Fie că vrem să acceptăm sau nu chiar şi copiii sunt supuşi bolilor cardiovasculare încă din viaţa intrauterină. Am aflat mai multe detalii despre bolile cordului la copii, semnele şi simptomele acestora, dar şi despre testele şi analizele ce se efectuează în sarcină, de la dr. Alina Oprescu, medic specialist Cardiologie.
CSÎD: Ce semne şi simptome la copii trebuie să dea părinţilor de gândit şi să îi trimită la investigaţii ale inimii copiilor?
Dr. Alina Oprescu: Câteva dintre simptomele ce ar trebui să îi îndrepte pe părinţi către un cardiolog pediatru ar fi: palpitaţiile, pierderea stării de cunoştiinţă, oboseala, respiraţia dificilă la efort, un colorit mai particular la nivelul buzelor, durerea în piept, valori ale tensiunii arteriale ridicate, un deficit ponderal şi o curbă ponderală nesatisfăcătoare (în cazul sugarilor), infecţii respiratorii repetate.
CSÎD: Care sunt cele mai frecvente afecţiuni cardiovasculare la copii?
Dr. Alina Oprescu: Cele mai frecvente sunt leziunile de tip şunt cardiac – comunicări la nivelul camerelor cardiace atât la nivelul atriilor cât şi la nivelul ventriculilor. Alături de acestea menţionăm de asemenea bicuspidia aortică, coarctaţia de aortă, stenoza pulmonară, prolapsul mitral cu regurgitare. O patologie din ce în ce mai frecventă în rândul populaţiei pediatrice în ultimii ani o reprezintă hipertensiunea arterială, de cele mai multe ori asociată cu obezitatea.
CSÎD: Ce tip de consult se recomandă în vederea efectuării orelor de sport de la şcoală?
Dr. Alina Oprescu: De cele mai multe ori consultul realizat de medicul de famlie este suficient pentru obţinerea avizului pentru orele de sport de la şcoală. În cazul în care există semne clinice de boală cardiacă, pacientul este îndrumat către specialist.
CSÎD: Bolile cardiovasculare sunt ereditare?
Dr. Alina Oprescu: Există boli cardiace cu transmitere genetică clară (bicuspidie aortică, cardiomiopatia hipertrofică) şi boli ce nu prezintă o componentă genetică. Copii unor părinţi cu malformaţii cardiace prezintă un risc mai mare decât populaţia generală de a prezenta o malformaţie cardiacă, deşi nu neapărat pe cea a părinţilor.
CSÎD: Ce tip de teste şi analize se pot face încă din timpul sarcinii pentru a depista eventualele anomalii ale inimii copilului?
Dr. Alina Oprescu: Una dintre cele mai simple şi sigure metode de a diagnostica malformaţiile cardiace la făt o reprezintă ecografia de sarcină de tip morfologie fetală. Rezultatele acestei ecografii sunt corelate cu anumiţi markeri sangvini şi reprezintă aşa numitul dublu sau triplu test – o evaluare de tip statistic în care se evidenţiază inclusiv probabilitatea ca fătul să aibă un sindrom genetic ce se poate asocia cu malformaţii cardiace. La ora actuală pot fi diagnosticate anumite tipuri de boli cardiace încă din săptămâna a 12 de sarcină. De asemenea, există anumiţi markeri ecografici ce pot îndrepta atenţia spre o boală atunci când vârsta sarcinii prea mică nu permite o evaluare completă a cordului fetal.
CSÎD: La ce medic trebuie să se adreseze părinţii prima dată dacă observă că copilul oboseşte prea repede sau are puls prea rapid?
Dr. Alina Oprescu: Primul pas ar trebui făcut în direcţia efectuării unu consult de pediatrie. Dacă în urma consultului există elemente patologice ce îndreaptă atenţia spre o boală cardiacă, pacientul trebuie direcţionat către un cardiolog pediatru.