Alimentele „grele” pentru un copil sunt cele care trebuie introduse cu moderatie si doar dupa o anumita varsta. Spre exemplu, si pestele e „greu” pentru un bebelus de 6 luni! Alimentele grele insa nu au nici o legatura cu cele toxice, asa cum sunt spre exemplu cartofii prajiti, interzisi in timpul copilariei (si dupa).
Nu dati unui copil alimente prajite! Iata o prima recomandare a oricarui medic pediatru. Si nu pentru ca „i-ar cadea greu la stomac”. Alimentele prajite reprezinta o otrava pe care i-ati putea-o furniza micutului. Spre exemplu, cartofii prajiti. Amidonul din acestia in contact cu uleiul de floarea-soarelui incalzit dezvolta o substanta numita acrilamida. Aceasta are capacitatea de a dezvolta tumori maligne (cancer), dar si dereglari grave la nivelul aparatului reproducator (ceea ce poate insemna infertilitate la varsta adulta).
Si carnea prajita in ulei de floarea-soarelui (care se distruge repede la prajire) dezvolta compusi cancerigeni. De asemenea, paneurile (cu pui, peste, porc sau legume). Aceste alimente sunt interzise mai ales in primii ani ai copilariei, pentru ca organismul micutului nu are capacitatea sa se apare de compusii cancerigeni pe care ii contin.
Nici zaharul nu e necesar in alimentatia copilului, pentru ca nu ii ofera nici un nutrient, ci doar ii forteaza pancreasul. In timpul copilariei, dupa 2 ani, puteti sa ii dati miere. Pana in 2 ani, pentru gustul dulce intens sunt recomandate fructele uscate natural. Sa vedem insa care sunt alimentele „grele” pentru un micut.
1. Pana la 5 luni si jumatate, copilul nu are voie sa aiba in farfurie carne, pentru ca sistemele lui metabolice nu sunt inca pregatite. In schimb, dupa doar 2 saptamani, puteti sa ii introduceti in dieta carne de pui, de curcan si carne de vita. E recomandat sa ii dati carne de vita chiar de 2 ori pe saptamana, pentru ca ii furnizeaza fier hemic.
2. Abia dupa 6 luni si jumatate, micutul poate manca galbenus de ou. Dar albusul e un aliment greu pana dupa un an. Proteinele pe care le contine sunt inalt alergene pentru sistemul imunitar al bebelusului. In aceasta categorie se incadreaza si pestele. Acesta poate fi introdus in alimentatie abia dupa 7 luni si jumatate.
Aceasta otrava actioneaza la nivelul creierului, blocand mesajele transmise membrelor pentru efectuarea miscarilor. Temperatura folosita la pasteurizarea mierii nu este destul de ridicata pentru a ucide sporii care cauzeaza botulismul infantil. Acesti spori nu fac nici un rau copilului mare sau adultului.
Proteinele din fructele oleaginoase sunt extrem de grele pentru un sistem imunitar aflat la inceput si pot provoca alergii severe. Spre deosebire de alte alergii, copiii nu scapa de aceasta problema cand ajung la varsta adolescentei.