3 idei de pacheţel sănătos pentru copilul tău

Pacheţelul pentru şcoală sau grădiniţă trebuie să fie întotdeauna pe placul copiilor şi să îndeplinească 5 reguli: să fie sănătos, proaspăt, hrănitor, rezistent la temperaturi crescute şi să nu fie niciodată la fel.
  • Publicat:
  • Actualizat:
3 idei de pacheţel sănătos pentru copilul tău

Pacheţelul pentru şcoală sau grădiniţă trebuie să fie întotdeauna pe placul copiilor şi să îndeplinească 5 reguli: să fie sănătos, proaspăt, hrănitor, rezistent la temperaturi crescute şi să nu fie niciodată la fel. 

Cu toate acestea, părinţii sunt de multe ori în pană de idei şi preferă să-şi lase copiii să cumpere diverse alimente, deloc sănătoase.

Doamna doctor Luminiţa Florea, medic specialist diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice la Clinica ProVita (www.centrul-provita.ro), ne spune cum putem proceda noi, ca părinţi, pentru ca cei mici să deprindă obiceiul sănătos al pacheţelului făcut acasă, cu ingrediente de cea mai bună calitate şi cu cele mai importante valori nutriţionale.

Şi pentru că nu putem da deoparte studiul important realizat în perioada 2013-2014, în cadrul Campaniei “5 pentru sănătate”, iată care sunt concluziile specialiştilor în ce priveşte consumul de fructe şi legume la copii:

  • 6 din 10 mame cred că nu ar trebui ca cei mici să consume mai mult de 3 porţii de fructe şi legume zilnic
  • peste 30% dintre părinţi consumă fructe de cel mult două ori pe zi
  • doar 17% dintre persoanele intervievate au auzit că fructele şi legumele ar trebui consumate de 5 ori pe zi

Prin urmare, societatea ar trebui educată! Pentru o dezvoltare armonioasă a copilului, este foarte important să cunoaştem recomandările piramidei alimentare conform categoriei de vârstă a copilului şi faptul că există diferenţe majore faţă de recomandările piramidei alimentare a adultului.

De asemenea, există un calcul caloric ideal adaptat perioadei copilăriei pe grupe de vârstă şi sex, care va asigura o dezvoltare armonioasă şi sănătoasă a copiilor noştri.
“Copiii nu au porţii egale cu ale adulţilor!” atrage atenţia Dr. Luminiţa Florea.

Educaţie alimentară prin puterea exemplului!

Implicarea adultului în viaţa copilului este definitorie, pentru că micuţul nu are întotdeauna vârsta pentru a decide singur sau pentru a înţelege semnificaţia termenilor sănătos sau nesănătos.

Studiile arată că cel mai uşor de educat sunt copiii preşcolari cu vârste între 3 şi 6 ani.

Apoi, este important să implementăm încă de la vârste fragede un program de mese bine structurat, cu un orar al meselor corect alcătuit din cele 3 mese principale şi, ideal, două gustări, aspect care va reprezenta baza unei alimentaţii sănătoase ca adult.

În acest sens, informarea corectă a părinţilor, bunicilor, educatorilor şi a tuturor celor implicaţi în creşterea, educarea şi formarea copiilor este primul pas spre succes.

3 idei de pacheţel sănătos

Pentru a întruni cele 5 reguli de bază precizate la început, putem alege între:

• Sandviş cu carne, ouă, brânzeturi şi legume

O sursă importantă de glucide cu eliberare lentă, deci aducătoare de energie, este pâinea, care trebuie să conţină neapărat fibre sau seminţe.

Este exclusă pâinea din făină albă! La aceasta se adaugă o sursă bună de proteine, cum este carnea la cuptor, peştele, pateul de ficat făcut în casă, brânza de vaci sau telemeaua uşor desărată, dar şi ouăle, sub forma omletei sau a ochiurilor.
Important: nu adăugaţi caşcaval sau brânză topită, nici mezeluri procesate!

Ideal la această asociere ar fi un adaos de legume, surse preţioase de fibre, minerale şi vitamine. Importantă este şi dimensiunea sandvişului. Se foloseşte doar o felie de pâine, nu două, iar totalul caloriilor unui astfel de sandviş nu trebuie să depăşească 200 calorii.

• Iaurt cu fructe proaspete

Este o combinaţie specială între o proteină animală pe placul copiilor – iaurtul (sana, chefir, lapte bătut) -şi glucidele dulci din fructe.

Nu le daţi celor mici iaurturi cu fructe din comerţ, pentru că au un adaos mare de zahăr, aditivi şi conservanţi care anulează beneficiile fructelor.

Taie felii din fructul preferat şi adaugă-l în iaurtul simplu.

• Mix de fructe uscate cu fructe proaspete

Fructele oleaginoase de tipul nucilor, alunelor, cajuului, fisticului conţin uleiuri de foarte bună calitate, care asigură o creştere şi dezvoltare neurologică corectă a copilului.

În plus, au fibre, necesare în orice dietă echilibrată şi pentru combaterea constipaţiei, frecventă în rândul copiilor din cauza sedentarismului şi a hidratării incorecte.

Combinate cu fructele proaspete, care conferă energie, acest mix este ideal ca gustare la şcoală, în locul croissantelor, covrigeilor sau a altor alimente cu nutrienţi neprietenoşi, care, alături de un stil de viaţă sedentar al copiilor, favorizează apariţia şi întreţinerea supraponderalităţii sau obezităţii infantile şi ulterior a problemelor cardiovasculare şi metabolice a adulţilor.

Aşadar, opţiuni sănătoase la îndemână avem, trebuie doar să fim perseverenţi şi tot timpul informaţi în ce priveşte educaţia alimentară!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult