Ajuta-l sa fie un campion!

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ajuta-l sa fie un campion!
Ajuta-l sa fie un campion!

"Ne-am nascut sa invatam!", spun toti cercetatorii. Bebe recunoaste inca din burtica mamei diferenta dintre bataile inimii ei si alte sunete, iar o data ce vede lumina zilei, lungul sir al descoperirilor nu mai conteneste.

Parintii au insa un rol esential in a face micuta fiinta sa aiba rezultate excelente atat intelectuale, cat si fizice, dar si sa beneficieze de un profil psihologic normal. Cum asa? Din primele luni de viata, conteaza dragostea, atentia si alimentatia.

Cercetatorii se straduiesc de peste 20 de ani sa demonstreze ca mediul in care traieste copilul ii afecteaza extrem de mult dezvoltarea creierului. Au reusit abia de scurt timp. In primii 3 ani de viata, creierul face legaturi peste legaturi cu o viteza fantastica. Iar rolul parintilor in aceasta perioada este esential. Prin interactiune, poti sa il faci mai destept decat e scris in genele lui cu aproximativ 25%.

Vorbeste cu mine!

Din frageda pruncie, ii cresti capacitatea intelectuala prin mai multe activitati. In primul rand, vorbesti cu bebe normal si fara sa tii cont ca te adresezi unui sugar. Din nefericire pentru tatici, vocea mamei e cea mai placuta. Copilul isi analizeaza in detaliu parintii si incearca cu toate fortele sa imite sunete si, ulterior, expresii. Si nu uita sa-i citesti pentru ca iubeste sa auda diferite nuante ale vocii. Muzica e la fel de importanta. In primele luni de viata, capodoperele vesele ale lui Mozart ii stimuleaza creierul asa cum o va face mai tarziu matematica. Apropo, nu te opri din discutii si povestiri toata copilaria lui!

Jucariile fac toti banii

In afara de discutiile pe care le „poarta“ cu parintii, copilul e stimulat intelectual de jucarii. Cu aceasta informatie in minte, n-o sa te mai deranjeze ca peste tot prin casa sunt mormane de astfel de obiecte. Si in acest domeniu s-au facut cercetari si in prezent stim sigur care sunt jucariile ideale pentu intelect. Pe primul loc se plaseaza cele care il invata cauza si efectul. Adica, jucariile care au un buton pe care, daca il apesi, se intampla ceva. Si o importanta majora o au jucariile care ii stimuleaza creativitatea. In prima faza a copilariei, banalele forme de nisip il ajuta sa experimenteze lucruri noi la nesfarsit. Iar mai apoi ofera o mana de ajutor copilului prin jocuri de genul domino, monopoly, lego sau cubul Kubrick.

Iubeste-l!

Pe langa un intelect performant, datoria ta este sa-i pui bazele unui psihic puternic. Iubirea sta la baza relatiei dintre tine si copil si nu trebuie folosita ca recompensa sau retrasa ca pedeapsa. Iubirea pentru copil este constanta si indiscutabila si cel mai important element pentru psihicul micutului. Ca sa detaliem, un parinte trebuie sa cultive, toata viata 7 sentimente esentiale: – iubirea, respectul, increderea, onestitatea, optimismul, luciditatea si umorul. Sa vedem ce spun studiile in privinta folosirii acestor sentimente.

In primul rand, il iubesti si ii comunici aceasta in fiecare zi atat prin actiune, cat si prin cuvinte. Il ajuti apoi sa se respecte pe sine si ii arati ca tu il respecti pe el. De fapt, in copil, respectam adultul care va deveni. Imediat ce micutul reuseste sa comunice, la fiecare cuvant sau actiune noua pe care o intreprinde trebuie sa ai incredere in potentialul lui. Si ii declari acest lucru. S-a constatat ca mare parte din lucrurile rele pe care le fac copiii pot fi evitate extrem de simplu. Ii comunici: „Am incredere in tine. Acela e un lucru rau care nu trebuie facut”.

Si nu iti bazezi educatia pe interdictie: „Nu ai voie sa faci aia si nici cealalta!” Cat priveste onestitatea, important este sa ii raspunzi cinstit, din frageda copilarie, la milioanele de intrebari pe care ti le pune. Pentru el si pentru dezvoltarea lui ulterioara, devine mai important si mai uman sa auda de la parinti „nu stiu”, decat mii de baliverne. Un alt factor important e optimismul parintilor. Un parinte vesnic incruntat inspira teama, provoaca disconfort si, ulterior, respingere. Apoi, luciditatea e importanta in sensul in care educa capacitatea copilului de a se vedea real in oglinda, cu alte cuvinte de a nu se subevalua sau supraevalua. Iar umorul… pune bazele unei vieti sociale sanatoase. Te-am convins?

Minunile din alimentatie

Sa ne ocupam acum si de ceea ce ii punem in farfurie. Pana la 2 ani, creierul copilului ajunge la 80% din capacitatea fizica a unui adult. Alimentatia pana la aceasta varsta are o importanta colosala. Dupa ce incepi diversificarea, din meniul lui nu trebuie sa lipseasca – lactate (pentru ca din ele isi ia proteine de cea mai buna calitate), apoi peste alb oceanic, carnea de pui si de vita, legume si fructe proaspete si cereale. Specialistii ne recomanda ca, pana la 2 ani, alimentele sa nu fie procesate. In perioada cuprinsa intre 2 si 6 ani, se pun bazele comportamentului alimentar, esential pentru viitorul adult. Ai grija ca in fiecare zi sa ii oferi hrana variata si gustoasa, din cele 5 grupe alimentare, si sa respingi inteligent si fara sa para restrictiv obiceiuri alimentare nocive de genul: „Vreau si azi la fast-food!”

Nu crestem dupa tipare

In primii ani de viata, bebelusul se dezvolta cu o viteza fantastica. E perioada „prima data”. Prima data cand zambeste, prima data cand s-a ridicat in picioare, prima data cand a facut la olita, prima data cand a vorbit. Dar fiecare fiinta are propriul ritm si tot ce citim sau auzim despre evolutia noastra are doar titlu orientativ. Asa ca nu incerca sa faci comparatii!

Foto: SHUTTERSTOCK

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Cum au invins in lupta cu kilogramele
Cum au invins in lupta cu kilogramele