Care e prima regulă a igienei? Începe cu băiţa de seară, e continuată cu toaleta unghiuţelor, apoi cu igienizarea cavităţii bucale. Rezultă un copil fericit, cu un somn de nota 10!
Când le faceţi băiţă, aveţi grijă ca temperatura apei să fie optimă. Apa se verifică pe pliul anterior al braţului. În acel loc, pielea adultului este extrem de subţire şi asemănătoare pielii copilului. Veţi avea astfel aceeaşi percepţie de temperatură ca şi cel mic. Apa nu trebuie să fie fierbinte deoarece usucă pielea copilui, dar, mai grav, îi măreşte exagerat frecvenţa cardiacă. A doua recomandare este calitatea apei.
Dacă primiţi apă de la reţeaua locală, înseamnă că e sigură, tratată şi nu se întâmplă nimic rău dacă va fi înghiţită de către copil. Dacă apa provine dintr-un puţ, aceasta trebuie tratată frecvent. În caz contrar, apa băută din greşeală poate să fie inclusiv sursa unei hepatite de tip A.
Nu vă jucaţi cu sursa de apă, mai ales dacă aveţi copii! De asemenea, apa trebuie testată ca să nu aibă un nivel crescut al nitriţilor şi nitraţilor, chiar dacă nu vorbim despre apa potabilă. Din nou, apa care ajunge pe suprafaţa pielii copilului poate fi uşor înghiţită în timpul băii. Baia durează cel mult 15 minute. Este timpul suficient ca un copil să fie igienizat. În acelaşi timp, apa nu distruge filmul hidrolipidic de suprafaţă (nu se încreţeşte pielea).
După toate aceste precauţii, mai ţineţi cont că baia reprezintă camera preferată de microbi. Gândiţi-vă logic. E cald, umiditate mare. Iar vasul de toaletă reprezintă o sursă constantă pentru alimentarea cu noi şi noi agenţi patogeni. Idealul? Cada trebuie să fie facută din materiale performante.
Unele modele conţin ioni de argint cu efect antibacterian de durată. Ionii de argint inhibă dezvoltarea bacteriilor cu până la 99,8%, iar aceştia rămân activi pe suprafeţe până la 25 de ani. Iar ionii de argint sunt încorporaţi şi în vopsele speciale pentru baie sau în ceramică. De ce-ar fi necesare astfel de produse?
După ce trageţi apa la toaletă, bacteriile se ridică până la 1,5 metri înălţime. Ajung pe obiecte, dar şi la nivelul pereţilor. Într-un mediu umed şi cald, cum este baia, se înmulţesc excesiv. Dacă vreţi să limitaţi dezvoltarea acestor bacteii, soluţiile sunt vopseaua pe bază de apă, hipoalergenică, ceramica cu ioni de argint încorporaţi, dar şi obiectele sanitare cu un conţinut de argint. Pe de altă parte, toate obiectele personale se păstrează într-un dulap şi nu în spaţiu liber.
Să revenim însă la baie şi la copilul expus la tot felul de bacterii cu potenţial patogen. Precauţiile sunt valabile de la prima băiţă şi se menţin până la adolescenţă. Aceasta deoarece vorbim despre un sistem imunitar în creştere. Organismul copilului este imperfect şi va deveni perfect abia la vârsta adultă. Până atunci, copiii, dar şi adolescenţii, au nevoie de respectarea ca la carte a măsurilor de igienă.