După vârsta de 3 ani, aşa cum are nevoie de familie, are nevoie şi de prieteni. De fapt, un copil care îi va deveni o figură familiară, va fi considerat prieten. Iar prieteniile legate la cele mai fragede vârste pot dura toată viaţa.
Înainte de grădiniţă, prieteniile se stabilesc cel mai adesea în parc. De aceea, aveţi nevoie de un program bine stabilit în care să ajungeţi în parc cu cel mic şi de consecvenţă în a alege locul de joacă. În felul acesta, posibilitatea ca prichindelul să lege prietenii e mare.
La grădiniţă şi ulterior la şcoală, copilul se va ataşa de câţiva colegi. Spuneţi-i că, dacă vorbeşte ceva cu unul dintre prieteni, nu trebuie să le comunice şi altora secretele.
La ziua de naştere, invitaţi-i toţi colegii pe care îi preferă, iar apoi chemaţi apropiaţii să se joace la voi acasă. În felul acesta, va relaţiona mai bine. De la vârsta şcolară, s-ar putea să aibă preferinţe printre copiii de sex opus.
Dacă vedeţi că este interesat/ă de o fată/băiat nu ezitaţi să mergeţi împreună să faceţi cunoştinţă cu acel copil şi astfel să îi facilitaţi comunicarea.
Diplomaţia se învaţă în copilărie
Cei mai mulţi copii spun mai departe aproape tot ce aud în casă.
Este important ca, de la vârste mici (5-6 ani), să fie învăţaţi că nu toate informaţiile pe care le aud se comunică şi altor persoane.
Dacă povesteşte lucrurile pe care le aude în familie, cel mai probabil va povesti cu lejeritate altora şi ceea ce îi spun colegii sau prietenii. Nu este un comportament agreat nici de copii.
Aşa că de la cele mai fragede vârste, învăţaţi-l ce înseamnă diplomaţia şi ajutaţi-l să facă diferenţe între informaţiile pe care le poate comunica mai departe şi cele pe care ar trebui să le ţină pentru el.