Atunci când cumpără un ghiozdan foarte puţini părinţi se gândesc la implicaţiile medicale ale acestei genţi care creşte (şi la propriu şi la figurat) odată cu vârsta copiilor.
În fiecare an, scenariu se repetă: început de toamnă arămie şi agitaţie mare prin librării – părinţi, bunici, copii, cu mic cu mare, toţi participă la cumpărarea rechizitelor. Nu vă grăbiţi la standul cu caiete pentru că primordial este… ghiozdanul!
Trebuie să fie frumos, încăpător (să intre şi pacheţelulul cu mâncare şi o sticlă cu apă), roz pentru fetiţe şi albastru pentru băieţei.
Este extenuant pentru tine, în calitate de părinte, să te gândeşti mereu la pregătirea temelor, curăţarea şi călcarea hainelor, mâncare sănătoasă, pauzele pentru joacă şi relaxare. Însă, este mai important decât pare să te preocupi, bine informată, de ghiozdanul lui.
Specialiştii în probleme medicale ce vizează spatele şi-au manifestat îngrijorarea în ceea ce priveşte modalitatea prin care copii transportă cărţile, caietele şi alte asemenea produse de acasă la şcoală, de la şcoală acasă.
Greutatea ghiozdanului
Studiile au demonstrat că un copil nu trebuie să ducă în spate mai mult de 10% din greutatea corpului său – orice peste 15% fiind foarte dăunător.
Efectele unui astfel de prejudiciu timpuriu se manifestă pe termen lung, la adulţii tineri, prin probleme ale spatelui. Mulţi dintre se confruntă cu sciatică, de exemplu.
Structura osoasă şi articulaţiile copiilor sunt încă în proces de dezvoltare, iar un ghiozdan greu (mai ales pe un singur umăr) înseamnă, de fapt, o presiune nefirească asupra coloanei vertebrale (comprimarea acesteia), asupra muşchilor şi articulaţiilor.
Tipul de ghiozdan
Nu numai greutatea ghiozdanului este un factor de luat în considerare, ci şi tipologia ghiozdanului care poate provoca multă durere.
Conform unui fizioterapeut pediatru din Marea Britanie, Lorna Taylor, ghiozdanul ideal trebuie să aibă bretele late, curele căptuşite pentru a dispersa greutatea şi o centură pentru brâu. Elementele mai grele trebuie să fie cât mai aproape de coloana vertebrală, care este centrul de greutate..
Curelele trebuie ajustate aşa încât geanta să stea cât mai sus pe spate. Iar cureaua din talie permite ca o parte din greutate să se mute în zona pelvisului.
Unul dintre cele mai bune, dacă nu chiar cel mai bun tip de ghiozdan este cel tip troler, susţin specialişii.
Citeşte şi: Role sau bicicletă? Feriţi copiii de accidentări!
Citeşte şi: Teflonul, nesănătos pentru copii
Citeşte şi: Homeschooling – o opţiune educativă mai bună?
Sursa: DailyMail