Fetiţa voastră are mai puţin de 8 ani şi sânii au început să-i crească? Băieţelul are mai puţin de 9 ani şi testiculele au început să se dezvolte? Mergeţi împreună la medicul endocrinolog pentru teste amănunţite, ca să determinaţi cauza pubertăţii precoce, tot mai frecventă în rândul copiilor.
Observaţi că micuţul vostru creşte foarte repede? E deja momentul să vă adresaţi unui medic endocrinolog. Aceasta deoarece accelerarea vitezei de creştere e primul semn că pubertatea se apropie sau a început deja. După creşterea în înălţime, urmează apariţia părului pubian, creşterea testiculară înainte de 9 ani, în cazul băieţilor, şi creşterea sânilor înainte de 8 ani, în cazul fetelor.
Aceste cazuri sunt considerate patologice şi trebuie investigate cu atenţie. Copilului i se face o radiografie de mână prin care se vede vârsta reală a oaselor, urmează teste hormonale, dar şi ecografia utero-ovariană pentru fetiţe şi cea testiculară pentru băieţi. În cele mai multe cazuri, se diagnostichează o deblocare precoce a hormonilor care declanşează pubertatea.
În lipsa tratamentului, efectele sunt nedorite. Pe lângă disfuncţionalităţile psihologice legate de faptul că vorbim de un adult în corpul unui copil, mai apare o neplăcere. Dacă micuţul intră la pubertate la o vârstă fragedă, sistemul osos va ajunge la maturitate rapid. Astfel, statura viitorului adult va fi mai mică decât cea moştenită genetic. Cu alte cuvinte, adolescenţii precoce vor deveni adulţi mici de înălţime.
În cazul băieţilor, poate fi mai grav
Pe de altă parte, pubertatea precoce poate să trădeze anumite afecţiuni grave. “Dacă în cazul fetiţelor apare majoritar pubertatea precoce idiopatică, adică axul hipotalamo- hipofizo-ovarian se deblochează mai repede, la băieţi sunt cauze organice de multe ori.
Este vorba despre tumori ale sistemului nervos central sau testicular care produc hormoni în plus”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog. Dar indiferent de sexul copilului, mergeţi la medic pentru investigaţii amănunţite.
Când apare falsa pubertate?
O falsă pubertate, deci nu cea generată de cauze interne, se declaşează din cauza substanţelor chimice care acţionează asemenea hormonilor estrogeni. Cei mai periculoşi sunt xenoestrogenii, care provin din carnea crescută intensiv.
“În momentul în care un copil, mai ales în perioada peripubertară – 5-8 ani – consumă în exces carne crescută intensiv, bogată în hormoni, are riscul sa dezvolte o pseudo-pubertate. Şi fetiţelor şi băieţilor le cresc sânii”, avertizează dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
Există şi veşti bune din fericire. “Din practica curentă, am văzut că, renunţând la anumite produse alimentare care sunt prelucrate chimic, aceste fenomene de pubertate precoce diminuează”, spune dr. Dana Voicu, medic specialist endocrinolog. Astfel, sânii regresează în aproximativ 3 luni, dacă minorul nu mai consumă astfel de produse.
Ca să limitaţi contactul şi cu alte substanţe care au efect hormonal, nu menţineţi alimentele în recipiente de plastic şi nu ţineţi pet-urile cu apă în soare sau la îngheţ, pentru că descarcă compuşi periculoşi. Rezumând, în toată perioada copilăriei încercaţi să le oferiţi copiilor alimente naturale.
Contează ca vegetalele să provină dintr-o agricultură curată şi animalele sacrificate să fi fost crescute natural. La această vârstă, principiul alimentaţiei este diversitatea, cantitatea moderată şi calitatea maximă, ceea ce se traduce prin produse obţinute natural.
Când vine menstruaţia?
În mod normal, pubertatea în cazul fetelor se instalează cel mai devreme la 9 ani şi cel mai târziu la 13 ani. Menarha, adică prima menstruaţie, apare în medie în jurul vârstei de 11-12 ani. De obicei, menarha apare în stadiul al treilea de dezvoltare pubertară, adică la un an, un an şi jumătate după apariţia sânilor.
Se consideră menstruaţie precoce care apare la 8-9 ani asociată cu debutul precoce al sânilor, înainte de 8 ani. La polul opus, vorbim despre o pubertate întârziată când sânii nu sunt dezvoltaţi până la 13 ani şi jumătate, iar menstruaţia nu apare până la 16 ani. Odată apărută menstruaţia, adolescentele nu ar trebui să se aştepte să aibă sângerare menstruală lunar.
“De când apare primul episod menstrual şi până la o reglare a menstruaţiilor este permisă o periodă de 4 ani de dereglări menstruale. Aceste dereglări sunt considerate normale, fiziologice”, spune dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog.
În unele cazuri însă de menstruaţie precoce, e indicat să mergeţi alături de fetiţă la medic. Motivul? “La o bună funcţionare a ciclului menstrual contribuie şi glanda tiroidă şi glanda suprarenală şi masa de ţesut adipos”, continuă dr. Antonela Burlacu.
În general însă la pubertate precoce şi deci la menstruaţie precoce nu ajung fetiţele care au o greutate sub limitele considerate normale. Există o teorie care spune că menstruaţia apare la o fată când atinge o anumită greutate considerată critică. Cu alte cuvinte, fetele foarte slabe vor avea menstruaţie tardivă. La polul opus stau fetiţele supraponderale la care menstruaţia se poate declanşa prea devreme.
Pubertatea apărută normal, precoce sau tardiv asociază multiple modificări:
· Apar caracterele sexuale secundare.
· Apare rezistenţa la insulină. Adolescentul ar trebui să fie informat că dulciurile consumate în exces alături de pâinea albă îi cresc riscul de face diabet de tip 2.
· Creşte tensiunea arterială.
· Pentru că oasele sunt în creştere accelerată, pot apărea mai frecvent fracturi. De asemenea, pot apărea mai uşor deformări ale coloanei vertebrale. Însă este un mit cum că există dureri de creştere. În aces caz, mergeţi la medicul specialist ortoped.
· Băieţii crec 30 cm şi fetele aproximativ 20 cm.
· Toţi adolescenţii au o imagine negativă despre propria persoană. Dacă această percepţie apare în perioada prepubertară, riscul de a dezvolta anorexie nervoasă şi bulimie creşte, spun studiile. Aşadar, atenţie la fetiţele de 8-9-10 ani!
· S-a observat că un adolescent cu o greutate mare, care nu ia măsuri de reducere a masei corporale, are aproape de 100% riscuri să rămână obez toată viaţa.
· Cu cât pubertatea începe mai devreme cu atât modificările neuro-comportamentale sunt mai puternice. Veţi observa că au spiritul dreptăţii, dar şi spiritul de frondă faţă de orice fel de regulă. Sunt instabili emoţional şi pot trece uşor de la plâns la râs sau la stări depresive.