Divorţul este un episod neplăcut din viaţa unui cuplu sau a unei familii cu impact deosebit de important asupra sănătăţii celor direct implicaţi. Atât partenerii, cât şi copiii acestora, în cazul în care există, au de suferit poate chiar tot restul vieţii.
Mulţi părinţi îşi imaginează că cei mici nu au foarte mult de suferit şi că viaţa lor îşi urmează cursul normal la scurt timp ce povestea va fi fost dată uitării pentru că oricum nu înţeleg foarte multe din lumea celor mari. Din nefericire, însă, lucrurile nu stau deloc aşa, iar specialiştii de la American Sociological Review atrag atenţia că divorţul are efecte asupra micuţilor chiar din momentul în care încep să înţeleagă ce se întâmplă în familia lor.
„Oamenii au tendinţa de a-şi imagina că problemele, conflictele şi neplăcerile într-un cuplu persistă doar înainte de divorţ, iar apoi se liniştesc apele. Însă copiii provenind din familii destrămate susferă nu doar înainte, dar şi după ce divorţul se încheie în mod oficial. Ba mai mult, starea lor emoţională se degradează treptat după ce părinţii s-au despărţit. Nu există studii care să dovedească faptul că micuţii îşi revin în acelaşi timp cu părinţii în urma unui astfel de episod”, spune Hyun Sik Kim, doctorand în sociologie la University of Wisconsin-Madison.
Copiii suferă din pricina faptului că erau obişnuiţi să trăiască cu ambi părinţi, ceea ce le dădea siguranţă, chiar şi în cazul în care în casă există conflicte de un anumit nivel. Plecarea unuia dintre părinţi este percepută de micuţi ca un abandon, aceştia simt frustrare, sunt privaţi de ceea ce ar fi putut învăţa de la cel care a ales să dezerteze ori a fost nevoit să îşi găsească alt drum.
De asemenea, personalitatea copiilor se dezvoltă în funcţie de ceea ce primesc de la părinţi: atenţie, iubire, lucruri materiale. Atunci când trec printr-un divorţ, adulţii nu se mai pot ocupa aşa cum ar trebui de micuţii lor care sfârşesc adesea prin a fi neglijaţi. Într-un asemenea context pot apărea certurile între cei mari şi cei mici, aceştia din urmă simţindu-se neînţeleşi, privaţi de iubire, lipsiţi de importanţă.
De cele mai multe ori, copiii se simt abandonaţi de părintele care a părăsit căminul, se simt nedoriţi. Aceste sentimente le poate influenţa evoluţia şcolară, abilităţile sociale şi activităţile zilnice. Inconştient, copilul va păstra această suferinţă în suflet şi la vârsta adultă când acţiunile sale vor păstra amprenta suferinţei din copilărie. În plus, când va ajunge la rândul său părinte, nu va conştientiza importanţa familiei biparentale şi nu va sta pe gânduri prea mult dacă va trebui să părăsească şi el căminul şi implicit copiii.
Citeşte şi: Cum ar trebui sa procedeze parintii aflati in divort?
Romania a ajuns destinatie pentru „turistii” care vor sa divorteze!