”What’s HOT, Doc?”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Conferinţa ”What's HOT, Doc?”, organizată de CSID.ro a avut loc în acest weekend la Therme. Iată care au fost principalele subiecte.
”What's HOT, Doc?”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”
”What's HOT, Doc?”, un super eveniment organizat de ”Ce se întâmplă, Doctore?”

Sâmbătă 13 iulie, la Therme Bucureşti a avut loc conferinţa ”What’s HOT, Doc?”, organizată de CSID.ro, avându-i ca invitaţi pe Dr. Adriana Carmen Necula – medic specialist dermatolog în cadrul Medicover, Armando Lungu – Personal Trainer & Fitness Instructor şi Cosmin Cîrîc – Wellness Manager Therme. Evenimentul, moderat de Beatrice Osanu – redactor-şef CSID şi Bianca Poptean – senior editor CSID i-a avut ca parteneri pe Gerovital (Farmec), Fitbit, Clineo şi 7th Heaven. La finalul evenimentului, participanţii au primit cadouri constând în produse de beauty şi igienă, dar şi o sesiune de wellness la Therme.

ABC-ul pielii sănătoase

Evenimentul ”What’s HOT, Doc?” a adus frumuseţea faţă în faţă cu sănătatea, prin informare corectă şi dialog. Speakerii şi moderatorii evenimentului au vorbit despre ceea ce ar trebui să facem pentru a adopta un stil de viaţă sănătos în sezonul cald. Conferinţa a început cu ABC-ul pielii sănătoase. Mai exact, Dr. Adriana Carmen Necula, medic specialist dermatolog Medicover, a vorbit despre paşii pe care trebuie să-i urmăm, în special pe timpul verii şi la plajă, pentru a ne menţine sănătatea pielii. O informaţie esenţială de care trebuie să ţinem cont de fiecare dată când ne gândim la îngrijirea pielii este legată de tipurile de raze UV care pot reprezenta un real pericol.

Razele UVA şi razele UVB sunt cele mai puternice în sezonul cald. Razele UVB sunt cele responsabile de înroşirea pielii şi de arsurile solare, iar razele UVA sunt cele care pătrund adânc în structura pielii şi sunt responsabile de îmbătrânirea prematură, riduri, hiperpigmentări şi modificarea ADN-ului care, în final, poate duce la apariţia cancerelor de piele.

“De piele trebuie să avem grijă tot anul, dar în sezonul de vară trebuie să avem grijă la fotoprotecţie. Cam din aprilie până în octombrie este obligatorie protecţia solară cu SPF mare, minim 30”, a spus specialistul dermatolog.

Dacă vorbim despre regulile de aplicare a cremelor şi loţiunilor cu factor de protecţie pe timpul expunerii la soare, specialistul dermatolog recomandă ca produsele cu fotoprotecţie să fie reaplicate cam la 2-3 ore, după ce ieşim din apă sau după ce ne ştergem cu prosopul.

Hidratarea, conceptul de ”cheat day” şi dispozitivele de monitorizare

Toată lumea crede că există o ”formulă magică” pentru o siluetă definită sau pentru un stil de viaţă sănătos, dar aceasta nu există, ci trebuie să ne motivăm singuri. Armando Lungu menţionează şi că hidratarea joacă un rol extrem de important în dietă.

Galerie foto

vezi galeria
60 foto

”La televizor vedem reclame care spun >, dar aici vorbim de un aspect general care depinde de fiecare om în parte. Contează câtă activitate depunem, contează clima şi aşa mai departe. Vara, mai ales, trebuie să ne hidratăm mult mai mult. Dacă facem şi sport ne trebuie mai multă apă. Când simţim că ne este sete, deja suntem deshidrataţi, iar în privinţa controlului apetitului, apa  oferă şi o senzaţie de saţietate. Totodată este foarte important să mâncăm alimente cu volum mare, darcu un conţinut caloric mic pentru a păcăli puţin stomacul”, explică antrenorul de fitness.

Cunoaştem conceptul de “cheat day” dintr-o dietă, de care mulţi dintre noi ne bucurăm, dar Armando Lungu, personal trainer & fitness instructor, ne spune că ar trebui să fie, mai degrabă “cheat meal”, adică să trişăm doar o masă, nu întreaga zi.

“Şi asta mai mult în prima parte a zilei. Cea mai mare greşeală a noastră este că dimineaţa plecăm cu stomacul gol (…) Cumva piramida e invers, mâncăm mult seara şi nu în prima parte a zilei”, explică Armando Lungu.

Dacă vorbim despre aplicaţiile şi dispozitivele care ne ajută să monitorizăm dieta şi activităţile fizice, Armando spune că “acestea te fac să fii un om organizat. Până nu mi-am pus într-o zi mesele într-o aplicaţie, nu mi-am dat seama câte calorii consum. E foarte important să monitorizezi, pe lângă dietă şi sport, somnul. Dacă dormim şi respirăm pe gură în timpul somnului, creierul se oxigenează cam 5%”, atenţionează instructorul de fitness.

În plus, ceasurile şi brăţările precum sunt cele de la Fitbit ne pot ajuta să ne evaluăm numărul de paşi pe care-i facem zilnic (numărul minim recomandat este de 10 mii), ne pot contoriza efortul fizic, numărul de calorii, nivelul de hidratare, dar ne pot ajuta să ne monitorizăm şi calitatea somnului, extrem de important într-un stil de viaţă sănătos. „De aproape 2 ani de când am Fitbit, practic, nu există zi când să nu consult aplicaţia pentru a vedea cum stau cu numărul de paşi, cu numărul de calorii consumate şi cu nivelul de odihnă. Dacă într-o zi nu fac 10 mii de paşi, am grijă să recuperez a doua zi” a mărturisit în timpul conferinţei Beatrice Osanu, redactor-şef „Ce se întâmplă, doctore?”.

Stresul şi alţi factori care afectează pielea

Despre factorii majori de stres şi tratamentele prin care putem avea grijă de pielea noastră ne-a vorbit şi Cosmin Cîrîc, Wellness Manager Therme, care aminteşte că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat stresul este boala secolului XXI. Stresul este un răspuns fiziologic şi psihologic al organismului în prezenţa anumitor factori.

“Unul dintre factorii majori de stres este factorul UV. Ceilalţi pot fi  stimuli veniţi din societate, familie. Partea de relaxare şi întreţinere a organismului este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le putem face pentru sănătatea noastră. Stresul poate fi şi benefic. De exemplu, prin sport se creează stres asupra musculaturii. Mai există încă un stres asupra minţii care în cantităţi controlate şi coordonate poate să ducă la o întărire a capacităţii de concentrare a memoriei. Dar cel mai periculos este “stresul mut”, care duce la o stare de astenie, de depresie”, explică specialistul.

Melanomul, carcinomul bazocelular şi sistemul imunitar

Dr. Adriana Carmen Necula – medic specialist dermatolog a reamintit în cadrul evenimentului că ”melanomul este cea mai severă formă a cancerului de piele. Dacă îl depistăm în stadii incipiente este suficientă doar o excizie cu marginile corecte, dar dacă deja depăşeşte o anumită profunzime, creşte riscul de răspândire prin sistemul limfatic şi de apariţie a metastazelor. Carcinomul bazocelular, de exemplu, este un cancer care nu duce la deces. Este suficient să fie excizat, dar este un cancer care poate deforma tegumentul, faţa. În schimb, melanomul prezintă o evoluţie mai agresivă la persoanele tinere. La vârstnici evoluează mai greu”.

În continuare, Armando Lungu, Personal Trainer & Fitness Instructor, a discutat despre scăderea imunităţii odată cu expunerea excesivă la soare, dar mai ales atunci când dieta şi sportul sunt neglijate.

„Dacă facem sport de anduranţă, ne scade imunitatea, deoarece efortul fizic intens oxidează foarte mult corpul, mai ales atunci când nu ne hidratăm cum trebuie şi nu mâncâm adaptat efortului. Atunci când spun să mâncăm cum trebuie înseamnă ca în planul nostru alimentar trebuie să avem macronutrienţi, adică proteine, carbohidraţi şi grăsimi bune şi micronutrienţi, adică vitamine şi minerale. Automat dacă avem nişte carenţe în planul alimentar şi facem şi sport intens, sistemul imunitar va avea de suferit”, a explicat antrenorul de fitness prezent la eveniment.

Sauna, integrarea ei în îngrijirea corpului şi detoxifierea

”Unul dintre cele mai importante aspecte ale menţinerii sănătăţii este respiraţia corectă, iar la Therme se pot face şedinţe de pranayama sau exerciţii simple de respiraţie în saună, la o temperatură de 45 de grade, exerciţii care cresc capacitatea de oxigenare. Pe lângă asta, în saună putem face şi meditaţie:  folosim răşini, salvie, patchouli, chiar şi o argilă care ajută în partea de ghidare, meditaţie şi rezonanţă. În saună este foarte important să vorbim şi despre tegument. Pentru că într-o saună unde sunt 70 de grade, tegumentul ajunge undeva la 41-42 de grade (…) Partea de detoxifiere diferă de la o persoană la alta. Sunt oameni care în saună elimină mai multe metale grele decât prin urină, dar sunt oameni care în saună elimină minerale şi apă, nimic altceva. Beneficiile asupra tegumentului sunt clar de hidratare, de îmbunătăţire a pH-ului. Totodată, în acea transpiraţie, găsim o proteină eliminată de transpiraţie care luptă împotriva bacteriilor”, a explicat Cosmin Cîrîc, Wellness Manager Therme.

Stilul de viaţă sănătos începe azi

La finalul conferinţei, cei trei speakeri au tras concluzia că nu avem nicio scuză ca să nu trăim sănătos. „Folosirea cremelor şi spray-urilor cu SPF precum cele din gama Gerovital Sun ar trebui să facă parte din trusa de înfrumuseţare a oricărei persoane”, a recomandat medicul specialist dermatolog Adriana Carmen Necula. „Cât despre sport, două sesiuni de antrenament pe săptămână, sunt suficiente pentru început” a spus Armando Lungu. „Iar combaterea stresului, prin respectarea momentelor de relaxare, ar trebuie să fie un alt obiectiv important” a concluzionat Cosmin Cîrîc. Bianca Poptean, senior-editor „Ce se întâmplă, doctore?” a pledat pentru prevenţie, mai ales în cazul celor care şi-au pierdut prematur părinţii, iar Beatrice Osanu a reamintit celor prezenţi că nu trebuie să amânăm adoptarea obiceiurilor sănătoase pentru un viitor incert, pentru că nu nu există decât azi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Recomandări: