Totul ar fi mult mai simplu dacă ar exista o vitamină-minune care să prevină apariţia diabetului, osteoporozei, cancerului, bolilor de inimă sau chiar depresiei, nu-i aşa?
Şi dacă v-aş spune că o astfel de vitamină aproape că există? Dacă nu mă credeţi pe mine, atunci în spusele oamenilor de ştiinţă trebuie să aveţi încredere. Aceştia îşi pun mari speranţe în vitamina D – o vitamină care ia naştere din reacţia pielii expusă la lumina solară, unele alimente sau suplimente.
Să aflăm care sunt beneficiile esenţiale asupra sănătăţii dacă avem un aport normal de vitamina D:
Vitamina D ajută la o mai bună absorbţie a calciului din alimente. În cazul vârstnicilor, o doză zilnică de vitamina D ajută la prevenirea fracturilor şi împiedică fragilizarea oaselor, iar la copii ajută la dezvoltarea armonioasă a sistemului osos şi la prevenirea rahitismului, afecţiune ce se manifestă prin arcuirea picioarelor, genunchi mari şi oase fragile, predispuse la fracturi.
E demonstrat ştiinţific că la persoanele obeze nivelul de vitamina D este unul extreme de scăzut. Grăsimea ţine pe loc vitamina, căreia nu îii dă voie să ajungă în orgasnim şi să-şi facă treaba.
Nu este totuşi evident dacă obezitatea este un factor pentru lipsa de vitamina D sau invers. Însă un studiu restrâns arată că persoanele care urmează o dietă restrictivă caloric şi iau în paralel vitamina D pot slăbi mai uşor şi mai rapid.
Există dovezi concrete că vitamina D poate fi un ajutor de nădejde în prevenirea şi tratarea multor forme de cancer, de la cel de colon, de sân sau de prostată. De asemenea, nivelurile scăzute de vitamina D ar putea contribui la apariţia declinului cognitive specific îmbătrânirii.
În schimb, un nivel crescut de vitamina D poate creşte riscul de cancer pancreatic, dacă nu urmăm un regim alimentar echilibrat, nu ne păstrăm greutatea în limitele niormale şi cădem pradă sedentarismului.
Citeşte continuarea articolului în Vitamina D, «vitamina soarelui» – cât ne trebuie, cum ne ajută şi unde o găsim?