Sa prespunem ca micutul tau a intrat in septembrie la cresa sau la gradinita. Nu-i asa ca are aproape tot timpul o infectie respiratorie? Ei bine, esti doar unul dintre miile de parinti ingrijorati de starea de sanatate a copilului.
Cand intra intr-o colectivitate, copiii fac obligatoriu episoade de infectii respiratorii, in general ale cailor respiratorii superioare (zona ORL). Cauza este numarul mare de agenti infectiosi cu care intra in contact. Rezultatul? Secretii nazale abundente si interminabile, febra, dureri locale si o stare persistenta de apatie. Vestea buna este ca, odata ce dobandesc imunitate, micutii nu mai fac cu aceeasi frecventa astfel de episoade. Vestea proasta este ca frecventa infectii scade vizibil abia pe la 7-8 ani.
Cum evolueaza episoadele de boala la copii?
In popor se spune ca o raceala trece in 7 zile. Gresit! Infectiile cailor superioare la copil de obicei nu se duc in acest timp. Simptomele de genul tuse sau secretii nazale abundente dureaza mai mult de 7 zile, in timp ce febra nu depaseste 4 zile, in cazul unei infectii bacteriene. Daca e vorba de un virus gripal, febra poate dura chiar si 6 zile. Gresita este si credinta ca frigul determina o astfel de infectie.
Alta este relatia dintre anotimpul rece si infectiile respiratorii ale cailor superioare: diferentele mari de temperatura (exterior-interior) fac ca secretiile nazale sa devina abundente. Iar virusurile respiratorii au nevoie tocmai de aceasta umidificare la nivelul mucoasei nazale pentru a se lipi eficient. Deci nu infofoliti copilul doar pentru ca raceste des. Ii creati un dinconfort in plus.
Ce tratamente trebuie sa alegeti?
In practica pediatrica americana se insista asupra faptului ca aceste infectii sa fie tratate doar simptomatic. Pediatrii de peste Ocean dau micutilor doar paracetamol si ibuprofen pana cand capata imunitatea naturala. In Europa in general, excesul de antibiotice la varste mici este o realitate, care are dezavantaje pe termen lung.
Abordarea simptomatica a infectiilor
Daca micutul face febra, trebuie sa ii mariti aportul de lichide, sa il tineti sumar imbracat si sa ii faceti baie cu apa calduta – temperatura apei trebuie sa fie cu 2 grade sub cea a copilului. Daca medicul va spune sa apelati la medicatia antipiretica, aceasta se administreaza regulat, dupa indicatiile specialistului si nu doar la nevoie. Antibioticele se prescriu des in astfel de infectii in Romania. Sunt studii insa care spun ca antibioticele nu scurteaza evolutia bolii si nu scad nici frecventa sau intensitatea simptomelor.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?