Dulcea povara a adolescentei

Adolescent! Ce incantare! Cele mai frumoase amintiri sunt legate de aceasta perioada. Cine nu isi aminteste cu emotie de prima intalnire, de primul sarut, de prima declaratie de dragoste... Insa pe langa toate aceste lucruri frumoase, tinerii au parte si de experiente mai putin placute - variatiile in greutate, acneea, incertitudinile legate de inceperea vietii sexuale etc. Astfel ca, o abordare incorecta a acestor probleme poate avea urmari serioase intreaga viata. Ca parinte, actioneaza inteligent!
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dulcea povara a adolescentei
Dulcea povara a adolescentei

Adolescent! Ce incantare! Cele mai frumoase amintiri sunt legate de aceasta perioada. Cine nu isi aminteste cu emotie de prima intalnire, de primul sarut, de prima declaratie de dragoste… Insa pe langa toate aceste lucruri frumoase, tinerii au parte si de experiente mai putin placute – variatiile in greutate, acneea, incertitudinile legate de inceperea vietii sexuale etc. Astfel ca, o abordare incorecta a acestor probleme poate avea urmari serioase intreaga viata. Ca parinte, actioneaza inteligent!

Variatiile in greutate sunt controlate de echilibrul dintre hormonul de crestere umana si hormonii sexuali: testosteron, estrogen, dar si hormonii tiroidieni. Cele mai multe probleme apar in preajma instalarii pubertatii. De obicei, adolescentii mai rotofei sunt copiii care s-au mai confruntat de-a lungul copilariei cu probleme de greutate, care au fost bebelusi supraponderali sau chiar obezi.

Majoritatea sunt si in prezent sedentari, consuma multe produse tip fast-food, dulciuri concentrate si diverse gustari hipercalorice in fata televizorului sau computerului. Primul pas in rezolvarea unei astfel de probleme este exemplul personal, concludent daca esti parinte. Mai exact, sala de sport sau piscina trebuie sa devina un loc pe care sa-l frecventati cat mai des. De asemenea, liceanul tau trebuie incurajat sa-si gaseasca motivatia pentru a-si restrictiona singur aportul caloric si pentru a schimba profund modul de alimentatie si de a trai.

Acneea
Aceasta afectiune este generata atat de factorii genetici, cat si de influenta testosteronului, fara sa aiba legatura cu igiena, ciocolata si condimentele. Prin urmare, produsele specifice de ingrijire si vizita la dermatolog sunt obligatorii pentru ca acneea genereaza si importante consecinte psihologice. Studii recente dovedesc ca tinerii afectati de acnee sunt complexati, marginalizati. Boala, dar si leziunile postacneice afecteaza puternic increderea de sine.

Spiritul rebel
Rasvratirea este tot o consecinta a influentei pe care transformarile din organism o au asupra personalitatii. Informeaza-te si nu-i lasa nici o secunda impresia ca nu-i intelegi framantarile si ca l-ai abandonat in favoarea problemelor tale. Comunicarea este importanta pentru a afla toate nebuniile care-i trec prin cap. De altfel, ca parinte de adolescent trebuie sa intelegi ca fiul sau fiica ta traiesc perioada negarii parintilor, a valorilor. Ei descopera lumea si doresc sa se impuna.

Este o perioada tranzitorie si este important sa ai mintea limpede si sa comunici permanent cu propriul copil pe care sa-l incurajezi in planurile ce privesc pregatirea scolara si relatiile serioase. Continua sa-i spui parerea ta sincera fata de tot ce nu-ti pare a fi normal. Desi nu recunoaste, adolescentul are incredere in flerul tau si in scurt timp se va reintoarce la tine, urmand perioada binecunoscuta de psihologi sub forma de „regasire a parintilor”.

Anorexia si bulimia
Aceste afectiuni pot aparea la tineri, majoritatea fete, dar si baieti, cu predispozitie la tulburari de dispozitie. De obicei, se ivesc dupa initierea unei diete stricte, prost gestionate, in urma careia tanarul pierde controlul asupra propriei alimentatii.

In astfel de situatii se proiecteaza recompense sau autopedepse. Adolescentul in cauza refuza sa mai ingereze alimente si isi autoprovoaca voma, refuza alimente de baza, isi controleaza obsesiv greutatea si nu accepta nici un gram in plus fata de standardul autoimpus – care este evident sub greutatea admisa medical. Atentie! Boala se vindeca doar cu ajutorul specialistului si nu necesita terapie medicamentoasa, ci psihoterapie sustinuta si de colaborarea cu familia.

Fumatul
Intre 13 si 18 ani este perioada critica in care majoritatea tinerilor fumeaza pentru prima data, dintre acestia peste 60% raman fumatori pentru tot restul vietii. Primul fum este o chestiune de trend, de trecere la maturitate, insa fumatul regulat la aceasta varsta conduce la oprirea cresterii, la hipoxie cerebrala, la exacerbarea acneei si influenteaza starea psihica.

Influenta cercurilor si a prietenilor  
Adolescentii resimt mai mult decat orice alta categorie de varsta nevoia unei apartenente la o casta, grup social. Ei tanjesc dupa recunoastere, confirmari si multi sunt gata sa faca orice compromis sau sa-si incalce fara sa clipeasca convingerile morale pentru a fi admisi intr-un anumit cerc social. Ca parinte, trebuie sa accepti ca si copilul tau traieste aceste stari, dar sa incerci sa te implici activ in dirijarea acestor dorinte. De exemplu, il poti indruma catre diverse cursuri motivationale, de antrenament si dezvoltare personala, prin intermediul carora tinerii reusesc sa-si identifice principii de viata si pasiuni comune – pictura, sport, dansuri, sah etc.

Debutul timpuriu al vietii sexuale
O astfel de problema trebuie abordata cu maxima seriozitate, mai ales ca exista riscul transmiterii de boli infectioase pe cale sexuala, majoritatea fiind grave, din cauza lipsei de educatie in acest sens. Se intampla ca unii parinti si profesori sa nu se simta pregatiti sa poarte discutii pe aceasta tema, iar multi adolescenti nu intra din timp in contact cu un medic care sa-i indrume cum sa procedeze.

Printre cele mai raspandite boli cu transmitere sexuala se numara hepatitele B si C, mononucleoza infectioasa (produsa de virusul Epstein Barr), infectia cu citomegalovirus, HPV (Human Papilloma Virus –  principala cauza de producere a cancerului de col uterin), treponema pallidum (sifilis), candida, gonococ, chlamidia etc.

Cresterea in inaltime
Pana nu demult, cresterea in inaltime reprezenta o adevarata problema pentru baieti, generatoare de complexe si cu repercusiune asupra autoperceptiei. Acum insa le preocupa si pe fete. Idealul de frumusete feminina si masculina este in prezent „foarte la inaltime”. Pentru a mai influenta procesul de crestere, predeterminat genetic in mare masura, parintii ar trebui insa sa mearga cu copilul la endocrinolog pana la pubertate –  pana la primul ciclu menstrual la fete si pana la prima ejaculare nocturna la baieti. Daca acestea au avut deja loc, cresterea nu mai e deloc spectaculosa –  2, 3 cm la fete, 5, 6 cm la baieti.

Marimea organelor genitale
La baieti – marimea penisului si, respectiv, la fete – marimea sanilor. Din pacate, marimea acestor organe este predestinata genetic si nu se recomanda interventia de implementare – de obicei cu proteze de silicon, decat dupa incetarea cresterii, adica dupa varsta de 18 ani.

Lipsa tratamentului, amanarea sau gestionarea proasta a terapiei in cazul anorexiei sau bulimiei pot avea consecinte grave asupra starii pacientului, avitaminoze, carente grave minerale, deproteinizari etc. sau, din pacate, tentative de suicid.

Multi parinti nu abordeaza corect problema cu tigarile. De obicei, acestia sunt la randul lor fumatori, incurajandu-i pe tineri sa fumeze in casa, gestul avand insa ca rezultat confirmarea statului de fumator, cu toate consecintele dramatice asupra sanatatii si definitivarii maturizarii organismului.

Inainte de a-si incepe viata sexuala, tinerii ar trebui sa apeleze la vaccinarea anti-hepatita B, iar fetele si la vaccinarea cu anti-HPV. De asemenea, fetele sau cuplurile stabile de adolescenti ar trebui sa consulte un medic ginecolog in vederea identificarii unei metode de contraceptie eficiente.

Vegetarianismul este in trend si este foarte popular in randul adolescentilor. Nu-i nimic in neregula daca tinerii suplimenteaza lipsa proteinelor animale cu suplimente ca acid folic, vitamina B, calciu, vitamina D. Un regim de tip ovo-lacto-vegetarian este chiar recomandat de medic.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News