Îl supraveghez tot timpul, dar trebuie să-l învăţ să fie independent.
Şi ce fac dacă, în dorinţa lui de a cuceri lumea spre exemplu, se gândeşte că detergentul ar fi gustos?
Sau că pastilele colorate sunt bune pe post de bomboane?
Aflăm câteva reguli care vă ţin copilul departe de intoxicaţii severe.
Prima regulă a siguranţei unui copil în mediul casnic vizează medicamentele. Acestea trebuie ţinute în cutii închise, la care copilul nu poate avea niciodată acces.
Cele mai grave intoxicaţii se produc cu medicamentele pentru hipertensiune sau pentru cardiopatie ischemică.
“Ele determină afectări grave cardiace, o singură tabletă la un copil din grupa 1-5 ani poate să fie un dezastru, poate să-l ducă la tulburări de ritm şi de conducere, care să-l facă să-l pierzi în prima oră’’, spune prof. dr. Coriolan Ulmeanu, şeful secţiei de toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
Şi medicaţia dată pentru depresii, inclusiv forme uşoare, este extrem de periculoasă dacă va fi ingerată accidental de către un copil. Să ne referim însă şi la medicamentele care se prescriu frecvent copiilor. Este vorba de paracetamol şi, după 12 ani, este vorba despre aspirină. În dozelele corecte, au doar efecte benefice.
Dar dacă sunt consumate accidental de către copil, în doze mari, produc cele mai grave reacţii. Apar inclusiv insuficienţa respiratorie, dar şi cea renală. Iată câteva semne care să vă ducă cu gândul la o urgenţă medicală. Copiii devin somnolenţi, respiră foarte repede, inima le bate repede şi nu mai urinează.
Toate aceste semne înseamnă acidoză metabolică. De asemenea, apar modificări la nivelul coloraţiei pielii. Toate simptomele trebuie să vă determine să mergeţi de urgenţă la un spital de pediatrie.
După ce sunt stabilizaţi, copiii vor fi ulterior urmăriţi regulat prin analize de laborator, astfel încât medicii să fie siguri că nu rămân cu sechele. Ce faceţi dacă v-aţi dat seama de ingestia accidentală cu medicamente? Sunaţi la 112 şi, în timp ce vine salvarea, apelaţi serviciul public denumit Toxapel. Îi spuneţi specialistului în toxicologie care vă răspunde ce a ingerat copilul.
În aceste situaţii, un cărbune medicinal destinat intoxicaţiilor (carbomix) este mai mult decât util dacă îl aveţi în casă. “Dacă e administrat în primele 10 minute după ce copilul respectiv a ingerat la întâmplare un medicament, până ajunge într-un centru specializat, 80% din medicamentul ingerat poate fi lipit de cărbunele acesta şi uşor eliminate”, spune prof. dr. Coriolan Ulmeanu, şeful secţiei de toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu. Nu daţi lapte copilului, deoarece creşte absorbţia substanţei periculoase de 5 ori mai rapid decât în mod normal!
A doua mare categorie de substanţe periculoase şi care se găsesc în orice familie e reprezentată de detergenţi şi de consumabile pentru maşina familiei. Şi acestea se ţin în camere închise cu cheie, nu în baie.
Atenţie mare la detergenţii care arată ca pernuţele. Sunt viu colorate şi pot fi uşor secţionate cu dinţii de către copil. Este motivul pentru care pediatrii vă roagă să nu lăsaţi în apropierea celor mici nici un fel de detergent, fie că e vorba de versiunile solide, lichide, de balsam sau de pastilele anticalcar. “Dacă se mai fac şi greşeli de a induce la camera de garda spălături gastrice, aspiraţia e şi mai mare din cauza spălăturilor, pentru că se umple de spumă toată zona şi aspiraţia este absolut incredibilă”, spune prof. dr. Coriolan Ulmeanu, şeful secţiei de toxicologie al Spitalului Grigore Alexandrescu.
Dar şi alimentele pot deveni un pericol mai ales vara. Nu cumpăraţi pentru cei mici în special lapte sau brânzeturi comercializate pe stradă sau ouă vândute direct în stradă. Spre exemplu, dacă un ou stă în căldură o zi e mai mult… puişor decât ou. Nu cumpăraţi celor mici nici dulciuri care stau toată ziua în căldură, chiar dacă sunt pline de conservanţi.
Şi nici măcar fructele care au stat foarte mult sub soarele torid în piaţă nu mai sunt bune pentru consum. În primul rând, pentru că au potenţial toxic, în al doilea rând pentru că vitaminele sunt distruse. Microorganismele patogene care pătrung în tubul digestiv odată cu alimentele alterate pot determina greaţă şi vărsături. Dar dacă trec de bariera stomacului determină diaree. Diareea în cazul celor mici produce deshidratare severă şi poate necesita spitalizare.
Toxapel este un serviciu public înfiinţat de către spitalul Grigore Alexandrescu. La acest serviciu puteţi să apelaţi 24 din 24 de ore, (021) 210.61.83/ (021) 210.62.82.
Autor: Ioana Georgescu