Ce faci când stai izolat acasă? Vizitează virtual câteva muzee celebre!

E timpul să stăm în casă şi să ne protejăm de răspândirea coronavirusului. Dar ar trebui să ne ocupăm timpul şi cu puţină cultură, nu doar cu ştiri care ne pot stresa.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce faci când stai izolat acasă? Vizitează virtual câteva muzee celebre!

Izolarea vine la pachet cu nenumărate probleme şi complicaţii pe care nici nu aveam cum să le anticipăm. Şi altele decât proviziile de mâncare şi medicamente pentru o perioadă de timp. Suntem la începutul perioadei în care ni se recomandă să stăm cât mai mult în casă. Încă suntem preocupaţi de listele de provizii şi de organizarea vieţii de zi cu zi de acum înainte şi televizorul stă pe canalele de ştiri. Însă, avem nevoie, mare nevoie şi de puţin divertisment, pentru a ne reduce nivelul de stres cauzat de lipsa de siguranţă apărută în această situaţie fără precedent.

Dacă vreţi o alternativă la statul prea mult pe internet şi reţelele sociale, dacă aţi văzut deja serialele de pe Netflix, ce-ar fi să faceţi o vizită virtuală la muzee? Ar fi o pauză binemeritată de la tensiunea crescândă de la TV şi, de ce nu, o lecţie de cultură şi educaţie în familie. Astfel, vă puteţi strânge cu toţii în faţa unui laptop să “vizitaţi” cele mai frumoase muzee din lume sau de pe la noi, pe care nu aţi apucat să le vizitaţi în mod real până acum.
In terms of entertainment, it also probably means you’re in for a lot of boredom, a lot of Netflix, and a lot of browsing the internet.

Site-ul Fast Company anunţă că Google Arts&Culture a făcut parteneriat cu peste 500 de muzee şi galerii din întreaga lume pentru a facilita vizita acestora de pe… canapea
Colecţiile la care ai acces prin Google Arts & Culture includ British Museum din Londra, Museul Van Gogh din Amsterdam, Guggenheim din New York City şi sute de locuri pe care, cu siguranţă ţi-ai fi dorit să le vizitezi în viaţa asta pentru a-ţi îmbogăţi cunoştinţele despre artă, istorie şi ştiinţă. Această modalitate este interesantă şi pentru zecile de mii de elevi şi studenţi care sunt nevoiţi să stea în casă cât sunt închise şcolile.

Iată doar câteva dintre muzeele pe care le poţi vizita virtual:

British Museum – Londra

Acest muzeu iconic plasat chiar în centrul Londrei permite vizitatorilor virtuali să vadă Great Court şi să desccopere Rosetta Stone şi mumiile egiptene. Mai poţi descoperi sute de artefacte în turul virtual al muzeului.

Muzeul Guggenheim – New York

Aplicaţia de Street View a celor de la Google permite vizitatorilor să facă turul şi să descopere faimoasa scară în spirală a muzeului fără să părăsească propria casă. Direct de pe canapea, poţi descoperi capodopere ale Impresionismului, Post-Impresionismului, Erei Moderne şi a celei Contemporane.

Galeria Naţională de Artă – Wasghington

Acest muzeu faimos din America propune vizitarea online a două galerii cu ajutorul Google. Prima este o expoziţie despre moda americană între 1740 şi 1895  care include mai multe interpretări ale hainelor din era colonială. A doua este o colecţie a operelor pictorului olandez baroc Johannes Vermeer.

Musée d’Orsay – Paris

Te poţi plimba virtual prin acest muzeu superb ce găzduieşte sute de capodopere ale artiştilor francezi care au lucrat şi trait între anii 1848 şi 1914. Te poţi bucura de Monet, Cézanne şi Gauguin, printre alţii.

Muzeul Naţional de Artă Modernă şi Contemporană – Seoul

Unul dintre cele mai populare muzee poate fi acum accesat de oriunde din lume. Poţi “vizita” şase etaje de artă contemporană din Korea şi de peste tot din lume.

Muzeul Van Gogh Museum – Amsterdam

Dacă te numeri printre admiratorii acestui pictor genial, poţi să îi admire creaţiile vizitând virtual muzeul care îi poartă numele. Acesta deţine cea mai mare colecţie de lucrări ale lui Van Gogh, incluzând 200 de picture, 500 de desene şi peste 750 de scrisori.

Galeria Uffizi – Florenţa

Această galerie găzduieşte colecţia de artă a celei mai faimoase familii din Italia, de’Medici. Clădirea construită în 1560 de Giorgio Vassari special pentru Cosimo I de’Medici poate fi acum văzută de oriunde din lume.

Din păcate, nu toate muzeele şi galeriile faimoase sunt incluse în colecţia Google Arts&Culture, dar unele dintre ele oferă vizite direct de pe site-ul lor ( aşa cum procedează Louvre-ul). Poţi descoperi şi explora sit-uri istorice, arheologice faimoase, tot aici, pe Google Arts&Culture.

Muzee în România

Şi la noi există posibilitatea să poţi “vizita” anumite muzee online. Iată o listă cu câteva dintre ele:
Muzeul Antipa http://www.imagofactory.ro/muzee/antipa/antipa.html

Muzeul Naţional de Istorie pe www.muzeulvirtual.ro
Muzeul Filatelic Român http://www.imagofactory.ro/muzee/mnf/mnf.html
Muzeul Satului Dimitrie Gusti http://www.muzeul-satului.ro
Muzeul Bucureştiului http://www.muzeulbucurestiului.ro/turvirtual/

Există şi alte muzee ce pot fi vizitate virtual, dar care au nevoie de Adobe Flash şi, probabil, nu sunt disponibile pe mobil: Muzeul Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional al Literaturii.


Prin urmare, iată că există soluţii să “călătorim” şi în astfel de momente dificile în care este nevoie – pentru siguranţa noastră şi a celor din jurul nostru – să stăm în casă!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult