Alergia se manifesta in sezonul cald la persoanele cu imunitatea scazuta, copii si batrani, insa acest lucru nu inseamna ca in restul anului acestia sunt lipsiti de episoade alergice.
Statistici recente au indicat ca alergiile parintilor pot fi transmise copiilor, iar riscul ca acest lucru sa se intample este de circa 25 -33 la suta. In cazul in care ambii parinti sunt alergici, rata riscului creste ajungand pana aproape de 75 de procente. Copiii care se confrunta cu alergii pot dezvolta in timp o alta afectiune neplacuta: astmul.
Doctorii atrag atentia asupra schimbarilor bruste de comportament ale copiilor, astfel incat parintii trebuie sa urmareasca cu atentie reactiile copiilor. Daca acestia sunt mai obositi ca de obicei sau au tulburari de somn s-ar putea ca acesta sa fie primele simptome ale unei alergii. De aceea, daca suspectezi ca micutul tau s-ar putea confrunta cu astfel de afectiuni, este indicat sa urmezi cateva sfaturi:
Schimba hainele copilului dupa plimbarea din parc. Fa-i baie dupa ce a fost expus intr-un mediu incarcat de polen. Ia-ti toate masurile de precautie pentru a-l feri de alergeni, din afara sau dinauntrul casei. Alege locul potrivit pentru petrecerea vacantelor cu copiii, evita casele vechi, neaerisite unde exista colonii intregi de acarieni si mucegaiuri. Pentru a inlatura riscul de activare a alergiilor la polen, zonele cele mai indicate sunt in apropierea lacurilor, a oceanului sau a muntilor.
Consulta-te cu un medic pediatru pentru alegerea unui tratament cat mai corect si eficient pentru copilul tau. Din tratament pot sa faca parte: spray-urile nazale care ii vor permite copilului sa aiba un somn mai linistit pe parcursul noptii si o serie de pilule si siropuri indicate pentru alergii. Nu uita sa le alegi pe cele fabricate special pentru copii.