Cum gestionezi internarea copilului in spital

Primul sfat: nu il compatimiti! Vorbiti cu el normal, ca acasa, glumiti si incurajati-l.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Cum gestionezi internarea copilului in spital
Cum gestionezi internarea copilului in spital

Primul sfat: nu il compatimiti! Vorbiti cu el normal, ca acasa, glumiti si incurajati-l. Sunt cateva detalii importante de care trebuie sa tineti seama in comunicarea cu propriul copil, daca acesta trebuie sa stea in spital.

In perioada cat copilul se afla in spital, cel mai probabil parintii vor resimti un stres acut. E problema lor pe care copilul nu trebuie sa o perceapa. Pentru micut, parintii reprezinta doua repere pentru echilibru, iar acestia, prin comportamentul vizavi de copilul bolnav, trebuie sa-si mentina statutul.

Cu alte cuvinte, nu va exprimati ingrijorarea in fata copilului, angoasele si nici nu plangeti. Micutul a ajuns in spital ca sa primeasca ajutor, nu ca sa i se planga de mila. In acest timp, nu il lasati singur. Copilul trebuie sa aiba in permanenta o persoana pe care s-o identifice cu „acasa”, astfel incat sa nu se simta abandonat intr-un mediu total diferit de cel familial.

Nu uitati ca statul plateste concediile pentru ingrijirea copilului bolnav. In timp ce stati cu cel mic in spital, trebuie sa-i explicati inainte ce proceduri medicale urmeaza sa i se faca. Adica, daca stiti sigur ca urmeaza sa i se faca injectii, spuneti-i acest lucru, chiar daca ii starniti nemultumirea si va plange.

Daca va urma o operatie, copilul ar trebui sa stie ca va fi adormit, ca nu va simti nimic si ca se va trezi bine. Aceasta in cazul in care are varsta necesara sa inteleaga ceea ce i se spune. Spre exemplu, daca operatia nu e ceva ce poate fi vizualizat sau simtit, atentie ce ii spuneti despre branula.

Cu siguranta o va avea atasata de mana, iar unii copii cred ca aceasta este de fapt operatia. Ii explicati ca branula il scuteste de injectii fara sfarsit si de durere. Aceste explicatii trebuie sa vina constant, mai ales daca branula i se mentine cateva zile. Pentru un copil, poate fi infricosator sa se trezeasca din somn si sa descopere ca are o branula.

Impreuna cu cei mici

Un alt lucru important si in spital este socializarea. Nu e deloc indicat sa stati intr-o rezerva doar cu cel mic, ci si cu alti copii si mamici, chiar daca aveti ideea ca rezerva v-ar oferi mai multa liniste. Ei bine, linistea nu e benefica pentru un copil care e nevoit sa stea un timp in spital.

Cel mic trebuie sa interactioneze cu ceilalti copii de varsta lui, asa cum ar interactiona in afara spitalului, in mediul in care este obisnuit. Bineinteles, daca nu e vorba de o sectie de boli infectioase unde regulile sunt restrictive. In salon, lasati-va copii sa se joace impreuna, sa isi construiasca universul lor.

Este extrem de benefic pentru psihicul celor mici. Atentie insa! Alaturi de celelalte mamici nu discutati doar despre boli si motivul pentru care va aflati in spital, cel putin nu in fata copiilor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult