d, iar copilul peste 12 ani este exact ca adultul”, ne explică Dr. Cristina Nicolaescu, medic specialist medicină generală în cadrul Medicover.
Un regim de viaţă echilibrat poate fi soluţia pentru o glicemie la nivel optim, fără să întâmpinăm alte probleme de sănătate. În acest sens, nu trebuie să consumăm în exces alimente bogate în glucide, precum dulciurile, pâinea sau pastele pentru că toate cresc glicemia. Ideal este ca orice persoană sănătoasă să facă foarte mult sport, să mănânce puţin şi des, să consume legume, fructe şi cereale integrale şi să menţină o greutate normală.
În cadrul evenimentului „Sănătatea în prim-plan: Glicemia & Tensiunea arterială la control!” am stat de vorbă cu câţiva dintre participanţi despre stilul lor de viaţă, despre cât de atenţi sunt cu sănătatea lor, dar şi despre ce obiceiuri au pentru a evita complicaţiile. Mulţi dintre ei ne-au mărturisit că atunci când vine vorba de măsurarea tensiunii arteriale şi testarea glicemiei, fie preferă să meargă în cabinetul medicului, fie să facă acest lucru acasă, cu ajutorul device-urilor pe care le-au achiziţionat. Cât despre regimul alimentar, mulţi dintre ei ne-au spus că au renunţat la mezeluri, zahăr sau grăsimi.
La finalul evenimentului, participaţii au primit cadouri din partea Sucrazit şi Maxima.