Probabil stii de la prietenii cu copii sau chiar ai vazut micuti care nu vor sub nici o forma sa paseasca pragul gradinitei. Si varsa multe lacrimi in speranta ca parintii vor fi induplecati si nu-i vor lasa printre straini. Aceste scene se pot intampla in special la inceputul unui an scolar.
Nu ajungi insa la astfel de momente tensionate, daca in prealabil iti pregatesti micutul pentru „marea evadare”. In primul rand, trebuie sa-i povestesti ca va merge intr-un loc nou cu multi copii, unde se va juca, dar unde va trebui sa respecte si anumite reguli. Povestirile ar trebui sa inceapa cu un an inainte de intrarea la gradinita, in primul rand pentru ca stresul va fi mare cand se va vedea inconjurat brusc de fete necunoscute.
Daca tie nu ti se pare o problema, fa un exercitiu si pune-te in locul lui. O data ce il convingi ca e bine la gradinita, asigura-te ca are incredere in tine si ca acest fapt va dura pana la varsta la care va merge la „gradi”. Altfel, ii va fi frica ca n-o sa-l mai iei din noul loc si atunci tipetele vor fi si mai puternice. Nu are nici un rost sa ii spui ca te intorci dupa 4 ore sau dupa 8 ore si ca o sa-l duci acasa.
Habar nu are ce inseamna timpul. Apropo, atunci cand il iei de la gradinita, aminteste-i ca te-ai tinut de cuvant si ai venit atunci cand ai promis. Chiar daca traficul e ucigator in ultima perioada, nu ai nici o scuza sa intarzii atunci cand e vremea sa il iei acasa. Daca apreciezi ca e imposibil sa ajungi la timp, roaga o alta mamica sa il ia de la gradinita si nu il lasa sa astepte macar in primele zile. In caz contrar, il faci sa sufere si sa se intrebe de ce l-ai abandonat. Tot inainte de gradinita, invata-l sa stea printre copii.
Du-l in parc, in locurile de joaca. Astfel capata incredere ca, daca se joaca cu alti pusti, nu inseamna ca parintii uita de el. Pe de alta parte, roaga educatoarea ca macar in prima zi sa fiti si voi prezenti. De ce sa recurgi la aceste trucuri? Copilul nepregatit in prealabil percepe aducerea la gradinita ca pe o forma de respingere din partea parintilor. Si, pe langa tipetele si impotrivirile care apar in usa gradinitei, poti sa ai o alta surpriza si mai neplacuta.
Din cauza fricii fata de locul strain, copiii pot sa se imbolnaveasca brusc. Dar daca ii explici din timp ca il vei duce intr-un loc frumos, plin cu micuti, din care cu siguranta il vei lua zilnic si-l vei duce acasa, pustiul tau va savura rapid colectivitatea. Si beneficii sunt multe. Aici incepe socializarea adevarata a copilului – invata regulile societatii. Apoi isi dezvolta capacitatile fizice si intelectuale in cadrul activitatilor din gradinita si isi face prieteni noi de varsta lui.
Majoritatea specialistilor spun ca varsta de 3 ani e ideala pentru colectivitate. Sunt 4 motive principale. Copilul stie sa manance singur, stie sa mearga singur la baie, stie sa vorbeasca si poate sa se concentreze o perioada mai lunga, necesara unei activitati organizate. Ideal ar fi la inceput sa alegi programul scurt, pentru ca nu e obositor. Si din al doilea an de gradinita programul lung, care are darul sa ii dezvolte independenta.
Cel mai important este insa ca, in masura in care acest lucru este posibil, sa nu-i schimbi des gradinita si astfel sa-l indepartezi de prietenii pe care si-i face. Multi dintre copii retin ca au fost mutati dintr-un loc in altul si le displace. In plus, stabilitatea le intareste increderea in propriile forte si de acest lucru ar trebui sa tii cont. In afara de faptul ca in noul mediu isi fac prieteni de aceeasi varsta, micutii pot sa deprinda o multime de abilitati din moment ce mai toate institutiile de acest gen se bat in oferte care sa le dezvolte capacitatile.
Pustii pot sa ia lectii de actorie, de pictura, de canto. De asemenea, nici activitatile sportive nu sunt putine. Pot sa incerce lectii de inot, de patinaj sau de dans. Dar si sa foloseasca calculatorul sau sa invete limbi straine. In felul acesta, se face apel atat la calitatile fizice ale copiilor, cat si la cele intelectuale. Si, foarte important, in ultima perioada se insista asupra dezvoltarii imaginatiei.
Si daca nu am loc?
In cazul in care locuiesti intr-un oras mare, inscrie-l la gradinita cu un an inainte de varsta la care vrei sa-l duci la „gradi”. In fiecare an, peste 10.000 de copii nu isi gasesc loc nici la gradinitele de stat si nici la cele particulare. Conform legii, la gradintele de stat prioritate au copiii intre 5 si 6 ani. Asa ca, daca vrei sa-l duci in colectivitate de la 3 ani, spre exemplu, trebuie sa iti faci tu temele si sa-l inscrii din timp la o gradinita din apropiere de domiciliul. Criteriile dupa care se fac inscrierile, cel putin la gradinitele de stat sunt: apropierea de domiciliu, prezenta altor frati, surori in gradinita, serviciul parintilor sau al sustinatorilor legali este aproape de gradinita.
De asemenea, transferul copilului de la o gradinita la alta se face la cererea parintilor, cu avizul celor doua unitati si in limita locurilor. Cererile pentru inscriere se primesc si se inregistreaza in ordinea depunerilor, dar acest lucru nu inseamna si acceptarea copilului. Afisarea rezultatelor inscrierilor se face, conform legii, la cel mult 10 zile dupa incheierea acestei perioade. Tot legea spune ca, o grupa de gradinita nu trebuie sa fie formata din mai mult de 20 de copii. Programul scurt este pana la ora 13.00, iar programul prelungit tine pana la ora 18.00 si include 3 mese pe zi, 2 ore de somn si, eventual, transportul la domiciliu.
Iar ca lucrurile sa decurga bine, mai intai il pregatesti pe micut pentru „marea evadare de acasa”, iar apoi te pregatesti tu ca el sa nu ramana in afara locurilor existente in astfel de institutii.
In mare parte, gradinitele particulare ofera mult mai multe cursuri optionale decat cele de stat. Este un motiv pentru care parintii le prefera, in ciuda pretului uneori piperat.
In Romania, 66% dintre gradinitele de stat au program normal, 31% au program prelungit, 1,1% au program saptamanal si 1,7% sunt pentru copii cu nevoi speciale.
In cazul in care locuiesti intr-un oras mare, inscrie-l la gradinita cu un an inainte de varsta la care vrei sa-l duci. In fiecare an, peste 10.000 de copii nu isi gasesc loc la „gradi“.
Daca il duci la o gradinita cu program normal, trebuie sa-i faci pachetel. Pentru gustarea de la ora 10.00, ideal ar fi paine neagra, legume, branza sau carne, dar nu mezeluri, plus un fruct. Macar in primii ani ai copilariei, e indicat sa il feresti de mezeluri.