Copilului nu-i place şcoala? Aflaţi cum îl determinaţi să devină studios!

Nu va comparati copilul cu nici un alt micut, fie coleg, frate sau prieten. Comparatia produce doar frustrari si e total impotriva motivatiei scolare.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Copilului nu-i place şcoala? Aflaţi cum îl determinaţi să devină studios!

Nu vă comparaţi copilul cu nici un alt micuţ, fie coleg, frate sau prieten. Comparaţia produce doar frustrări şi e total împotriva motivaţiei şcolare. Respectaţi această regulă plus alte câteva şi copilul va iubi cu siguranţă studiul individual. {i nu va rata niciodată examenele vieţii.


Câteva sfaturi practice vă ajută micuţul să-şi însuşească mai repede noţiunile pe care trebuie să le ştie din grădiniţă şi din clasele primare.

Spre exemplu, socotelile se învaţă cel mai bine la piaţă şi nu în faţa caietului. Când mergeţi la cumpărături, îi daţi suma de bani pe care o aveţi de cheltuit şi îl puneţi să adune preţurile. În felul acesta, îi daţi şi încredere în el, dar şi motivaţie pentru studiu.

Dacă faceţi temele la limba română, după orice lectură cel mic trebuie încurajat să vă povestească ideile principale. Capacitatea de a rezuma esenţialul îi va fi utilă toată viaţa, indiferent de profesie. Aceasta e o regulă de cursă lungă: după ce citiţi o carte sau vedeţi împreună un film, cel mic trebuie rugat să vă povesteacă ce a înţeles. Vă va uimi rapid!

Indiferent ce trebuie să înveţe, respectaţi-i ritmul biologic. Veţi constata că poate să înveţe ori dimineaţa ori seara. În aceste intervale orare, îi concentraţi lecţiile, iar în restul zilei trebuie să se joace şi să doarmă.

Joaca este esenţială până la 10 ani şi îi dezvoltă creierul mai mult decât orice carte. O altă regulă este să îi transpuneţi în realitate noţiunile care i se predau la şcoală. Din păcate, în România profesorii nu optează pentru această formă de predare. De exemplu, dacă învaţă matematică, îl rugaţi să ţină evidenţa facturilor din casă. Înainte de prima oră de chimie, gătiţi împreună, iar biologia se învaţă mai uşor dacă îi arătaţi cum să planteze seminţe de flori!

Învaţă cu el!

Povestiţi-i, spre exemplu, că la şcoală vă era frică de română sau că aţi învăţat greu tabla înmulţirii! E un prilej de discuţii libere care îi consolidează micuţului încrederea în sine, dar şi dorinţa de a învăţa ştiind că în viitor va putea să stăpânească materiile. Iar când învăţaţi împreună, nu luaţi locul unui profesor, ci pe al unui coleg de bancă. Împreună veţi încerca să rezolvaţi probleme. Este cel mai facil mod de a vă determina copilul să iubească învăţătura. 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult